RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий рік в Донецьку: сльози при звуках гімну України і салюти без радості

Більшість людей зустрічали свято без настрою

Більшість людей зустрічали свято без настрою Народні гуляння в новорічну ніч на центральній площі в окупованому Донецьку Фото: Донецьке агентство новин

Для Донецька новий 2017-й - вже третій рік, зустрінутий в окупації. Якщо 2015-й донеччани зустрічали майже зі стовідсотковою впевненістю, що в цьому-то році непорозуміння під назвою ДНР обов'язково закінчиться, то в 2016-му ця впевненість похитнулася, а в 2017-м переросла в тяжке розуміння того, що війна, блокада, злидні - напевно вже надовго. Через брак грошей, новорічне застілля у багатьох жителів міста було скромним, а святкові гуляння в центрі міста виявилися не настільки багатолюдними, як очікувалося.

Ще під час підготовки хоча б до самого скромного новорічного застілля донеччани зрозуміли, що воно буде дійсно скромним. Ціни на продукти нескромно поповзли вгору, а курс рубля-гривні почав повертатися до дворічного мінімуму, коливаючись на рівні близькому 2 до 1. Ті, хто отримав гроші з підконтрольних Україні територій, були неприємно здивовані сумою після обміну, адже ще якийсь місяць тому курс обміну досягав 2,5 до 1.

Проблема нестачі грошей наздогнала і бюджетників, яким перед Новим роком видали деяку частину зарплати і попередили про те, що наступна роздача грошових знаків буде в лютому. І без того не дуже заможні бюджетники завили, але що поробиш ...

- Курка і бутерброди, "Артемівське" шампанське і цукерки, привезені з "тієї території", - перерахувала свій асортимент на святковому столі донеччанка Людмила Малик. - Печінковий паштет з гуманітарки, яйця фаршировані та кілька апельсинів. Такого бідненького столу на Новий рік у нас ще не було, але знаєте - настрою святкувати не було взагалі!

Про те, що "немає настрою святкувати", говорили багато донеччан. Пояснювали, що під час військових дій свята втрачають свою неповторну чарівність, вибухи феєрверків швидше лякають, ніж радують, а сума, витрачена на святковий стіл, могла б піти на куди більш корисні речі - запас продуктів або води, наприклад. З водою в Донецьку останнім часом перебої - фільтрувальна станція постійно знаходиться під обстрілами, вода то є, то її немає.

- Не можна дітей без подарунків і солодощів залишити. Доводиться викручуватися, економити на чомусь своєму, - каже шахтар Олександр Сечин, купуючи в магазині досить дорогу, за донецькими мірками (90 рублів, майже 40 гривень за курсом НБУ), шоколадку українського виробництва.

Ледве розібралися зі столами, аж ось з'явилася інша проблема - за яким часом зустрічати Новий рік. Нагадаємо, що Донецьк живе за московським часом, з різницею в годину з київським.

- Ну, виступ Путіна ми, звичайно, подивилися, послухали, знизали плечима. А потім просто вимкнули телевізор. На ноутбуці знайшли український телеканал, і вже там дивилися виступ президента Петра Порошенка та підіймали келихи з шампанським. До речі, деякі інтернет-провайдери Донецька заблокували сайти багатьох українських телеканалів - ми насилу знайшли працюючий сайт Першого Національного. У минулому році було легше, ще відкривалися сайти СТБ, Інтера, "плюсів", ICTV, - розповіла мешканка Донецька Анна Куриленко.

Народні гуляння в новорічну ніч на центральній площі в окупованому Донецьку Фото: Донецьке агентство новин
1 / 1
Народні гуляння в новорічну ніч на центральній площі в окупованому Донецьку Фото: Донецьке агентство новин
1 / 1
Вогняне шоу у новорічну ніч на центральній площі в окупованому Донецьку Фото: Донецьке агентство новин
1 / 1

За словами донеччанки, найважче було стримати сльози при звуках гімну України і вигляді прапора.

- Коли я чую перші звуки гімну, у мене починають градом котитися сльози. Коли бачу прапор - та ж реакція. І як виявилося, не я одна така, у багатьох донеччан, навіть у чоловіків, стискається серце. Гімн ми чесно заспівали від початку і до кінця, наплювавши навіть на активно "ватних" сусідів. А потім почули, як о першій годині ночі хтось у дворі почав пускати феєрверки. Дочка сказала: "Мама, не ми єдині Новий рік за українським часом зустрічаємо!", - продовжує донеччанка.

Так званий "голова ДНР" Олександр Захарченко у своєму новорічному зверненні повідомив, що вже побудовано справжню державу, економіка стабілізована, є навіть позитивна динаміка. "Це дозволить нам в наступному році підвищити матеріальний добробут наших громадян", - заявив Захарченко, викликавши гіркий сміх у працівників бюджетної сфери та гірників. Боргів із зарплати у них накопичилися мало не за півроку.

Святкові гуляння в новорічну ніч в Донецьку обмежилися площею Леніна, невеликим концертом народної самодіяльності та вогняним шоу - кілька майстрів піротехніки покрутили в руках запалені кулі. Обіцяний салют, за словами донеччан, був скромний і не викликав позитивних емоцій.

- Салюти поки не радують донеччан, - зазначив житель міста Станіслав Бецкой.

Навіть скасована на Новий рік комендантська година не вивіла на вулиці Донецька тисячі людей.

- Дуже багато було на вулицях поліцейських та вояків із автоматами. Але вони явно нудьгували. Чи то донеччани побоялися виходити, чи то спрацював умовний рефлекс - після 23.00 на вулицю ні ногою. Та й що там робити, дивитися на озброєних "орків" і пісні-танці, які навіть дітям нецікаві? Ми саме так подумали і залишилися вдома, - розповів донеччанин Ілля Камеристий.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни