RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Євген Понасенков: В Україні відбувається така сама маячня, як у Росії

Відомий російський вчений дав Україні рецепт, як стати найбільш ефективною країною

Відомий російський вчений дав Україні рецепт, як стати найбільш ефективною країною Російський історик, вчений і режисер Євген Понасенков Фото з особистих архівів

Поняття "Крим" набуло медичної та шизофренічної властивостей, вважає російський історик, науковець і режисер ЄВГЕН ПОНАСЕНКОВ. В інтерв'ю "Апострофу" відомий історик розповів, кому зрештою дістанеться півострів, а також дав Україні пораду, як вчинити з Донбасом і стати найкращою країною у світі, позбувшись від рудиментів "совка" і містечковості.

- Євгене Миколайовичу, на вашу думку, чий Крим?

- (Сміється) От саме це слово "Крим" з терміна географічного, геологічного, естетичного і, я б навіть сказав, як не дивно, економічного вже набуло властивість медичну, шизофренічну, тому що практично ніхто з двох сторін вже не думає про нього в перерахованих сенсах. Слово стало прозивним. І у нас тут ввели кримінальну статтю за те, що хтось скаже, що Крим не наш. Тому в подібних випадках я завжди повторюю чудовий тост "За нашу перемогу!" А вже далі люди міркують, хто та людина, котра піднімає тост.

- В Україні точиться багато розмов і серед політиків, і серед артистів...

- Ось артистам треба говорити якомога менше про політику, економіку і державну діяльність. Взагалі це неподобство, що XX століття - плебейське століття - вивело на перший план у засобах масової інформації не інтелектуалів, науковців, аналітиків, а акторчиків і таких собі співачок, які, не маючи жодних інтелектуальних показників для аналітики, постійно роблять якісь заяви, і від цього суспільство тільки страждає. Заяви та думки повинні висловлювати ті, хто відповідальний за ці висловлювання, хто має виважену наукову точку зору.

- І все-таки, продовжуючи своє запитання, в Україні ведуться розмови про те, як повернути Крим. Як вважаєте, чи вдасться це зробити і як?

- Мені здається, що взагалі ця тема - не найголовніша сьогодні ані для Росії, ані для України. Тому що, як я сказав, Крим — це тема медична. І Україна, і Росія повинні думати про більш важливі речі. Крим – і взагалі все, що завгодно, і Київ, і Москва – будуть належати тим, хто стане економічно ефективнішим і суспільно спокусливішим. Чому успішна Америка, хоча вона жодного сантиметра до себе в XX столітті не приєднала? Вдумайтеся, Америка не приєднала до себе жодного сантиметра чужої території за все XX століття! Згадайте, скільки хапав СРСР і потім розпадався. Як ділили Франція і Німеччина своє традиційне "яблуко розбрату" — Ельзас і Лотарингію. Скільки було проблем в регіоні колишньої Австро-Угорської імперії, де частини відходили один до одного, і досі ще є проблеми, пам'ятаємо справу Мілошевича. Тобто Америка знайшла спосіб стати економічно, соціально і естетично привабливим і спокусливим фруктом. І ось Україна і Росія повинні стати такими самими. Якщо українці чи росіяни хочуть до себе щось приєднувати або повертати, або мати колосальні сфери впливу де б то не було, вони повинні, насамперед, зайнятися облаштуванням спокусливості.

- Тобто для того, щоб повернути Крим, на вашу думку, Україна повинна стати економічно привабливою?

- Якщо Україна стане економічно сильною та ефективною країною, то до неї побіжать всі, хто може, з бідних територій. Я нагадаю, що один з пунктів, яким вміло скористалися наші хлопці з Кремля, - це був момент пенсій. Наша пропаганда говорила, що будуть великі пенсії. І величезна кількість кримчан відчула неймовірний дух нового патріотизму і захотіла пенсій, вони не подумали про юридичні та політичні наслідки, я вже не кажу про якісь клятви вірності, це взагалі остання справа щодо приматів. Адже я – вчений, дарвініст, і для мене люди – це лише частина світу приматів. Я розглядаю виключно з наукової точки зору, без усіляких вигаданих категорій, таких як менталітет і духовність.

- Людей на Донбасі заманювали таким самим способом?

- Такі самі пропагандистські штучки були і щодо Донбасу: тамтешнє населення місцеві хлопці-ляльководи спокушали високими пенсіями та усілякими виплатами бюджетного походження. І, природно, примати подумали: "Ой, ой, ой, шматок буде жирненький". І в підсумку отримали такий шматок жирний, що багатьох уже немає в живих від такої "духовності".

Я завжди зневажав псевдопатріотичні крики (де б не кричали). І Україні, якщо вона хоче бути ефективною і вільною європейською країною, потрібно виписати на листочок все, що сьогодні робиться в Росії, основні тренди. Перше — пропаганда патріотизму, друге - всі депутати і президент кричать "за Батьківщину порву", третій – "ми великі"; далі — "у нас найдавніша історія, від нас всі походять"; далі — "ми найбільш духовні, більш духовні, ніж сусіди". Наступний пункт — "всі довкола нам винні"; далі - всілякі гомофобні гасла. І ось переписати всі ці пункти і зробити навпаки!

- Тобто, по-вашому, все, що потрібно Україні, щоб бути успішною, - не бути схожою на Росію?

- Якщо ви зробите так, то я даю гарантію, що ви станете найкращою країною світу, тому що ви - нові, у вас більше можливостей для розвитку, ніж в успішних, але старих європейських країн і навіть у США. Темпи розвитку при відмові від середньовічного мракобісся будуть феноменальні. У вас неймовірно енергійна нація, але ви, як і росіяни, абсолютно неструктуровані і з жахливими рудиментами "совка" і містечковості - це все треба витравлювати. Тому не треба кричати на всіх кутах про "велич України" (як тут волають про "велич Росії"), краще займіться конкретними справами: виростіть у себе на хуторі краще і якісніше, зробіть якусь сучасну IT-технологію, яка зможе вас збагатити, яка знадобиться всьому світу. Якщо ви зробите подібне, то завтра Україна отримає все, що завгодно, будь-які території в плані ринків збуту, а далі вони захочуть і приєднатися.

Практично все, що я спостерігаю в Україні, на жаль, нагадує таку саму маячню, як і в Росії. Ось навіщо ці вічні хресні ходи? У нас Путін і Гундяєв ходять з хрестами, у вас - Порошенко. Один і той самий хрест носять. Але я відкрию страшну "таємницю", яку ви повинні знати зі шкільних підручників біології, фізики, хімії та інших: ніякого Бога немає. Крім розпилу бюджету на цьому і крім ожиріння у попів, які отримують гроші зі свічок, якими торгують без податків, — нічого не буде. Будь-яка країна, яка хоче виграти війну, повинна молитися не на вигаданих давньоєврейських персонажів, а винаходити сучасну зброю і тренувати армію відповідно до сучасних вимог. Те саме щодо іміджу країни. Навіщо цей маргінальний дитячий садок - напад на нещасну спробу гей-параду, коли якісь шизики з латентними комплексами в масках намагалися напасти на демонстрантів? Добре, що була величезна кількість поліції, і все пройшло нормально. Але для іміджу країни це жахливо. У Росії відбувається те саме. Так якого біса ви не хочете жити під Путіним, під Росією, якщо ви копіюєте все те саме?! Всі крики про патріотизм, хресні ходи і гомофобія — все це треба забути, як страшний совково-путінський сон. Ви повинні по всіх пунктах відрізнятися від путінської Росії!

- Як Україні вчинити з Донбасом? Залишити все, як є, граючись в "мінські угоди", чи провести референдум і відокремити?

- Можна, звичайно, довго говорити, що винні західні країни, які реальними діями не підтримали Україну. Зрозуміло, що там ліваки у владі, і це вже не Тетчер і не Рейган. Але мені також зрозуміло, що Україна сама повинна була думати заздалегідь. Це обов'язок уряду і армії, і розвідки не допускати таких жахливих речей - інакше немає держави! Ви і всі повинні розуміти, що так, у будь-який момент може бути наступ. Для цього є розвідка. І не треба вдавати з себе дітей, які думають, що всі країни навколо живуть просто так і ніколи не було війн. Зараз же, коли ситуація зайшла так далеко, коли багато пристойних людей поїхали з Донбасу в Україну, в інші країни, і коли там це місиво ненависті заварилося, зрозуміло, ким воно режисоване. Але воно сталося. Так от, я думаю, що цій гнилій ситуації треба дати відстоятися в ній самій. Хай вони поживуть на Донбасі самі, в Росію ніхто їх не візьме, це зрозуміло, і якщо вони самі не проявляють енергії повернутися до України, отже, нехай отримають досвід гниття і втомляться від нього. Нехай вони подивляться, що таке жити в цивілізації, зможуть порівняти, як живе Україна — у світі і в цивілізації – і як живуть вони.

- Може, варто завдати військового удару по ДНР/ЛНР, як колись Хорватія вчинила зі своїми сепаратистами?

- Спочатку не можна було пускати іноземних бойовиків у власні міста, не можна було дозволяти їх захоплювати. Ваші "військові експерти", всі до єдиного – нулі, нездари і профнепридатні хлопці, тому що вони повинні були спрогнозувати всю ситуацію заздалегідь і не зробили цього. Вони зобов'язані були хоча б у перші години зрозуміти, що відбувається, кого їм заслали, для яких провокацій і як це буде розвиватися, і в цей момент терміново увійти всіма силами і виправити становище. А тепер вже не в рамках стратегії, а в рамках тактики намагатися радити завдати ударів, підвищити обороноздатність, "наростити темпи", призивати і калічити більше молодих хлопців - це все дешеві вигадки і штучки.

Другу частину інтерв'ю з Євгеном Понасенковим читайте на "Апострофі" найближчими днями.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу