RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Призов офіцерів запасу в армію: коли прийдуть перші повістки

Втекти від повісток "піджакам" навряд чи вдасться

Втекти від повісток "піджакам" навряд чи вдасться Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

Міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про призов на службу до Збройних сил України офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри цивільних вузів, так званих "піджаків". Чим в армії займуться "піджаки" і чи відправлять їх до зони АТО, розбирався "Апостроф".

Кого призовуть

Ідея висмикнути "піджаків" із зони комфорту і призвати їх на військову службу виникла в Генштабі ще на початку року. Мотивували таке рішення тим, що в армії катастрофічна нестача офіцерів, а де ж їх ще знайти, як не в тилу.

Першу хвилю призову молодших лейтенантів (саме це офіцерське звання отримують випускники військових кафедр) обіцяли ще в лютому, але в першому кварталі 2017 року "піджаків" ніхто не чіпав. Але після офіційного наказу Полторака офіцери, які жодного дня не служили в армії, почнуть отримувати повістки, а таких, за даними Генштабу, тільки за останні 7 років накопичилося близько 90 тисяч осіб.

У юридичній службі ЗСУ відзначають, що під призов потраплять усі випускники військових кафедр віком до 43 років, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче "бакалавра". Служити "піджаки" будуть 18 місяців. На питання, чи відправлять призваних офіцерів до зони АТО, в Міноборони відповідають ствердно – відправлять. Але тільки після проходження тримісячного тренінгу в навчальних центрах ЗСУ, та й то за особистою згодою військовослужбовця та підписання контракту. Ті, хто добровільно в АТО їхати не захоче, будуть призначені на "первинні офіцерські посади у військові частини, які не беруть участі в антитерористичній операції на території Донецької і Луганської областей", пояснили в юридичній службі.

Відстрочку від призову "піджаки" зможуть отримати на загальних підставах: за станом здоров'я, за сімейними обставинами, для отримання освіти або для продовження професійної діяльності.

Служити "піджаки" будуть 18 місяців, а ось на питання, чи відправлять призваних офіцерів в зону АТО, в Міноборони відповідають ствердно - відправлять Фото: flickr.com/photos/ministryofdefenceua

Закрити дірки

За словами військового експерта Олега Жданова, призов "піджаків" – вимушена і крайня міра. "Це робиться для того, щоб закрити величезні діри в некомплекті офіцерів молодшого складу. Це найгірший варіант, який можна було припустити для ЗСУ, що може навіть позначитися на боєздатності та керованості військових частин і підрозділів", - пояснив "Апострофу" Жданов.

За словами експерта, офіцерські "дірки" виникли внаслідок недалекоглядності штабних генералів. "Ми розгорнули армію майже до 250 тисяч. Ми вели активні бойові дії, а потім відмовилися від мобілізації, але ніхто за три роки не подумав, що ЗСУ потрібно буде укомплектовувати в першу чергу молодшими офіцерами. Ми не розгорнули жодного профільного училища ні для артилерії, ні для танкістів, ні для піхоти і систем ППО. Коли дозволили розривати контракти з тими, хто їх підписував на особливий період, то фактично самі створили дефіцит офіцерських кадрів. Цей некомплект намагалися перекрити контрактниками. Думали, що в армію прийдуть контрактники з вищою освітою – їм можна буде присвоїти молодші офіцерські звання (є таке положення) і тим самим перекрити дефіцит. Але цього не сталося", - резюмував Жданов.

Чи варто говорити, що самі "піджаки" далеко не в захваті від нововведення Міноборони? "Втрачати півтора року і йти незрозуміло навіщо в армію, коли тут у мене вже нормальна робота і сформоване життя, я не збираюся. Тим більше, я не служив, від військової справи далекий, вчитися їй у майже 30 років бажання немає. Доведеться бігати від військкомату. Хоча я думаю, що повістку мені ніхто не принесе, адже я тільки живу в Києві, а офіційно прописаний в іншому місті, куди їм нести мені "лист щастя"?" – говорить "Апострофу" випускник військової кафедри, житель Києва Анатолій.

Призов "піджаків" - вимушена і крайня міра, вважає військовий експерт Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

Але повістку все ж вручать, навіть тим, хто не живе за місцем прописки, адже до призову випускників військових кафедр в Генштабі підготувалися ґрунтовно. Уся справа в тому, що 18 травня Верховна Рада внесла зміни до закону "Про військовий обов'язок і військову службу", згідно з якими всі без винятку місцеві ради, керівники підприємств та навчальних закладів зобов'язані на вимогу військкоматів не тільки інформувати призовників і військовозобов'язаних про виклик до військкомату, але і забезпечувати їх прибуття. Раніше ця норма поширювалася тільки на території України, де немає військкоматів.

"Тепер з повістками за призовниками будуть бігати вже не працівники військкоматів, а роботодавці і місцеві ради. На них і повісять цю роботу, тому уникнути долі бути призваним практично ніхто не зможе", - додав Олег Жданов.

Критики ініціативи Генштабу запевняють, що у насильно призваних "піджаків" просто не буде мотивації для проходження військової служби, а значить, ніякої користі армії вони не здатні принести. Однак відомий волонтер Мирослав Гай у коментарі "Апострофу" пояснив, що надсильної мотивації від таких офіцерів ніхто не вимагає, і в армії у них буде особлива роль.

"Так, такі люди не мають бойового досвіду, але я свого часу теж не мав бойового досвіду, а зараз я – офіцер оперативного резерву, - каже Гай. – Після тримісячного навчання і перепідготовки ці люди будуть займатися тиловою роботою для того, щоб звільнити бойових офіцерів від обов'язків з тилового забезпечення. Вони зможуть займатися організацією ремонту техніки, логістикою та подібними питаннями. Зараз усю побутову і тилову роботу змушені організовувати бойові офіцери, які краще б знаходилися на передовій. Таким чином, офіцери запасу не будуть притягнуті до бойової роботи, а ось перебирати папірці й організовувати тилове життя, я думаю, ці люди зможуть сповна".

Перш ніж перші повістки знайдуть своїх адресатів, наказ міністра оборони повинен бути затверджений в Мінюсті. Як тільки це станеться, призовники отримають повістки в строк "від одного-двох днів до одного-двох тижнів", розповів "Апострофу" заступник начальника управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Юзеф Венскович.

"Просто існує певна бюрократична процедура перед тим, як військовозобов'язані отримають повістки і почнеться призов, але ці терміни дуже маленькі", - зазначив він.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів