RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Бронювати не можна мобілізувати

Бізнес, вкотре звернувшись в середині серпня до влади з проблемою підприємств, які втрачають ключових спеціалістів через їх мобілізацію для участі у військових діях, нарешті отримав відповідь Мінекономіки. Відповідь ця, на мій погляд, підтвердила чи то неуважність, а, скоріше, байдужість влади до наслідків спонтанної та непродуманої мобілізації працівників з підприємств.

Так сталось, що мобілізаційні плани, які формуються місцевою владою, майже не беруть до уваги необхідність забезпечення нормального функціонування економіки регіонів і країни в цілому. Відтак, на деяких підприємствах, іноді ключових для ринку праці певних регіонів, під мобілізацію підпадають фахівці, відсутність яких призводить до зупинки виробничого процесу. Як наслідок – зупинка всього підприємства, а також виконавців підрядних робіт, втрата надходжень до бюджетів, вивільнення людей і зростання безробіття, збільшення видатків держбюджету і соціального страхування на соціальну підтримку безробітних та їх сімей. Проблема посилюється низьким рівнем роз’яснювальної роботи військкоматів та відсутністю практики застосування процедури мобілізації.

Саме на це постійно звертають увагу роботодавці у своїх зверненнях до влади. Але, на жаль, головний висновок із відповіді Мінекономіки такий – якщо підприємство не виконує мобілізаційного замовлення, тобто не виготовляє продукцію для забезпечення обороноздатності країни, то таке підприємство не вважається корисним, і держава не зацікавлена у його збереженні і стабільній роботі. Тоді виникає ряд запитань. А як же робочі місця, зарплата, податки і соціальні внески, зрештою продукція, яка також потрібна для нормального життя громадян та функціонування інших підприємств? Невже це все не грає ніякої ролі у забезпеченні обороноздатності країни та створенні нормального тилу, без якого жодна війна не була виграна. Хоча, як кажуть, в нас і війни то ніякої не має. То куди ж тоді мобілізовують?

Переконання про байдужість влади до наслідків непродуманих рішень посилюється і відсутністю прагнення до діалогу із суспільством. Саме з тим суспільством, яке на собі відчуває всі наслідки дій влади і мало б бути головним замовником чи хоча б консультантом при формуванні державою політики. Але навіть й цього ми не маємо.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто