RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як на сковорідці: синоптики попередили українців про аномальну погоду

Субтропічні антициклони принесли в Україну навіть тропічну ніч

Субтропічні антициклони принесли в Україну навіть тропічну ніч Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Останній місяць календарного літа, ймовірно, вирішив відігратися за весь сезон: виснажлива спека, яка зараз спостерігається практично по всій території України, в найближчий тиждень не здасть своїх позицій і тільки наростатиме. Коли варто очікувати перепочинку і прохолоди, дізнавався "Апостроф".

Згідно з даними Укргідрометцентру, в середу, 15 серпня, в центрі і на півночі України температура повітря підніметься вдень до 31-34 градусів вище нуля, а вночі впаде до 20 з відміткою "плюс". Трохи прохолодніше буде на Західній Україні: 24-26 тепла вдень і близько 15-17 градусів у нічний час доби. Крім того, в цей день на заході синоптики прогнозують короткочасні дощі з грозами. А ось на півдні і сході країни буде практично як на сковорідці: 32-36 вдень і близько 20 градусів тепла в нічний час доби.

У четвер, 16 серпня, опади пройдуть не тільки на заході країни, але й перемістяться на північ, зокрема, в Київську область. Дощі трохи знизять температуру: на заході і півночі вдень варто очікувати близько 24-28 градусів тепла, а вночі стовпчик термометра покаже 18-20 вище нуля. А ось на півдні і сході спека не відступить: синоптики прогнозують на цих територіях до +36 градусів вдень і 21 градус тепла вночі.

Дивіться також: Зносило дахи: опубліковано фото наслідків сильного урагану з дощем в Україні

Найспекотніший день очікується в п'ятницю, 17 серпня. Захід продовжать заливати дощі на тлі денних 25-27 градусів і 14-17 тепла вночі, а ось на півдні і сході, хоч і не буде вже +36, а всього лише 32-34, але на небі, за прогнозами синоптиків, в цей день не варто чекати ні хмаринки. Відповідно, сховатися від пекучого сонця буде куди складніше. На півночі і в центрі України в цей день також буде безхмарно і близько 27-29 градусів вище нуля вдень і 17-19 вночі.

У суботу, 18 серпня, метеокартина практично не зміниться, тільки небо затягне легкими хмарами, а до списку західних регіонів, де в цей день не припиняться дощі, додасться ще й Одеська область.

Прогноз погоди на середу, 15 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на четвер, 16 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на п'ятницю, 17 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на суботу, 18 серпня Фото: meteo.gov.ua
1 / 1

За словами завідувача відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, найближчі дні будуть одними з найспекотніших в році.

"У найближчі дні, особливо 15 і 16 серпня, очікується найвища температура за все літо. Це пов'язано з субтропічним антициклоном, який зараз визначає погоду практично по всій території Європи, - пояснила "Апострофу" Балабух. - Якщо говорити про особливості цього літа, то вплив субтропічних антициклонів, які тривалий час знаходяться на великій території, призвів до аномально високої температури. Ми знаємо, наприклад, про +46 в Португалії, досить високу температуру у Франції, яка привела до пожеж і дуже великої смертності. Якраз такий антициклон і визначає зараз погоду в Україні. Але проблема ще в тому, що у нас будуть не тільки спекотні дні, але і дуже теплі ночі: в нічний час доби температура буде вище 20 градусів, а це вже тропічна ніч".

А ось очікувати швидкого похолодання не варто.

"Ближче до вихідних температура поступово почне знижуватися, але високі показники температур зберігатимуться до кінця місяця. В окремі дні можливі зниження температури, але чекати відчутної зміни погоди до кінця місяця не варто", - резюмувала Віра Балабух.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто