RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Криваві британці, розстріли військових і трупи для мистецтва: бойовики придумали нову тактику проти України

Новорічні фейки бойовиків про звірства українських військових на Донбасі

Новорічні фейки бойовиків про звірства українських військових на Донбасі Фото: GettyImages

Новорічні та різдвяні канікули вже давно позаду, проте хміль з голів функціонерів невизнаних республік Донбасу ще не вивітрився. Вся справа в тому, що передсвяткова пора в окупації стала особливо щедрою на фейки і страшилки про Україну, які бойовики методично штампують кожен день. Урожай новорічних республіканських псевдо-новин збирав "Апостроф".

В інформаційній війні проти України сепаратисти почали застосовувати нову тактику. Якщо раніше фейки штампувалися безсистемно, то зараз страшилки розробляються блоками тем.

Сирійський сценарій

Один з експлуатованих пропагандистських блоків бойовиків - хімічна атака. Ще в листопаді минулого року бойовики раптово почали розганяти тему про хіматаку ЗСУ на підприємство "Стирол" в окупованій Горлівці. Нібито для цих цілей були виписані спеціально навчені люди з Великобританії, а в Житомирі навіть створили макет Донецька, де карателі відпрацьовували спецоперацію. Потім, правда, бойовиків відпустило, і вони заявили, що хімічна атака ЗСУ на Донбас відкладається на невизначений термін через розкриття планів карателів розвідкою ДНР.

Однак перед святами тема хіматаки почала експлуатуватися з новою силою. За версією так званого замначальника "народної міліції" ДНР Едуарда Басуріна, ЗСУ і британські інструктори не відмовилися від планів отруїти народ Донбасу, але досі не зробили це через творчі суперечності і концептуальні розбіжності. Так, криваві карателі ЗСУ виявилися не такими вже й кривавими і хотіли тільки інсценувати хімічну атаку, в той час як британці зажадали реального хардкору з жертвами, кров'ю, тисячами трупів. Так як протиріччя виявилися непереборними, винести соломонове рішення доручили Петру Порошенко.

"Для вирішення спору вирішено залучити вище керівництво в Києві. Остаточний варіант розвитку подій із застосуванням хімічних отруйних речовин вибере президент України Петро Порошенко", - заявив Басурін.

Очевидно, Порошенко вирішив не робити вибір, а реалізувати одночасно два сценарії (мудре рішення). Так, фейковий глава ДНР Денис Пушилін зазначив, що Київ створює в Україні аналог "Білих касок" - підрозділів, які будуть фальсифікувати докази хіматаки бойовиків і РФ на вільну територію України. Нагадаємо, що Росія і офіційна влада Сирії звинувачують місцеву неурядову організацію "Білі каски" у фальсифікації доказів хіматаки військ Башара Асада на сирійські міста.

У той же час, за версією бойовиків, Київ готує екологічну катастрофу на хімзаводах в Харкові, Маріуполі, Авдіївці, Сєвєродонецьку і Костянтинівці. Курирують операцію британці й американці.

"Є дані, що американцями для додання правдоподібності звинувачень ДНР і Росії вже підготовлені осколки снарядів, оброблені бойовими отрутами", - заявив Пушилін.

Атакувати підприємства карателі нібито планують за допомогою ударних безпілотників спільного україно-турецького виробництва (ну а чого, раз Ердоган не натиснув на Варфоломія, так нехай отримує свою порцію інформаційних стусанів).

Але, плани ЗСУ, США і Великобританії раптово були зірвані простими чиновниками Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. Справа в тому, що командувач ООС Сергій Наєв, за версією бойовиків, почав просити в чиновників дані про всі хімічно небезпечні об'єкти області, але отримав відмову (то на обід потрапляв, то зайдіть в інший раз, то начальника немає на робочому місці). У підсумку, хімічну провокацію довелося відкласти до "після свят".

Мотиваційні розстріли

Другий блок фейків можна умовно назвати "у ЗСУ все погано". Це "погано", за версією бойовиків, стосується морального стану українських військовослужбовців.

Проблеми, як запевняють бойовики, перш за все, починаються на етапі призову до лав ЗСУ. Наприклад, за словами Басуріна, в Києві, Одесі, Львові та Миколаєві воєнкоми прямо на вулицях ловлять юнаків призовного віку, і не відпускають, поки не отримають викуп від родичів. Для кого не змогли зібрати валізу грошей - на передову. До речі, туди ж на передову посилають і строковиків. Ну, звичайно ж, ТАЄМНО.

"Матері українських солдат, знайте, що заради політичних цілей олігарха Порошенка ваші сини таємно можуть бути перекинуті в зону збройного конфлікту. А в разі загибелі вас просто повідомлять про нещасний випадок на одному з полігонів, десь у глибинці України", - розкрив всі секрети Басурін.

За законами жанру, трешу має бути більше, і бойовики на нього не скупляться. Як відомо, в ЗСУ не проходить і дня, щоб не планувався кривавий наступ на окупований Донбас. Природно, 99% українських військових наступати не хочуть (ну крім відморожених "нациків"), і тоді командири отримують наказ мотивувати своїх підлеглих. Виконуються такі накази в особливо цинічній формі: солдатам цілодобово показують фільми про агресію РФ проти України, в яких демонструють постраждалих від війни дітей. Командири, природно, не повідомляють, що дітей обстрілюють сили ЗСУ. Такий ось "Заводний апельсин" по-донецьки.

Якщо і цього виявляється замало, то командири ЗСУ переходять до більш радикальних і простих методів мотивації - розстрілів. Так-так, фейковий "глава" прес-служби так званої народної міліції ДНР Данило Безсонов заявив, що "командири ЗСУ почали розстрілювати військовослужбовців, які відмовляються від участі в громадянській війні на Донбасі". Нібито такі випадки вже були в Бердянську і Богданівці, ну а загибель підлеглих командири списують на суїцид. У цьому вирі фейків дивує тільки те, що новини про розстріли за небажання брати участь в "громадянській війні" з'явилися із запізненням років на три.

Трупи для мистецтва

Крім системних блокових атак на уми місцевих жителів бойовики не забувають про улюблені пропагандистські жанри короткого нарису і гумористичного фейлетону.

Так, товариш Безсонов видав особливо цікаву історію: нібито днями ЗСУ на своїх позиціях під Волновахою вирішили зняти фільм. Для цього запросили знімальну групу одного з українських телеканалів (напевно наскрізь брехливого), а в якості реквізиту привезли на бронетранспортерах... людські трупи!

"Ми не виключаємо, що така "театральна постановка" проводиться з метою брехливого звинувачення нас у веденні вогню", - поскаржився "народний міліціонер".

Крім того, бойовики своєрідно інтерпретували смерть 79-річної жінки від серцевого нападу на КПВВ "Майорськ". За версією терористів, жінка померла від душевного хвилювання викликаного тим, що "українські прикордонники витягли ЧАСТИНУ грошей, які лежали в обкладинці паспорта 79-річної жінки. Спроби бабусі закликати до совісті не принесли позитивних результатів. Розхвильоване серце літньої людини не витримало такого удару", - зазначив Безсонов.

Примітно, що про всяк випадок бойовики вирішили не очорнювати українських прикордонників остаточно (адже невідомо, коли доведеться скористатися програмою СБУ "На тебе чекають удома"), і приписали силовикам бажання заволодіти тільки ЧАСТИНОЮ грошей пенсіонерки. Людяність.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ