RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай про життя українців на окупованій Луганщині

Сергій Гайдай Сергій Гайдай Фото: liga.net

На росії готуються до так званих виборів Путіна 17 березня. Російські окупанти всіляко намагаються одержати і голоси жителів окупованих українських територій - когось заохочують взяти участь у цих псевдовиборах, а до когось приходять військові, і люди змушені голосувати фактично під дулом автомата. Разом з тим, пропагандисти, які приїжджають у захоплені і фактично знищені росіянами міста - жахаються від побаченого. Про ситуацію на окупованій Луганщині, рейди російських добровольців на територію РФ і "віджимання" окупантами житла у захоплених містах і селах - у проекті "Руно.Війна" на Апостроф TV розповів голова Луганської ВЦА у 2019-23 роках Сергій ГАЙДАЙ.

- Чи думали ви рік-два тому, що у березні 2024 року ви прокинетесь і будете читати новини, що якийсь там корпус зайшов у якесь там Тьоткіно Курської чи ще якоїсь області рф, стріляє і знищує російську техніку?

- Під час моєї каденції було стільки викликів і завдань, що таких думок точно не було. Тоді перед нами були три конкретних завдання - допомога вйськовим, евакуація цивільного населення і відновлення критичної інфраструктури, наскільки це можливо.

Читайте: "Бойові загони Навального" анонсували теракти в Росії під час виборів Путіна: заява

Ці новини приємно дивують і додають впевненості у тому, що не все так погано з росіянами. Бо у нас багато було прикладів навіть про тих же лібералів, які ходять на мітинги і знімають на відео, як їхніх колег пакують в автозаки. І при цьому згадую наші майдани, коли кожного українця намагались відбити і захистити.

- А хто найбільше розчарував серед так званих лібералів, які хизуються своїми мітингами і опозиційністю?

- Від російських лібералів абсолютне розчарування. Всі ж розумні люди бачать, що відбувається у них в країні. І якщо вони як барани мовчки йдуть на забій. На жаль, це вся росія на сьогоднішній день. Ті, хто більш-менш при пам'яті, всі повтікали, ті, хто можуть десь думати інакше - вони вже бояться навіть висловлювати думки. З останніх прикладів - хтось назвав свій wi fi "Слава Україні", то його одразу заарештували.

На жаль, росія - це вектор тупикової цивілізації.

Останній, хто був готовим на певні радикальні речі - це Нємцов. Він висловлювався досить щиро і чесно про ту владу. Він не просто кіно знімав, а був достатньо налаштованим політиком. Коли його вбили, то стало зрозуміло, що розраховувати там на щось немає сенсу.

Читайте: Путін заявив про готовність до ядерної війни і знову заговорив про переговори

Єдине, що може відбутись в росії - це голодні бунти. Але кремлівський режим не допустить до цього. Вони будуть намагатись хоча б трішечки підтримувати мінімальні потреби людей, яким цього буде достатньо. Бо ж росіяни весь час живуть тим, що треба трошки потерпіти.

- Що відбувається на окупованій Луганщині напередодні виборів путіна? Вони імітують якусь діяльність?

- Картинка є і вона страшна для нормального цивілізованого світу. Озброєні люди ходять по квартирах і будинках, і змушують людей голосувати. Звісно, коли біля тебе стоїть декілька людей з автоматами і тобі пропонують волевиявлення, то це навіть не смішно, а якась трагікомедія. І в той час Пєсков говорить, що більшої демократії, ніж на росії - немає ніде.

І вони ці кадри, коли над бабцею стоїть амбал з автоматом, і пропонує проголосувати - поширюють на федеральних каналах. Вони вже нічого не бояться. Можна уявити, що буде після переобрання путіна. Це будуть останні цвяхи в труну навіть не демократії, а базових свобод, які можуть бути.

Згадаймо кандидатів, які номінально були конкурентами путіна. Коли підходять до людини і кажуть: "Ви ж розраховуєте на перемогу". Ті у відповідь перелякано посміхалися і казали: "Ви що, яка перемога, ми вийшли просто пройтися, бо нам сказали". Сміх та й годі.

Це буде КНДР номер два, тільки все буде набагато гірше. Бо й країна більша і фінансові можливості інші. Гіршою буде ситуація у тому, що вони як скажені пси будуть кидатися на інші країни.

- Щодо територій, які навіть важко назвати містами, то навіть їхні пропагандисти, які приїздять у "звільнені" міста, то дивуються і з жахом у себе відкрито розповідають, у якому жахливому стані знаходяться ці міста. Вони жахаються від того, у що перетворився навіть той же Донецьк. До якого стану можна було довести ці міста, що жахаються навіть вони?

- Заводи пограбовані і не відновлюються. Те обладнання, яке там більш менш працювало, давно вивезено. Критична інфраструктура в жахливому стані.

Якщо говорити про великі міста, які російська армія розбила - до прикладу, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне - то там страшна антисанітарія, немає нормального вивозу сміття. Тому пацюки і щури там бігають натовпами.

Медицина в галюгідному стані. Обладнання демонтували і вивезли у Луганськ у якесь медичне містечко. Вся спортивна інфраструктура занедбана, шахти зачиняються.

Читайте: Путін видав нову маячню про Росію: що сказав кремлівський диктатор

Все повернулося у початок 80-х років. Наприклад, щоб отримати якусь довідку, треба їхати до Луганська, відстояти там кілька черг, у кожній з яких отримати якийсь підпис чи печатку, щоб повернутися у попередню чергу. Тобто це жахливий "совок".

Розбиті села не відновлюються. З продуктами ситуація така собі, бо російські продукти неякісні, а виробництво українських позакривалося. І все потрохи руйнується.

Люди просто в шоці і залякані. А рівень життя дуже поганий. У квартирах 9-поверхових будинків люди опалюють дровами. Ми собі такого навіть не могли уявити - щоб у 9-поверхівку завозити дрова і там робити якесь опалення, щоб зігрітись взимку.

До речі, зараз людей заохочують проголосувати тим, що їм зроблять безкоштовну медичну діагностику. Тобто ви прийдіть, ми вам зробимо діагностику, що у вас все погано, а ви проголосуєте за путіна.

- А що з цією діагностикою потім робити, якщо немає лікарні?

- Нічого. Величезна проблема в тому, що людина, яка не має російського паспорту, не може своєчасно отримати інсулін. Люди просто вимирають - і це біда.

Так само величезна проблема пересування по регіону, поганий зв'язок. Тобто це величезний набір проблем, і коли ті ж пропагандисти туди приїжджають, то бачать, що все розбито, знищено, зруйновано.

Маріуполь, Попасна, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Авдіївка і ще багато інших міст і сіл. Російська сарана все зруйновує на своєму шляху, на жаль.

- Що стосується житла, то недавно запорізький зрадник Балицький заявляв, що "ми просто українців виселяли з квартир, а наші люди туди заселялися". Я так розумію, що цей рецепт був універсальним і діяв не лише там, де сидів Балицький.

- Абсолютно. Всюди одна й та ж схема. Навіть мені люди писали, що виїхали від війни, але раз на 3-4 місяці хтось з жінок все ж приїжджав в окуповане місто, щоб просто перевірити, чи цілий будинок або квартира. І дуже багато випадків, коли люди не можуть відчинити двері власного будинку через змінені замки. Натомість їм відчиняють двері якісь чужі люди, дуже часто не слов'янської зовнішності і кажуть "все, це наша квартира, ось папірець від нашої влади". Викликати поліцію - марна справа.

Тобто це стандартна практика окупантів, коли вони просто виселяють людей або забирають житло, і віддають його або військовим, або бурятам, удмуртам, чи хто там ще приїжджає.

- Важко уявити, як це все буде виправлятися після війни. Це будуть камази справ. Як потім всю ту нечисть звідти евакуювати. Дуже багато питань.

- Це дуже серйозне питання після деокупації. Тому що якщо держава чітко не візьметься і не пропише жорсткі, але демократичні правила... Без суда і слідства нікого на місці ми розстрілювати, звісно ж, не будемо. Але якщо правоохоронні органи не візьмуть під жорсткий контроль цю ситуацію, то я впевнений на 100 відсотків, що люди почнуть робити самосуд.

Має бути чітко прописано, хто саме і яке покарання має понести за те, що вони допомагали колаборантам, самі стали колаборантами, допомагали проводити чи працювали на псевдовибори, працювали на тих чи інших посадах.

Є дуже багато прикладів, коли приходили сусіди, які там залишились, показували на квартири і казали, що це житло проукраїнськи налаштованих людей, або у цих людей дитина служить в ЗСУ. І таких прикладів є дуже багато. Тож якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча.

Читайте: Ліквідованих вже більше 30: в лавах організаторів путінських "виборів" справжній мор

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів