RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна на Донбасі: три напрямки, де бойовики бояться наступу ЗСУ

Експерт розповів про причини ескалації на Світлодарській дузі

Експерт розповів про причини ескалації на Світлодарській дузі Українські військові змогли утримати свої позиції в районі Світлодарськ дуги Фото: УНІАН

Бої в районі Світлодарської дуги досі не припиняються, хоча їх інтенсивність дещо знизилася. Нагадаємо, що 18 та 19 грудня відбулася ескалація на ділянці фронту, який практично впритул підходить до позицій бойовиків в окупованих містах Дебальцеве та Вуглегірськ. Противник випустив по позиціям ВСУ сотні мін і снарядів, неодноразово роблячи спроби штурму опорних пунктів сил АТО. У підсумку українські військові змогли утримати свої позиції. Що ж сталося в районі Світлодарської дуги? Чи це було наступом ВСУ, як запевняють деякі експерти, і не спланована була ця ескалація для того, щоб відвернути увагу суспільства від соціальних потрясінь, зокрема, націоналізації "Приватбанку". На ці питання "Апостроф" попросив відповісти координатора групи "Інформаційний опір" Дмитра Тимчука.

Якщо дивитися на ситуацію в комплексі, з прив'язкою до всіх подій останніх місяців в зоні АТО, то ми побачимо логіку бойовиків, яка спрацьовує і на інших ділянках фронту, а не тільки на Світлодарській дузі. Є ряд ділянок, на яких бойовики дико дуже бояться наступу українських військ. По-перше, це приморський напрямок. Потрібно розуміти, що наші там не будуть наступати, але спочатку, коли в районі Новоазовська були влаштовані два райони оборони, бойовики побоювалися, що їх випруть до російського кордону, адже там невелика відстань. Я вважаю, що сили АТО в нинішньому стані можуть наразі виконати цю бойову задачу, була б політична воля. Бойовики це прекрасно розуміють. Другий напрямок - Докучаєвськ. Місто практично з трьох сторін оточене силами АТО. Один ривок - і Докучаєвськ вже наш. Третій напрямок - це якраз Світлодарська дуга.

Спочатку побоюючись, що ВСУ можуть наступати, вони створювали там навіть не просто мережу опорних пунктів, а реальні райони оборони. Вони накопичували там сили і засоби. Після цього у них йде друга стадія, коли вони починають діяти, як вони кажуть, на випередження, щоб зірвати "мерзенні плани київської хунти" і вдарити першими. Аналогічну ситуацію в перманентному стані ми спостерігаємо на маріупольському напрямку, і це ж зараз сталося в районі Світлодарської дуги. Причому бойовики могли діяти набагато масштабніше, але ті сили і засоби, які вони задіяли, свідчать про те, що вони ведуть перевірку боєм: перевіряють наші бойові порядки, намагаються з'ясувати, наскільки успішно наші підрозділи можуть тримати оборону першої лінії. В той же час вони намагаються вирівняти лінію фронту, щоб не було наступів на території, які вони контролюють. Ну і питання контролю над Вуглегірською ТЕС залишається відкритим.

Коли йде мова про те, що наші зайняли нові позиції або просунулися вперед, ми повинні розуміти, що ці речі потрібно правильно інтерпретувати, щоб не працювати в унісон з російською пропагандою, яка кричить, що ВСУ розпочали широкомасштабний наступ. Важливо, звичайно, підтримання морально-бойового духу у наших бійців АТО і українського суспільства, щоб показати, що армія і сили АТО успішно виконують різні бойові завдання, що вони високоефективні і тому подібне. Ми кажемо, що бойовики перші почали і ми в ході контратаки захопили якісь позиції. Але питання в тому, як інтерпретують цю інформацію на Заході наші партнери, які є членами нормандської четвірки.

Що стосується відволікання уваги суспільства, то всередині України, на превеликий жаль, постійно відбуваються якісь негативні процеси, які пов'язані з соціально-економічним станом країни, політичними загостреннями, акціями, які влаштовує, так звана, опозиція. При цьому вони йдуть з такою частотою, що практично будь-яку подію в АТО можна сміливо прив'язувати до якихось подій всередині країни. Але наскільки реальний ця зв'язок? Мені слабо віриться, що командування "першого армійського корпусу" так званої ДНР, плануючи бойові операції, дивиться на те, який там банк націоналізують в Україні. Мені здається, що такі версії притягнуті за вуха.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу