RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Карачун не допоможе: окупований Донбас поки залишиться без українського мовника

На горі Карачун запустили телевежу, проте до окупованій території сигнал не дійде

На горі Карачун запустили телевежу, проте до окупованій території сигнал не дійде Біля Слов'янська на горі Карачун відкрили відновлену телевежу, яка була знищена бойовиками в 2014 році Фото: Михайло Палінчак/president.gov.ua

На горі Карачун в Слов'янську відкрили телевежу, яку влітку 2014 року в ході боїв за місто знищили бойовики. Відновлення вишки стало справжнім квестом: спочатку гальмувалося фінансування, потім для економії було вирішено вести монтажні роботи з частин конструкцій телевеж Тернополя і Кропивницького, які вже не експлуатувалися. У липні президент позначив двомісячний дедлайн, але і у вересні проект так і не був остаточно завершений. Нарешті, 5 грудня все було готове, і президент Петро Порошенко особисто приїхав перерізати "червону стрічку" і запустити українське мовлення. Однак побудована телевишка виявилася дуже низькою, і сигнал навіть не буде досягати окупованих територій.

Вишка для вишки

У прес-службі президента повідомили, що вишка буде ретранслювати 10 національних і 4 місцевих телеканали, а також 13 радіостанцій. Правда, за словами екс-заступника міністра інформаційної політики Тетяни Попової, яка займалася цим проектом, сигнал не буде покривати окуповані території. А адже саме на "праві жителів окупованих територій на правду" наполягав Петро Порошенко, коли встановлював будівельникам вишки двомісячний дедлайн.

"Там найбільш потужний передавач — 20 кВт буде добивати у радіусі не далі, ніж 67 кілометрів від самого Карачуна, відповідно на окуповані території сигнал не потрапить, тому що вони знаходяться далі", - пояснила "Апострофу" Тетяна Попова.

Більш того, відновлена телевишка виявилася висотою 180 метрів, на 40 метрів нижче, ніж до війни. Радник міністра інформполітики нардеп Олександр Бригинець стверджує, що експертиза показала, що на існуючому фундаменті можна було поставити вишку тільки такої висоти. "Там різні умови, в залежності від того, який рельєф, і теоретично сигнал може діставати і до Донецька", - зазначив Бригинець.

Втім, експерт громадської організації "Інформаційний майдан" Павло Білоножко впевнений, що конструкцію навмисне занизили, щоб освоїти бюджетні кошти на будівництво нової телевежі в Покровському.

"За нашими підрахунками, під час будівництва вежі на Карачуні було вкрадено близько 4 мільйонів гривень, тому будь-яке нове будівництво буде мати корупційну складову. Крім того, побудувати вежу на новому місці досить важко. Якщо на Карачуні вже був фундамент, і залишалося змонтувати тільки металоконструкції, то спроектувати нову вишку – це питання не одного року. Але в будь-якому випадку вишка на Карачуні була потрібна, навіть така слабка, яку побудували, адже там ніякої іншої немає. У радянські часи там стояла вежа, вище на 50 метрів. При незначному збільшенні фінансування вежу можна було б побудувати заввишки 280 метрів, і це дозволило б охопити сигналом непідконтрольні території. Тому побудова цієї вежі передбачає будівництво ще однієї", - розповів Павло Білоножко.

Нова конструкція в Покровському, за словами Тетяни Попової, дозволить поширити українське мовлення на найбільші окуповані міста Донбасу: Донецьк, Макіївку, Горлівку. Міністр інформполітики Юрій Стець вже анонсував її будівництво, а також будівництво ще двох телевізійних веж у Луганській області. На ці цілі в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій пропонують закласти 50 мільйонів гривень. "Але скільки з цих проектів буде реалізовано в 2017 році, сказати складно, тому що все залежить від того, які кошти будуть закладені в бюджет", - каже Олександр Бригинець.

Аналітик "Донецького інституту інформації" Віталій Сизов вважає, що поява потужного ретранслятора в Покровському може затягнутися на роки.

"Для того, щоб хоча б частково в аналоговому сигналі покривати непідконтрольні території, потрібно будувати вежу в безпосередній близькості від Донецька і висотою не нижче тієї, яка залишилася в Донецьку, тобто близько 360 метрів. Ця будівництво при готовому проекті і безперервного фінансування займе мінімум рік. Але для України, я думаю, таке будівництво проблематичне, адже ми бачили, скільки вони будували вежу в Карачуні з моменту її руйнування, тому це перспектива декількох років", - резюмував Сизов.

Кримське питання

На відкритті вишки в Карачуні Петро Порошенко заявив про ще більш амбітні плани — відновлення українського мовлення в анексованому Криму. "Ми поставили завдання і на території Херсонської області, в тому числі і недалеко від Чонгара, ми теж будемо встановлювати передавачі, щоб жителі окупованого Криму мали можливість безперешкодно слухати і дивитися українські канали", - зазначив Порошенко.

За кілька днів до цих слів президента заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що в Чонгарі, на адмінкордоні з Кримом, вже почався монтаж телевізійної вишки висотою 150 метрів. За його словами, саме ця конструкція забезпечить українське мовлення на Крим.

Однак Тетяна Попова з недовірою ставиться до цього проекту. "Вишка висотою 150 або навіть 200 метрів фізично не зможе добити до Сімферополя. Ми робили розрахунки: для того, щоб добивати до Сімферополя, вишка або аеростат повинні бути підняті мінімум на висоту 450 метрів. Башта висотою в 450 метрів - це неймовірно дорога конструкція, а аеростати раніше використовували американці для мовлення на Кубу, але зараз у них вже немає цієї технології. Тому абсурдно думати, що вишка доб'є до Сімферополя, а вже тим більше до південного берега Криму", - зазначила Попова.

Відновлена телевежа на горі Карачун в Донецькій області Фото: Михайло Палінчак/president.gov.ua

Що покажемо Донбасу

А поки у владі думають над проектами щодо трансляції українського голосу на окуповані території і про те, де взяти на них кошти, бойовики та їх куратори з Росії, як запевняють експерти, часу не втрачають.

"Донецька вишка, яка зараз захоплена, дає сигнал на 100 кілометрів вглиб української кордону до Дніпропетровської області. Усе населення Донбасу, яке живе на підконтрольній території Україні, дивиться виключно російські канали. Воно налаштоване не скільки за Путіна, скільки проти української влади. І можете собі уявити, яке у них ставлення до наших військових. Це готова платформа, адже в разі ескалації військового конфлікту і захоплення нових територій, ці люди не підуть захищати Україну, а будуть лояльні до тих, хто прийде", - зазначив Павло Білоножко.

Самі жителі Донецька підтвердили, що їх інформаційний простір на 99% проросійський. "На звичайну антену я ловлю 15 каналів. Тільки два з них українські, та й то йдуть з великими перешкодами. Усі інші або місцеві, типу "Оплоту" або "Першого республіканського", або російські. При цьому, ну ладно б ще російські канали були розважальними, показували кіно, культуру, але ж ловлять тільки інформаційні канали, жорстко заряджені пропагандою", - розповів "Апострофу" житель Донецька Євген.

Аналітик "Донецького інституту інформації" Віталій Сизов додав, що альтернативні джерела інформації для жителів окупованого Донбасу вкрай важливі.

"Як показали соціологічні дослідження, на непідконтрольної території люди отримують більше новин з інтернету, ніж люди на українській території. Можу припустити, що в інтернеті вони шукають саме ту інформацію, яку не можуть отримати за своїм телевізійним каналам. Але головне не тільки сигнал, а і те, що транслювати людям на непідконтрольні території. Необхідно виготовляти спеціалізований контент, враховуючи нетипову ситуацію. Потрібен регіональний мовник, який працював би в цьому напрямку. Найчастіше інформація, яка повідомляється центральними ЗМІ, на підконтрольних територіях сприймається негативно. Але не тому, що люди сепаратисти або колаборанти. Просто те, що їм повідомляють не відповідає дійсності, адже якщо люди живуть в зоні обстрілу, вони точно знають, хто і звідки стріляв, знають про ситуацію на блокпостах і багато іншого. Але якщо їм трапляються передачі на українському ТБ з елементами пропаганди, де їм розповідають, що у них все погано, люди мимоволі починають ототожнювати себе з жителями гетто і починають відокремлювати себе від великого українського соціуму. Їм здається, що в Україні їх ніхто не чекає", - резюмував експерт.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни