RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо росіяни підійдуть до Києва - будемо захищатися зі зброєю

Командир батальйону ОУН Микола Коханівський розповів про найближчі плани націоналістів

Командир батальйону ОУН Микола Коханівський розповів про найближчі плани націоналістів Командир батальйону ОУН Микола Коханівський Фото: Mykola Kohanivsky/facebook

У понеділок, 8 серпня, у Львівській області СБУ затримала трьох членів "Добровольчого руху ОУН". В СБУ повідомили, що затримали п'ятьох бійців, які мали намір здійснити теракт на залізниці. Також у Службі безпеки стверджують, що був поранений один її співробітник, а також один потенційний терорист. В інтерв'ю "Апострофу" командир батальйону ОУН МИКОЛА КОХАНІВСЬКИЙ розповів, чому вважає предмет звинувачення вигадкою, пояснив, які мотиви можуть бути в СБУ, а також поділився планами організації. Наприклад, організація готує відповідні дії щодо російських банків, які проігнорували вимогу ОУН до 1 серпня забратися з України.


- Микола, ваші люди мінували залізничний міст в районі села Дубляни Львівської області?

- Ні, не мінували.

- Тобто ви вважаєте, що зброю та вибухівку, які начебто знайшли у ваших хлопців, підкинули співробітники СБУ? Або як ви можете це пояснити?

- Саме так я і вважаю. Зброю і вибухівку просто підкинули. Я бачив лише одну підозру — Андрію Макаришину. І там немає зброї. Дослівно вона звучить так: Андрій Макаришин вступив для здійснення теракту на залізниці в змову з невстановленими слідством особами. І намагався здійснити теракт шляхом вибуху, підпалу і т. д. Нескладно зрозуміти, що нічого не було знайдено в його квартирі, інакше, якщо б знайшли вибухівку, логічно було б у підозрі написати, що теракт збиралися здійснювати шляхом підриву. А так написали лише припущення. Отже, навіть каністри бензину не знайшли.

Цю підозру йому вручили ще вчора. Що сьогодні там придумали в СБУ, я не знаю.

- Інциденту зі стріляниною теж, по вашому, не було?

- Мені це видається вкрай сумнівним, і взагалі — примарним. Знаєте, я дуже добре знаю, як діють наші спецслужби. Їх технологія проста і не змінюється вже дуже довго: потрібно повісити на людину щось жахливе. Потім адвокат може розбиватися головою об стіну, але оскільки злочин тяжкий, вони не можуть відпустити, навіть якщо немає доказів. Адже стаття сама по собі ого-го! Приблизно так вони і діють.

- А навіщо владі конфронтація з ОУН?

- Та дуже просто: не можуть простити наші дії. Особливо після вторгнення цієї "мирної" московської ходи, яку ми завернули і не дали пройти в Київ. Нам погрожували після погрому російського банку, говорили, що нам це просто так не зійде з рук. І на особистих зустрічах з представниками СБУ говорили, що будемо сидіти. Це банальна помста, власне, ФСБ, а вже СБУ в певній мірі до цих пір, судячи з її дій, залежить від спецслужб Росії. Тобто вони свої погрози помсти добровольчому руху ОУН зараз втілюють у життя, затримуючи молодих невинних патріотів.

- А не могли б детальніше розповісти, де ви побачили зв'язок між українськими і російськими спецслужбами?

- Очевидно, СБУ могла з самого початку зупинити цю ходу Московського патріархату, в якій нахабно несли ікони російського царя Миколи Другого, де з самого початку були георгіївські стрічки. Вже всім зрозуміло, що Московська церква — це агентура Кремля в Україні. Але ні... СБУ об'їхала всіх лідерів патріотичних організацій з брутальними погрозами. Мовляв, не дай Бог ви спробуєте їй (хресній ході, — "Апостроф") чинити перешкоди, ваш час минув і т. п. Чого ми тільки не чули на свою адресу! Ми це розуміємо як вказівку зверху — з Кремля. Щоб знову все повернулося на круги своя, і знову можна було рулити в Україні, в тому числі, керувати СБУ. От вам і один з доказів.

- Хіба Московський патріархат не представляє значну частину українців? Влада могла просто заборонити хід?

- Звичайно, могла! І це треба було робити одразу ж. Україна в стані війни. І в країні саме представники Московського патріархату виступають колабораціоністами країни-агресора.

- Це не було б приводом для Москви піти в потужний військовий наступ?

- Ми і так втратили частину Донбасу, ми вже втратили Крим! У нас або є держава, або давайте визнаємо, що її немає, а ми — колонія Москви. Або ми є суб'єктом і нарешті приймаємо власні рішення, або ми постійно озираємося на Європу, на Москву. А тепер треба ще й на Польщу озиратися, бо вони нам вже ніби як і не зовсім друзі.

- Чи допускаєте, що доведеться вдатися до використання зброї в своїх акціях?

- Ні, поки не планували. Але якщо росіяни підуть до Києва, будемо захищатися зі зброєю. Або якщо спалахне революція — подивимося, як вона буде виглядати. Може, люди вийдуть на Майдан, а влада — що для неї буде цілком природно — покличе Москву придушити народне повстання. Звичайно, ми не хочемо воювати усередині країни, але, може, доведеться.

- У вас зброя є?

- Звичайно, адже ми їхали на війну зі зброєю — своєю, зареєстрованою. Наш підрозділ досі воює на фронті.

- У листопаді минулого року ви погрожували повісити Ріната Ахметова. Є ще такі плани? Може, когось ще хочете повести на шибеницю?

- Наші плани не змінилися, але його дуже складно дістати. Якщо його не може дістати СБУ, у нас шансів ще менше, хоча бажання маємо більше. А взагалі у нас в планах знищити український олігархат повністю. Але це може статися тільки на хвилі нової української національної революції.

- Півроку тому ви громили російські банки. Чому припинили?

- Два місяці тому ми розіслали російським банкам ультиматум, щоб вони забралися із України до 1 серпня. Вони не втекли, і тепер ми готові діяти в користь української нації. Тому наші плани не змінилися. А як ми будемо діяти – поки що я не можу розкрити подробиці.

Може, для влади це буде черговим приводом порушити проти нас справи. Але країна на межі. І влада сама підштовхує народ до третього Майдану. Своїми акціями ми запобігаємо такий варіант, намагаємося підштовхнути владу проводити реформи. Просто називайте речі своїми іменами: якщо Росія - агресор, припиніть з нею торгувати, зупиніть контрабанду, не платіть пенсії на Донбасі, не подавайте електрику в Крим. Тоді у нас не буде революції, а буде — єдина країна.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами