RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна проти Грема Філліпса: як покарати пропагандиста

Які заходи вживає українська влада проти одіозного пропутінського провокатора

Які заходи вживає українська влада проти одіозного пропутінського провокатора Проросійський пропагандист Грем Філліпс, який називає себе "незалежним британським блогером" вже кілька років займається провокаціями на окупованому Донбасі і в Криму Фото: facebook.com/GrahamWPUK

Провокаційна діяльність британського "незалежного блогера" Грехема Вільяма Філліпса на окупованих територіях України триває вже кілька років. За цей час він неодноразово зізнавався в любові до Росії, ЛНР/ДНР, "російського" Севастополю, а також знімав прокремлівські пропагандистські відео для свого Youtube-каналу. У 2014 році СБУ видворила Філліпса з України, заборонивши йому в'їзд терміном на три роки. "Апостроф" вирішив поцікавитися, що може зробити українська влада для того, щоб приструнити британця-українофоба.

Прокремлівський пропагандист Грем Філліпс, який називає себе незалежним британським журналістом, 17 вересня здійснив черговий скандальний вчинок, який розбурхав українське суспільство. Під час обміну військовополоненими Філліпс ображав і принижував одного із звільнених АТОшників Володимира Жемчугова, знімаючи все це на відео. Сам же Жемчугов, який на війні втратив обидві руки, вів себе гідно. Філліпс провокував учасника АТО заявами, що без рук він нікому не потрібен. "Я потрібен своїй Україні. Україна своїх не кидає!" - відповідав на це Жемчугов.

Після цього інциденту українська сторона поставила питання про покарання Філліпса. Перший віце-спікер Верховної Ради, уповноважений президента з врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко після події написала на своїй сторінці в Facebook, що "цей пропагандистський російський угар не має нічого спільного з журналістикою, і з цього приводу повинні прозвучати певні заяви представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович і міжнародних співтовариств".

Крім того, посол України у Великобританії Наталія Галібаренко 22 вересня направила відкритий лист владі Великобританії з проханням припинити діяльність Філліпса не території України. Текст відповідного листа розміщений на сайті посольства України у Великобританії. "Я хотіла б попросити британську сторону вжити всі можливі заходи, у тому числі щодо його документів, щоб зупинити пропагандистську роботу пана Філліпса на російську окупаційну владу в Україні, щоб він покинув нашу країну назавжди", – зазначила Галібаренко в листі.

Вже 23 вересня від британської сторони надійшла відповідь. Влада Великобританії засудила дії Філліпса при обміні полонених на Донбасі. І дипломатично надала українській стороні право самій вирішувати, як покарати британця за це.

В СБУ пригрозили пропагандистові продовженням заборони на в'їзд в Україну. "Ми вислали Філліпса ще в липні 2014 року, заборонивши йому в'їзд в Україну на три роки. У мене немає інформації по кримінальні провадження СБУ на його рахунок, але, швидше за все, цим питанням займається військова прокуратура. В'їзд йому точно заборонений, а після закінчення терміну заборони ми його напевно продовжимо", – повідомила глава прес-центру СБУ Олена Гітлянська у коментарі українським ЗМІ.

Скандальний сайт "Миротворець", де зібрані дані на ворогів України, оголосив британця в розшук. Сам же Філліпс повідомив, що в Україні за його голову призначили винагороду. Однак кидати своє заняття він не має наміру:

Дії Філліпса активно підтримують прихильники "російського світу". Зокрема, днями вельми оригінально висловив підтримку російський байкер-сталініст Олександр Залдостанов на прізвисько "Хірург", приятель президента РФ Володимира Путіна:

На "толерантність" повідомлення "Хірурга" звернув увагу популярний в Twitter блогер під ніком МЗС Роисси:

Як же українська влада може вплинути на ситуацію в даному питанні?

Політконсультант Тарас Березовець, який співпрацює з адміністрацією президента України, вважає, що проти британця слід порушити кримінальне провадження за фактом знущань над Жемчуговим, який утримувався в полоні бойовиків на Донбасі.

"Філліпс по своїй дурості виклав відеодоказ цього у своєму блозі. Тому порушення кримінальної справи, оскільки він перебуває на українській території, незалежно від того, окупована вона чи ні, є необхідним", - заявив Березовець в коментарі "Апострофу".

"На жаль, оголосити його в розшук по лінії Інтерполу не вийде, тому що Інтерпол неохоче йде назустріч Україні в таких речах. Але через дипломатичні канали Україна повинна вимагати від Британії точно так само порушити кримінальну справу, оскільки Філліпс сприяє терористичним організаціям, так званим ЛНР і ДНР. А британське законодавство щодо терористів жорстке. Тому в разі перетину ним кордону Сполученого Королівства йому можуть бути пред'явлені звинувачення", - додав експерт.

За словами народного депутата України Володимира Ар'єва, відеодокази антиукраїнської діяльності Філліпса були показані на засіданні комітету ПАРЄ.

"Ми почали інформаційну кампанію, ми звернулися до парламентаріїв Великобританії, щоб ті поінформували відповідні журналістські організації, профспілки, медіатовариство Британії про діяльність Філліпса, а також поцікавилися, чи є у нього журналістські посвідчення. Тому що все, що він робить, порушує норми етики і журналістики. Отже, потрібно говорити про позбавлення його всіх прес-карт, що видаються міжнародними журналістськими організаціями. І також по дипломатичній лінії вимагати від відповідних органів Великобританії вже юридичної реакції на його відвідування окупованих територій", - заявив Ар'єв "Апострофу".

У свою чергу спікер АПУ та Міноборони України з питань АТО Андрій Лисенко в коментарі "Апострофу" відзначив свого роду позитивний вплив діяльності Філліпса на українських військових. "У них з'являється ще більше бажання захищати свою Батьківщину і ненавидіти ворога. Він викликає огиду до ворога. Навіть не стільки до ворога, скільки до журналістів, які працюють з тієї сторони", - зазначив Лисенко.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу