RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ліквідація ДНР-ЛНР: чого бояться в Донецьку, Луганську та Москві

У лавах бойовиків паніка через заяву Курта Волкера

У лавах бойовиків паніка через заяву Курта Волкера Фото: novosti.dn.ua

Спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер днями зробив заяву, яка посіяла паніку в лавах бойовиків невизнаних "республік" Донбасу і навіть у Кремлі. Волкер зазначив, що виконання Мінських угод, на безальтернативності яких, до речі, наполягає Москва, можливе тільки в тому випадку, якщо так звані ЛНР-ДНР будуть повністю ліквідовані. Чого злякалися в Кремлі й окупованих Донецьку з Луганськом, розбирався "Апостроф".

Кремль вустами своїх дипломатів, політиків і високих чиновників неодноразово повторював, що Київ взагалі не виконує ні духу, ні букви Мінських угод, особливо в їх політичній частині. Крім того, Москва наполягає, щоб кожен свій крок з вирішення конфлікту Україна узгоджувала з бойовиками, мовляв, РФ - просто сторонній арбітр, а реальні рішення приймаються в Донецьку та Луганську. Але зволікання Києва зрозуміле. Адже якщо зараз, наприклад, провести вибори на окупованих територіях під дулами автоматів російських військових, то їх результат буде очевидний.

Однак Курт Волкер, впевнений, що в ситуації, коли ЛНР-ДНР продовжують своє існування, виконати Мінські угоди просто неможливо.

"Метою Мінських угод (підписаних ватажками так званих ЛНР-ДНР) є відновлення територіальної цілісності України і конституційного порядку. Реалізація Мінська дорівнює розпуску цих незаконних структур. Небажання розформувати – це небажання виконати Мінські угоди", - підкреслив представник США.

Природно, що бажання Сполучених Штатів помножити республіки на нуль викликало жорстку реакцію серед бойовиків.

"ЛНР і ДНР де-факто є як стороною конфлікту, так і стороною переговорів, вони обрані в результаті прямого волевиявлення жителів Донбасу і представляють їх інтереси, - рознервувався представник ЛНР в політичній підгрупі Родіон Мірошник. - Заявляючи про необхідність розформування республік, Волкер плутає причину і слідство. Поява республік стала реакцією жителів Луганська і Донецька на свавілля, що коїлося в Києві".

Відомий донецький бойовик Олександр Ходаковський був ще більш істеричний у висловлюваннях.

"Хрін тобі, Волкере, а не ліквідацію республік. Я не великий їхній фанат, і чорна смуга на прапорі ДНР мені не подобається, але вони наші, і ми їх самі ліквідуємо... Коли будемо створювати "Новоросію", - фантазує він.

Перенервували і в російській Раді Федерації. "Слова Волкера, зрозуміло, не вписуються в жодні рамки прийнятих Мінських домовленостей", - зазначив керівник комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов.

"Спецпредставник США зі зриву Мінських угод Волкер вимагає ні багато ні мало ліквідувати ЛНР і ДНР. Забув, мабуть, що вони – частина Мінських угод", - додав російський сенатор Олексій Пушков.

А чи дійсно частина? Якраз навпаки. Ні в Мінському протоколі 2014 року, ні в меморандумі, який передбачає механізм відведення озброєння, ні в Комплексі заходів щодо виконання Мінських угод 2015 року нічого не сказано про те, щоб частина територій України на сході була відділена, а, тим більше, отримала статус самостійних республік. Навіть Захарченко і Плотницький, які вказані підписантами документів, записані без своїх фейкових посад: тільки прізвище та ініціали. Тобто навіть абревіатури ДНР і ЛНР в офіційних документах Мінська не фігурують. Замість цього в Комплексі заходів чітко сказано, що з території України повинні бути виведені іноземні збройні формування, найманці, а всі незаконні групи повинні бути роззброєні.

Можливо, найбільш невигідним для України пунктом у рамках Мінських угод є проведення конституційної реформи з ухилом на децентралізацію і, як наслідок, особливий статус Донбасу, закріплений законодавчо. При цьому консультуватися і погоджувати законодавчі зміни й справді необхідно з представниками Донецької і Луганської областей в рамках Тристоронньої контактної групи. Але, по-перше, хто взагалі давав тому ж Захарченку мандат представляти інтереси мешканців Донецької області, а, по-друге, децентралізація і особливий статус ніяк не рівнозначні визнанню квазіреспублік.

Більш того, і визнавати то по суті й нічого.

"Формально ж цих "республік" ніколи й не існувало, - сказав "Апострофу" політолог Кирило Сазонов. - Саме тому під Мінськими угодами з їх боку стоять підписи людей, які відомі, але формально ніким не є. Але Росія звичайно ж зацікавлена, щоб Київ домовлявся з Донецьком. Це змінює формат конфлікту з формату агресії на статус громадянського конфлікту, на чому росіяни завжди наполягали".

Зустріч Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту в Україні в Мінську (Білорусь), 5 вересня 2014 року Фото: УНІАН

"Одним із моментів Мінських домовленостей є те, що їх політична складова передбачає ліквідацію фейкових "органів влади", - підкреслив "Апострофу" політичний експерт Тарас Чорновіл. - Тобто Україна готова визнати певні комунальні структури, структури, пов'язані з життєзабезпеченням, але будь-які інші органи на кшталт "ради" ЛНР-ДНР і тому подібні, не можуть розглядатися як структури, що можуть продовжувати своє існування. Своєю заявою Волкер просто продемонстрував, що будь-які варіанти додаткових поступок, на яких наполягала Москва, зараз не розглядаються. Він констатував по суті два моменти: реальний стан речей, що відображено в домовленостях, і те, що США вже не хочуть загравати з РФ, їм набридла вся ця тяганина".

За словами експертів, Росія максимально довго наполягатиме на існуванні цих утворень: якщо не де-юре, то хоча б де-факто. Мовляв, ну хіба важливо що на папері їх немає, в реальності ж такі утворення існують. Погодитися з фейковістю квазіреспублік для РФ означає визнати свою безпосередню роль у конфлікті. Однак рано чи пізно Росії все ж доведеться відпустити ЛНР-ДНР у вільне плавання, що автоматично означатиме їхній крах. І справа тут навіть не в наростаючій жорсткості позиції Заходу.

"Насправді для РФ ці території є серйозним тягарем, - зазначив Чорновіл. - Росія і далі хоче дестабілізувати ситуацію в Україні, але роль ДНР і ЛНР в цьому завданні зараз впала до мінімуму, і проблем у Росії з’являється набагато більше, ніж користі. Їм зручніше дестабілізувати ситуацію через певні партії всередині України. Тому будь-який варіант виходу, який вони вважають для себе прийнятним і який не суперечить Мінським угодам, може бути прийнятним і для нас".

Читайте також: Путін нервує через Донбас, але вирішити все може тільки Україна - російський політик

А варіанти виходу з Донбасу в РФ є.

"Їм найпростіше придумати якісь тези, які б дали зберегти обличчя Путіну. Наприклад, резолюція Радбезу ООН під формальним авторством Росії, але за змістом така, як скажуть США. У світі багато хто готовий дати Путіну зберегти обличчя: формально передати керівництво миротворчому контингенту ООН і спокійно піти з Донбасу. Адже Росія ніколи формально не анексувала цих територій і навіть не заявляла, що ці території не є частиною України. А тих бойовиків, які ніколи не отримають амністію, можна, наприклад, перебазувати в Сирію, щоб скоротити їх чисельність. А тих, хто залишиться живим, просто не пустити назад в Росію, і все", - резюмував Тарас Чорновіл.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні