RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бій в Криму: російська армія зіткнулася з дезертирством

Стали відомі причини переміщень російських військ на окупованому півострові

Стали відомі причини переміщень російських військ на окупованому півострові Крім навчань, активізація російських військ в анексованому Криму пов'язана з випадками дезертирства у військових частинах Фото: Міноборони Росії

Росія обмежила рух на контрольно-пропускних пунктах на адміністративному кордоні України з Кримом. За інформацією російських ЗМІ, це пов'язано з намаганням української диверсійно-розвідувальної групи з боєм здійснити прорив на територію окупованої Криму. Проте, як з'ясував "Апостроф" у кримчан, поширюючи версію щодо української ДРГ російська влада намагається приховати правду, згідно з якою тривога в Криму, швидше за все, піднялася через кількох дезертирів, що тікали з військової частини в Армянську. Дезертири прихопили з собою зброю і поранили кількох солдат. Тепер втікачів розшукують по всьому Джанкойському району.


У неділю, 7 серпня, пропуск громадян на адміністративному кордоні України з Кримом був припинений російськими силовиками. Трохи пізніше пропуск відновили, але вже в понеділок, 8 серпня, перетин адміністративного кордону між Херсонською областю та окупованим Кримом знову було обмежено. Так, російська сторона закрила рух на контрольно-пропускному пункті "Каланчак", а на КПВВ "Чаплинка", за даними Державної прикордонної служби України, російські силовики пропускали лише тих, хто прямував у бік Криму. У звичайному режимі працював лише КПВВ "Чонгар".

Крім того, за словами спікера Держприкордонслужби України Олега Слободяна, в районі адмінкордону активізувалися російські війська. Наприклад, у неділю, 7 серпня. співробітники ДПСУ зафіксували польоти не менше дев'яти російських вертольотів Мі-8 на висоті до 1 км без порушення адмінкордону і двох безпілотників. Також були помічені вантажні автомобілі і БМП, які під'їжджали до російських позицій.

Як заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука, всі ці маневри можна пояснити навчаннями, які проходять прямо біля лінії розмежування між Херсонською областю та Кримом. А блокують КПВВ, щоб не наражати на небезпеку мирних громадян.

Раніше прикордонники попереджали, що Росія стягує війська в північні райони Криму. В кінці минулого місяця, як стверджував той же Слободян, з Краснодарського краю — частини Південного федерального округу РФ — через поромну переправу в Керч була перекинута значна кількість військової техніки і особового складу Збройних сил Росії. Зокрема, бронетанкові групи з 247-го десантного штурмового полку, який дислокується в Ставрополі, і 7-ї десантно-штурмової дивізії з Новоросійська. Вони повинні були замінити 11-у десантно-штурмову бригаду з Бурятії. Підтвердила ці повідомлення і Кримська правозахисна група, яка опублікувала фото і відео пересування колони військової техніки з Керчі 6 серпня. А в неділю кримські активісти, в тому числі, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джеляль, повідомили, що місто Джанкой повністю оточене силовиками з танками та іншою технікою.

Але крім навчань існує й інше пояснення подіям останніх днів. У ніч на неділю в Криму стався інцидент, про який поки відомо небагато: за чутками, з військової частини в Армянську з боєм тікали дезертири. Вбили чи одного, чи двох солдат, а ще кількох поранили.

Версію про дезертирів підтвердили голова Херсонської обласної держадміністрації Андрій Гордєєв, а також військовий експерт, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко. За словами Гордєєва, ротація, яка проходить на окупованому півострові, створила напругу серед російських військовослужбовців, що і призвело до дезертирства. Романенко ж стверджує, що інцидент стався в Армянську під час навчань.

На користь цієї версії говорить і той факт, що, адміністрація, як мінімум, одного з сіл Джанкойського району розвісила оголошення про те, що за тяжкий злочин, вчинений на території Армянська, розшукуються четверо озброєних людей, одягнених в загальновійськовий камуфляж зеленого кольору з шевронами у вигляді прапора РФ. Також у мережу потрапила фотографія документа, в якому так званий "міністр внутрішніх справ по Республіці Крим" Сергій Абісов дає своїм підлеглим на районному рівні вказівки щодо розшукуваних осіб — правда, вже п'яти, а не чотирьох.

Відомо також, що, за станом на вечір понеділка в місті Яни Капу (колишній Красноперекопськ) в лікарні перебувають чотири людини з вогнепальними пораненнями, при цьому одна з них нібито вже померла. В околицях чутна стрілянина. Як повідомляють кримські ЗМІ, біля лікарні чергують четверо так званих "зелених чоловічків". Мешканці не можуть до кінця розібратися в ситуації, оскільки в місті відключено інтернет. На основних трасах півострова стоять блокпости, а співробітники ГІБДД і ОМОНу зупиняють автобуси, перевіряють у водіїв документи, оглядають салони транспорту.

Російські та проросійські ЗМІ прогнозовано звинуватили в усьому Україну. Якийсь "кримський громадський діяч" Олександр Таліпов повідомив, що українська диверсійно-розвідувальна група чисельністю близько 6 чоловік намагалася прорватися на територію Криму. При цьому вбила російського прикордонника і ще трьох поранила. Інцидент на адмінкордоні дійсно мав місце: чоловік на автомобілі з українськими номерами спробував прорватися без черги на КПВВ "Чонгар". Тільки, як кажуть у держприкордонслужбі України, обійшлося без жертв, і зупинили його українські прикордонники. За словами спікера Генштабу ЗСУ Владислава Селезньова, повідомлення з російської сторони Київ вважає провокацією.

Незважаючи на всі спроби звинуватити українську сторону, версія щодо російських дезертирів все ж залишається основною, повідомив "Апострофу" місцевий житель Алієв Рустем. "Над розповідями, ніби контрольно-пропускні пункти закрили через перестрілки з українцями і через те, що в Крим хотів прорватися "Правий сектор", сміється навіть місцева "вата". А от історія з дезертирами обговорюється цілком серйозно. Не менш активно обговорюються чутки про те, що росіяни готують теракти, які повинні "здійснити" "українці" і "кримські татари", - повідомив Рустем.

Як пояснив "Апострофу" заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв, версія щодо української ДРГ неспроможна ще й тому, що були закриті два з трьох КПП: "Якщо вони запустили по російським ЗМІ, що диверсійна група проривалася з української сторони адмінкордону, то чому тоді закрили "Чаплинку" і "Каланчак", а "Чонгар" — ні?". Пан Муждабаєв також схильний вірити історії з дезертирами. На питання, що ж могло стати причиною втечі з військової частини в Армянську, журналіст не дає однозначної відповіді: "Що завгодно, це ж російська армія!".

Кримський блогер Ліза Богуцька підтверджує версію про дезертирів з російськими відзнаками і каже, що в РФ намагаються викрутитися, поширюючи інформацію про прорив з української сторони адмінкордону. На її думку, історія з дезертирами і концентрація російських військ на півострові не пов'язані між собою: "Росія періодично проводить ротацію. Не думаю, що у зв'язку з цим почнеться масштабний наступ".

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК