RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крим буде великим "котлом" для росіян - Ескендер Барієв

ЗСУ можуть звільнити півострів швидко та безкровно

ЗСУ можуть звільнити півострів швидко та безкровно Фото: UA|TV

Якщо Збройним силам України вдасться здійснити успішний контрнаступ на Запорізькому напрямку та звільнити від окупантів південні території України, далі буде деокупація Криму. Росіяни вже готуються до такого можливого розвитку подій: риють окопи та будують оборонні споруди. Але коли українські військові перекриють сухопутний коридор до Криму, півострів перетвориться на природний "котел" і ЗСУ зможуть звільнити його швидко та безкровно.

Про перспективи ЗСУ звільнення Криму та підготовку до наступного етапу нашого наступу в ефірі Апостроф TV розповів член Меджлісу кримськотатарського народу ЕСКЕНДЕР БАРІЄВ.

– Аналітики кажуть, що якщо ЗСУ вдасться здійснити контрнаступ на Запорізькому напрямку, наступним на черзі буде звільнення Криму. Як ви оцінюєте таку можливість?

– Що стосується цієї інформації, то дійсно треба закрити сухопутний коридор в Крим, який зараз хоч і не повною мірою, але працює. Тоді півострів перетвориться на природний "котел" і Крим можна буде звільнити швидше і, навіть, безкровно.

Зараз на півночі Криму та в тимчасово окупованому Генічеському районі Херсонської області росіяни окопуються. Ще є інформація, що в Північно-кримському каналі знизили рівень води. Раніше взимку це постійно робили, але зараз рівень став надто низьким. Можливо, вони хочуть використати русло каналу як споруду для захисту. Крім того, закрили міст між селами Джанкой та Побєдне, бо в останньому розташований аеродром і окупанти не хочуть, щоб цивільні туди приїжджали та передавали інформацію ЗСУ. Також є інформація, що вони активно використовують дорогу з Керчі до Джанкою на сході Криму, але вони змінили свій курс та почали перевозити військову техніку на селище Азовське.

Читайте: Це буде не спринт, але скоро ЗСУ вийдуть на кордони 24 лютого – голова Луганської ОВА

Також вони активно використовують адмінкордон між Кримом та Генічеськом на Арабатській стрілці, будують там дорогу для того, щоб максимально швидко перекидати військову техніку.

– Ми ще бачили відео, де росіяни риють окопи в Криму просто на узбережжі Чорного моря, зокрема, на пляжі селища Чорноморське. Наскільки стратегічне значення мають такі споруди?

– У кримських війнах у XIX та XX століття півострів розглядався як природня фортеця. Але зараз, коли ЗСУ мають сучасну зброю, ці окопи росіянам не допоможуть, бо Крим перестає бути фортецею, а стає "котлом".

Це також сильно впливає на цивільне населення в Криму. Зараз нам надають інформацію, що раніше громадяни росії, які незаконно переїхали до Криму, а також колаборанти були впевнені, що російська армія їх захистить. А зараз вони один з одним вже розмовляють про можливість евакуації.

– То для чого окупанти показують цю картинку з риттям окопів, адже вони не допоможуть проти тих самих HIMARS та іншої важкої техніки. На кого спрямована ця картинка?

– Насамперед вони створюють картинку для того, щоб не було паніки в самому Криму, а також для росіян. Таким чином вони демонструють, що зс рф дуже потужні і вони можуть відбити наступ ЗСУ. Також є інформація, що на півострові зараз дуже багато російських військовослужбовців та "вагнерівців", от їх і займають риттям окопів.

Ще нам повідомляли, що окупанти проводять перевірку учнів технічних коледжів. Ймовірно, їх достроково відпустять (на канікули) та залучать у ремонті військової техніки. А в кого є категорія прав В та С, їх можуть використовувати як водіїв в російській армії.

Росіяни постійно готуються і дають таке важливе послання, що вони будуть боротися за Крим.

– Чи є зараз в Криму військові, яких передислокували з Херсонського напрямку?

– Частина їх зараз у Генічеську, там є бази відпочинку, які використовуються одночасно як шпиталі та санаторії. Також проводять ротацію в Каховському та Генічеському районах. Також була інформація, що частина цих військовослужбовців є і в Криму.

– Що відбувається з мобілізацією в Криму?

– Зараз на території півострову проводять незаконний призов на строкову службу, роздають повістки молодим хлопцям. Окупанти планують призвати до 2500 людей. Крім того, є заяви злочинця Михайла Шеремета, який у 2014 році створював так звану "кримську самооборону", а зараз сидить у Держдумі, про те, щоб збільшити строк служби в зс рф до двох років.

Часткова мобілізація продовжується, хоч і повільно. Але ми очікуємо, що після нового року почнеться велика друга хвиля.

– Після нещодавнього вибуху на військовій базі біля Мелітополя була інформація, що частину поранених перевезли в Крим, і там могли бути представники середньої ланки командування.

– Саме такої інформації в мене немає. Але те, що поранених з фронту везуть до Криму, таке дійсно є. Ще можу підтвердити інформацію, що було підпалення казарм у селі Совєтське у Криму і російські ЗМІ надавали інформацію, що там було двоє загиблих, а ще 200 осіб евакуювали. Але за нашими даними, там було набагато більше загиблих російських військовослужбовців.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів