RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Путіна залишилася остання спроба в Україні - Андрій Піонтковський

Кремль має намір здійснити третій і останній сценарій в Україні

Кремль має намір здійснити третій і останній сценарій в Україні Фото: EPA/UPG

Після двох провальних спроб захопити Україну в 2014-2016 роках Кремль має намір здійснити третій і останній сценарій – повністю захопити владу в Україніпід час виборів в 2019 році. При цьому, Володимир Путін зазнає ще однієї поразки на світовій арені, оскільки кремлівський агент Дональд Трамп уже ніяк не допоможе Росії – його, ймовірно, чекає імпічмент.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

- Головна тема минулого тижня – це зустріч Путіна і Трампа, за підсумками якої на президента США обрушився гнів американців. Як ви думаєте, після всього, що сталося, у Трампа є шанси залишитися президентом США за підсумками 2018 року?

- По закінченню року можливо і є шанс, а по закінченню терміну – немає. Трамп себе повністю викрив як або людина не дуже розумна, або дуже залежна від Путіна. Авторитет в політичному класі він втратив повністю, і багато республіканців виступають проти його політики, перш за все, по відношенню до Росії. І це дуже хороша новина: і для України, і для Росії теж.

Наприклад, в Конгресі зараз розглядають проект спеціального закону про протидію ворожих дій Росії. Там на повну йде розширення санкцій в різних областях. Але ті ж самі республіканці, які різко не схвалюють загадкове підлабузництво Трампа перед Путіним, зараз не готові підтримувати ідею його імпічменту.

У будь-якому разі, проміжні вибори [в Конгрес] 6 листопада по суті будуть референдумом щодо Трампа. За сьогоднішніми опитуваннями, у демократів великі шанси завоювати більшість в обох палатах. Правда, незначну (більшість), оскільки у Трампа залишається база фанатичних прихильників, які будуть його підтримувати за будь-яких обставин. Але не тому, що їм подобається його політика щодо України – тут панують інші аспекти. Це в основному промисловий робітничий клас, який втрачає свою роботу. Як в Америці зникли фермери, так само там зникають і промислові робітники. А успіх Трампа як на виборах, так і його підтримка зараз полягає в тому, що він їх обманув. Він їм пропонує ілюзію, так би мовити легке пояснення: "Ви втрачаєте роботу не тому, що настільки змінилися технології та розвиток світової економіки, а тому, що її забирають прокляті емігранти, прокляті іноземці, прокляті демократи, які переводять виробництво в Китай і так далі". Тому у нього і залишається фанатична база.

Проте, референдум щодо Трампа буде 6 листопада. Найімовірніше, з невеликим відривом переможуть демократи, і тоді становище Трампа буде дуже важким. На наступний же день Палата представників Конгресу проголосує за початок імпічменту. Крім того, Трамп за час, що залишився, може зробити чимало дурниць і сам. Ось така ситуація.

- А нова ініціатива Кремля про референдум на Донбасі? Американці вже висловили свою категоричну думку з цього приводу. Але до чого ця ініціатива? Невже Путін таким способом сподівається запхати окуповані території до складу України на своїх умовах?

- Американці відкинули, і це ще раз показує, що Трамп уже нічого не вирішує. Проти нього вже не тільки Конгрес, але й члени його кабінету.

А Путін що хотів, те й витягав з Трампа в Гельсінкі. Ганебна прес-конференція показала, що Трамп підлещувався перед ним, підмахував хвостиком. І ще більше обурення викликало запрошення Путіна до Білого Дому в розпал виборчої кампанії.

Загалом, це дуже хороша історія для України, тому що панують ті сили, які дуже позитивно ставляться до України. Навіть в оточенні Трампа грав [Джеймс] Меттіс, а фактичну політику в українському напрямку визначає, артикулює і здійснює не Трамп, а Курт Волкер. І ця політика вас більш ніж влаштовує.

Фото: EPA

- Але сама ініціатива Путіна про референдум. Наскільки це небезпечно для України?

- Чим вона може бути небезпечна, якщо вже мертва? Розумієте, найнебезпечніше для України було в 2015-2016 роках, коли французи і німці приїжджали до Києва, чинили тиск на Раду, на уряд і на президента з вимогами змінити конституцію, влаштувати федералізацію України. Тоді Путін активно використовував свою інтерпретацію Мінських угод. Його ідея була в тому, щоб заштовхнути ці окуповані території як ракову пухлину в тіло України, щоб розкладати її зсередини. Але це теж провалилося.

- Напередодні виборів в Україні тут всі з побоюванням чекають негласної участі Росії в політичному процесі ...

- І ця участь буде дуже сильною. Тому небезпечні не ігри Путіна з Донбасом – зараз його ставка більша. Йому Донбас ніколи не був потрібен, йому вся Україна потрібна. В цьому ж і полягає суть його агресії. Тому потрібно побоюватися не ініціатив щодо Донбасу, а найактивнішої участі у виборчій компанії у всіх сенсах. Зокрема, в підтримці певних кандидатів.

Я весь час намагаюся уникати коментарів про внутрішньополітичне життя в Україні, оскільки мені це не зовсім зручно, як громадянину держави-агресора. Але я просто не можу не помічати очевидних речей. Наприклад, всі ці заяви пані Тимошенко про її новий курс – вони ж нічим не відрізняються від заяв Медведчука, який незрозуміло чому досі не у в'язниці сидить, а є великим політичним діячем. Спроба підтримки промосковських кандидатів буде просто величезною.

Але це остання ставка Путіна. Перші дві провалилися. Перша, нагадаю, була "Новоросія", тобто спроба підняти хвилювання в 12 областях, щоб розчленувати Україну. Коли це провалилося, він придумав ідею заштовхнути Лугандонію (ДНР і ЛНР) в Україну. Але й цього добитися не вдалося. А зараз буде третя спроба – спробувати повністю взяти владу в Україні, в процесі виборчої кампанії.

- Питання щодо Криму. Зараз у них великі проблеми з питною водою. Аж до того, що в деяких районах її просто немає: бурять свердловини, а води немає. І вже пішли розмови про те, що може бути атака з території окупованого півострова, або ж спроба пробити сухопутний коридор до Криму. Наскільки це можливо в нинішній ситуації, адже жителям в окупації пити то хочеться, а мостом вода не їде.

- Пробити коридор – це військова ескалація, яка викличе нищівну реакцію Заходу, і Сполучених Штатів зокрема. Це нові, набагато важчі санкції. Путін все прекрасно розуміє і на це не піде. Але він вже йде на те, щоб якимось чином політичними засобами змусити українське керівництво піти на компроміс з тією ж водою. Наприклад, "дасте воду, і ми послабимо блокаду Азовського моря". Тим більше, що в Азовському морі ми бачимо не пряму військову акцію, а дуже серйозне політичний тиск.

Знову ж таки, повертаючись до внутрішньополітичної української сцени, за якою я пильно стежу. У вас же лунають голоси, що давайте підемо на компроміс, дамо Криму воду і так далі.

- А що взагалі означає блокада Азовського моря? Це спроба Кремля винайти черговий механізм для шантажу Києва або Путін хоче зробити Азовське море внутрішнім водоймищем Росії?

- Цим втрачається сенс Маріуполя як порту України, і це великий удар по Києву. Розумієте, йде війна, а ми бачимо парадоксальну ситуацію у світовій історії: росіяни захопили частину української території, здійснюють обстріли, терористичні дії, але продовжують існувати дипломатичні відносини, йде торгівля. Як не дивно це звучить, але за останній рік зріс товарообіг між Україною і Росією. А здавалося б, що з підписанням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом превентується економічний вплив (Росії).

Все це створює величезні важелі для Путіна, для його впливу на Україну. І рішення багатьох проблем лежить в межах України. Ось часто кажуть, що Захід надає недостатню допомогу. Але я вам скажу як спостерігач з Вашингтона, що підтримка Заходу хоч далеко не ідеальна, але набагато більша, ніж мені здавалося в 2014 році. І тут дуже багато залежить від самої України – від перебігу виборчої кампанії, від результатів виборів, від твердості українського керівництва. Наприклад, воно дуже твердо себе вело, коли Німеччина і Франція хотіли нав'язати Києву путінську інтерпретацію Мінських угод – федералізацію України, а по суті, її розпад. Ця атака була відбита.

Але йде війна, і ворог використовує всі засоби.

- Як ви вважаєте, після успішного чемпіонату світу, який багато хто оцінив, Путін остаточно відмовиться від варіанту вирішення питань силовим шляхом?

- Путін зараз мріє звільнити Росію від нинішніх санкцій. І він, використовуючи немислиму в світовій історії агентуру, як президент США, намагається звільнитися від санкцій. І поки у нього зберігається надія, він не піде на військове загострення – це не раціонально для нього. Тим більше, що він має можливість досягти своїх цілей в Україні менш ризикованим шляхом, а саме, активною участю у виборчій кампанії і підтримці тих кандидатів, які готові на компроміс, а фактично на здачу української незалежності.

Фото: EPA

- На саміті НАТО, який відбувся 12 липня, були грізні заяви Трампа в розмові зі Столтенбергом. Він різко звинуватив Німеччину, та й фактично всю Європу в фінансуванні Росії. Потім Трамп говорив, що взаємини налагоджуються...

- Справа в тому, що Трампа ніхто не підтримує в самому уряді США. Тому спершу він говорить якісь речі, які приємні Путіну, а потім вони не реалізуються.

З іншого боку, в його критиці Меркель є і раціональне зерно. Мовляв, якщо вона хоче більшої участі Америки в захисті НАТО, в захисті Німеччини від загрози російської агресії, то чому вона мільярдами доларів підтримує Росію, так палко захищаючи "Північний потік-2". Тут, звичайно ж, грають економічні чинники.

Але ніколи Німеччина не буде ближче до Росії, ніж до Америки. І ми ж почали розмову з питання: чи залишиться Трамп до кінця року? Так ось, до кінця року можливо і залишиться, але надовго не залишиться. І це прекрасно розуміють і в Німеччині: Трампи приходять і виходять, а атлантична солідарність і блок НАТО залишаються.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто