RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Якщо захочуть "з'їсти", не врятує нічого: що треба знати українцям, які поїхали на ЧС-2018 в Росію

Що загрожує українцям, які зібралися їхати на матчі ЧС-2018 до РФ

Що загрожує українцям, які зібралися їхати на матчі ЧС-2018 до РФ Фото: EPA/UPG

Щонайменше шість тисяч українців збираються на чемпіонат світу з футболу, який 14 червня стартував у Росії. Ризики відвідування країни-агресора громадянами України очевидні. Про те, що загрожує тим, хто поїде на територію РФ, і як не потрапити в полон до росіян, "Апострофу" розповів військовий експерт і блогер Олексій Арестович.

Українці, які їдуть в Росію на чемпіонат світу, створюють ситуацію, коли держава і суспільство, можливо, повинні будуть розплачуватися за їхню нерозсудливість, торгуючись, віддаючи за них, може бути, полонених бойовиків, якщо ці громадяни України будуть затримані чи заарештовані Російською Федерацією. Вони самі піддають себе ризику потрапити в заручники.

Яких заходів безпеки може вжити звичайний громадянин на території ворожої держави?! Якщо його захочуть "з'їсти", то "з'їдять" з потрохами, він навіть не встигне рипнутися. Можна хіба що порадити вжити примітивних заходів безпеки - як дітям, коли їх відпускають самих погуляти: мати телефони посольства і консульств, ніде не залишати документи, не знайомитися з сумнівними людьми, бажано не ходити одним по злачних місцях і триматися групою. Загалом, поради з журналу "Мурзилка"...

Все це, звичайно, може знизити ризик, але несуттєво. З іншого боку, напевно, людині, яка не має відношення до ООС і Збройних сил України, не має родичів у цих структурах, нічого і не загрожує на цьому чемпіонаті. Особливо, якщо вона не буде клеїти дурня.

Можна, звичайно, ще видалити або тимчасово приховати особливо патріотичні пости в соціальних мережах, якщо такі були. Але я не думаю, що люди, які їдуть на чемпіонат світу в Росію, писали такі пости або такі вже патріоти, що репостять суцільну "перемогу".

Дивіться також: На матчі відкриття ЧС-2018 в Росії розгорнули український прапор: ексклюзивне відео

Але найкраще, звичайно, що можна було зробити - це не їхати в Росію, тому що це ворожа держава, яке вже п'ятий рік фальсифікує кримінальні справи проти українських громадян за тяжкими і особливо тяжкими статтями Кримінального кодексу. Треба бути повним ідіотом, щоб туди пертися.

Якщо ж говорити виключно про ризик вербування українців, то людей так просто не вербують. Вербують тих, хто має доступ до державної таємниці або готовий здійснювати певні дії. Насправді в росіян таких людей вистачає на території України - більше, ніж треба. Інформацію їм передає "кожен третій", і у них є практично повна інформація про Україну. Як показують вбивства і замахи, що здійснюються у нас, вони тут також мають контингент, готовий стріляти та підривати. Їм, навпаки, невигідно витягувати людей на територію Росії, тому що українські спецслужби в першу чергу перевіряють людей на предмет відвідування РФ протягом року-двох. А ось набрати "обмінний фонд" вони можуть, ця вірогідність не нульова.

Я сам - людина Землі, космополіт, і мені хочеться, щоб всі люди один одного любили, було свято спорту, ми забули про війну... Але потрібно розуміти, що ми можемо тричі забути, а росіяни ніколи не забудуть.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами