Безвіз, лоукостер, екзотика: що українцям готує новий курортний сезон

Туроператори готові запропонувати українцям напрямки на будь-який смак

Фото: pixabay.com

В Україні скоро почнеться сезон відпусток. "Апостроф" з'ясував, де наші співгромадяни збираються відпочивати цього літа, і які закордонні напрямки можуть виявитися найбільш привабливими для українців.

Українці поступово виходять із зимової сплячки і вже з нетерпінням чекають приходу справжнього тепла. Цьому певною мірою сприяє досить "гаряча" виборча кампанія, але більшою мірою це обумовлено природними причинами - весна, все-таки.

Свято наближається

У кінці квітня на українців чекають довгі вихідні - великодні святкування плавно перейдуть в радянсько-травневі. Традиційно це - час неофіційних канікул і відпусток, які багато наших співгромадян вважають за краще проводити за кордоном.

Безвізовий режим з європейськими країнами, що входять в Шенгенську зону, дає українським громадянам хорошу можливість самостійно вибирати маршрути подорожей, а прихід в нашу країну довгоочікуваних лоукостерів, таких, наприклад, як ірландська авіакомпанія Ryanair і вітчизняна SkyUp, дозволяють зробити їх відносно недорогими. Однак до пасхально-травневих свят залишилося не так багато часу, та й ціни в цей час традиційно піднімаються, тому тим, хто вирішив в цей час з'їздити за кордон, варто поспішити.

Для прикладу, можна порівняти "святкові" ціни на рейси Ryanair "Київ-Афіни" з аналогічними пропозиціями безпосередньо перед Великоднем. Різниця очевидна.

У інших перевізників та сама тенденція.

Так, SkyUp пропонує рейс у любий українцям Тбілісі за ціною від 1435 гривень 16 квітня і зворотний - за 1910 гривень 26 квітня, тоді як той самий рейс з вильотом 28 квітня буде вже коштувати як мінімум 3724 гривні, а, якщо повертатися до Києва 3 травня, то тариф становитиме аж 4239 гривень.

Літня відпустка

Однак тим, кому не вдасться насолодитися закордонним відпочинком в прийдешні святкові дні, турбуватися не потрібно. Адже традиційно українці масово йдуть у відпустки влітку.

І авіакомпанії до цього вже встигли підготуватися. SkyUp з кінця квітня відкриває навігацію в Неаполь, а в червні - в два інших італійських міста: Ріміні та Катанію. Ветеран лоукост-руху на українському ринку - угорська авіакомпанія Wizz Air з кінця травня відкриває сполучення з Києва в грецькі Афіни і Салоніки.

Зміни до угоди про авіасполучення з Францією дозволило зайти на український ринок французькому перевізнику Aigle Azur, який з 18 квітня почав виконувати рейси між Києвом і Парижем. А з 11 червня між столицями двох країн почнуть літати літаки SkyUp. Із 12 червня національний лоукостер буде здійснювати польоти ще і в Ніццу, що стало можливим також завдяки лібералізації українсько-французького угоди.

До речі, Міжнародні авіалінії України (МАУ), які донедавна були єдиним перевізником від України (від Франції таким ексклюзивним перевізником була Air France), також не сидить, склавши руки - вже з 27 квітня авіакомпанія запускає новий рейс у Ніццу.

У популярну в українців Туреччину, якщо йдеться про морські курорти, наші громадяни в основному літають чартерними рейсами. Однак в червні турецький лоукостер Pegasus Airlines почне польоти в Бодрум. Рейси виконуватимуться тричі на тиждень в нічний час, що досить незручно, хоча, слід визнати, чартери також літають часто пізно ввечері, вночі або рано вранці.

Так що, як видно, варіантів для відпочинку в українців більш ніж достатньо.

Фото: pixabay.com

Туроператор на допомогу

Планування подорожі, зокрема й за кордон, - досить складна, трудомістка справа, і далеко не всі готові витрачати на це свій час. У цьому випадку на допомогу прийде туроператор.

За словами генерального директора туристичного оператора KOMPAS Анни Соловйової, топ найпопулярніших у наших співвітчизників напрямків пляжного відпочинку традиційно очолюють Туреччина та Єгипет. Також, за її словами, ближче до літа, крім чартерних рейсів у ці країни, збільшиться кількість рейсів із України в Іспанію, Грецію (острова Родос і Крит), Чорногорію, Болгарію, Хорватію та деякі інші країни. "Завдяки досить великий частоті заявлених рейсів туристи зможуть планувати подорожі як на 7-10-14 ночей, так і короткі тури на вікенд, - сказала Соловйова в коментарі "Апострофу". - До речі, останнім часом короткі тури на декілька днів все більше популярні, так як більшість людей намагаються по-максимуму використовувати можливість провести офіційні свята і вихідні біля моря".

З кожним роком географія подорожей розширюється, і туроператори працюють над новими напрямками. "Маючи великий досвід операторської діяльності на ринках Казахстану, України і Білорусі, сміливо можу сказати, що одним із найперспективніших нових напрямків є острів Хайнань (Китай). Ми досить успішно працюємо з ним на інших ринках, і зазначу, що тури на цей екзотичний острів користуються підвищеним попитом. Найоптимальніший варіант подорожі на Хайнань - переліт з Києва в Санью, що дозволить туристам відпочивати на основних курортах острова, не вдаючись до тривалих трансферів, а відразу прильоту на південь острова", - розповіла гендиректор KOMPAS. Вона уточнила, що станом на сьогодні ще немає заявлених прямих рейсів Київ-Санья. "Сподіваюся, що незабаром українцям стане доступна така опція", - додала Соловйова.

Комерційний директор компанії TEZ TOUR в Україні Аркадій Маслов також зазначає, що найбільш затребуваними в українців країнами для відпочинку є Туреччина та Єгипет. "В обсязі продажів компанії TEZ TOUR в Україні вони займають близько 90%", - сказав він виданню. Цьому, за його словами, сприяє безвізовий режим, розвинена інфраструктура на курортах і в готелях, високий рівень сервісу, різноманітні екскурсії, прийнятні ціни.

"Особливо привабливі ці країни для відпочинку з дітьми, зокрема й маленькими. Практично в кожному готелі Туреччини діти різного віку знайдуть собі заняття до душі в компанії інших дітей, під наглядом аніматорів або нянь для найменших. Деякі готелі пропонують няню для догляду за дітьми до року протягом цілого дня, з денним сном і харчуванням. Майже кожен турецький готель має в своєму асортименті дитяче харчування, зокрема й для немовлят", - розповідає Маслов.

Слідом за Туреччиною та Єгиптом за популярністю йдуть Греція, Болгарія, Іспанія та Італія.

Уже не криза

"Минулий рік показав дуже хорошу динаміку, цифри стрімко ростуть, наближаючись до докризового періоду. Статистичні дані за 2018 рік показали зростання середнього чека і затребуваність в більш високих класах готелів і курортів", - зазначив представник туроператора.

За його словами, в 2018 році TEZ TOUR запустив два нових напрямки: півострів Пелопоннес в Греції і місто Анкона в Італії, організувавши ексклюзивні чартерні рейси з Києва. "Ми отримали відмінні результати, відправивши з України до Греції понад 9 тисяч туристів, в Італію - понад 6 тисяч. Тому в нинішньому році ми прийняли рішення розширити асортимент пропозицій рейсами з Дніпра на Пелопоннес і з Києва на Родос, а також збільшили обсяги перевезення на Крит. Передбачаючи високий попит на грецькі курорти, TEZ TOUR анонсувала новий напрямок для відпочинку в Греції - острів Родос, з вильотом з Києва", - розповів Маслов, додавши, що східний берег Родосу ідеальний для сімейного відпочинку, а західний - славиться неспокійним морем, ідеальний для серфінгу.

Чартерна програма на Родос з Києва стартує 31 травня і триватиме до 27 вересня. Вартість відпочинку починається від 380 євро на людину за 7 ночей на базі харчування "сніданок-вечеря". Програма TEZ TOUR на Крит розпочнеться 28 квітня і триватиме до 13 жовтня, на півострів Пелопоннес - з 1 червня до 21 вересня.

У планах TEZ TOUR за сезон 2019 року відправити на курорти Греції більш як 15 тисяч туристів з України.

Маслов також розповів, що минулого літа справжнім відкриттям для масового туриста стала Італія. Зокрема, великим попитом користувалися комбіновані програми пляж + екскурсії. "Завдяки вигідному розташуванню курорту Марке (область в Італії на Адріатичному морі, адміністративний центр - місто Анкона, - "Апостроф") і пропозицій нашого приймаючого офісу, туристи, які відпочивають тут, можуть з комфортом відвідувати багаті пам'ятками прилеглі міста", - сказав він.

Компанія має намір також розвивати іспанський напрям.

"У 2019 ми прогнозуємо зростання туристичного потоку TEZ TOUR на 50% за рахунок збільшення обсягів за всіма масовими напрямками, при цьому особливе зростання ми очікуємо щодо європейських курортів. Обсяги туристів до Європи за минулий рік змінилися неістотно, це був рік "розгойдування", основне зростання ми прогнозуємо на 2019 рік", - говорить представник туроператора. За його словами, загальні цифри ще далекі від показників докризового 2013 року, але "тенденція радує". "Раніше українців зупиняли від поїздок складності з відкриттям віз, оформленням біометричних паспортів та фінансові можливості. У наших туристів з'явилася свобода вибору і свобода пересування, а також скоротився час для прийняття рішення про поїздку в Європу - тепер тур можна купити за 1-2 дня до вильоту", - резюмував Маслов.

Фото: pixabay.com

Такий різний безвіз

Зовсім нещодавно Україна отримала безвіз із ще однією країною - із 14 квітня українські громадяни отримали право відвідувати Таїланд без оформлення короткострокових віз (термін перебування обмежений 30 днями). Ця країна вже давно популярна серед українців, і раніше вважалася умовно візовою - дозвіл на в'їзд можна було отримати по прильоту, проте він видавався лише на 15 днів.

Туристичне управління Таїланду (ТАТ) має намір скористатися новими правилами в'їзду та пропонує українцям нові можливості й переваги цієї країни, сказав "Апострофу" глава ТАТ в Україні Ніколас Дімітрофф. За його словами, ТАТ намір представити Таїланд як цілорічний курорт. "У "Країні посмішок" (як часто називають Таїланд) є, що подивитися і чим зайнятися і в так званий низький сезон - з травня по жовтень. Це можуть бути екскурсійні та йога-тури в північній частині країни, яка ще мало знайома українським туристам. Особливий акцент ми робимо на Чанг Рай - найпівнічніший і самий прохолодний із усіх туристичних регіонів Таїланду, який славиться своїми палацами і храмами, а також незайманою природою і екопоселеннями. Заспокійлива атмосфера Чанг Рая відмінно підходить для занять йогою та медитацій", - зазначив він.

Не будуть обділені також любителі пляжного туризму. ТАТ пропонує їм розширити географію відпочинку в Таїланді відвідуванням мальовничих островів Сіамської затоки - Самуї, Ко Панган, Ко Тао, які славляться своїми безкрайніми пляжами, дайвінгом і незабутніми пляжними вечірками. "Острівний клімат також підходить для відпочинку в літні місяці", - уточнив Дімітрофф.

Він також повідомив, що авіакомпанія МАУ підтримала ініціативу ТАТ і з 24 квітня по 5 травня проводить промо-акцію на підтримку низького сезону в Таїланді. "У рамках акції можна буде придбати квитки на травень в Бангкок і назад за ціною всього 450 доларів на людину", - розповів Дімітрофф.

Тонкощі страхування

Незалежно від того, збираються громадяни подорожувати самостійно чи за допомогою туристичних операторів, у закордонній поїздці їм знадобиться страховий поліс на випадок хвороби або отримання травми.

"Купити поліс за кордоном не можна, треба це робити в межах України", - говорить директор департаменту особистого страхування компанії "АХА Страхування" Сергій Срібний. У розмові з "Апострофом" він зазначив, що, купуючи поліс для виїзду за кордон, слід додати кілька днів до фактичного перебування, "оскільки щось може трапитися в останній день поїздки, і буде потрібний час на лікування".

За його словами, в Європі сума покриття необхідна на рівні 30 тисяч євро, в США і Канаді бажано мати покриття на 50 тисяч доларів.

"Якщо щось трапилося, пам'ятайте, що звертатися потрібно в асистанс (асистанс-компанії є посередниками між страховими компаніями та їх компаньйонами - туристичними, транспортними фірмами, медичними центрами, - "Апостроф"). Не в саму страхову компанію, а саме в асистанс - деякі клієнти плутають ці опції і починають набирати компанію, так, що вся процедура з надання допомоги займає більше часу. Контакти асистансу обов'язково вказуються в страховому полісі. Телефон асистансу треба завжди мати при собі, наприклад, попередньо сфотографувавши всю інформацію з поліса. Бажано зберегти кілька варіантів контактування з асистансом - Viber, телефон, Skype, Callback", - розповів фахівець.

Страховий поліс можна оформити онлайн - на сайті компанії "AXA Страхування", наприклад, це займе лише кілька хвилин. За словами Сергія Срібного, придбати страховий поліс можна "хоч в день до подорожі, стоячи в аеропорту, але багато хто воліє все ж робити це за пару днів, для власного спокою".

Якщо людина збирається за кордоном займатися спортом чи відпочивати "активно", це обов'язково потрібно вказати в заявці на поліс. "Це запобіжить ризику можливої відмови у виплаті при настанні страхового випадку", - попередив представник страхової компанії.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Эксперты скептически отнеслись к идее введения ограничений по работе консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офицер Евгений Тихий - о помощи Украине, попытках россиян осуществить новое наступление и вероятности контрнаступления ВСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офицер бригады Рубеж Владимир Черняк рассказал о ситуации в Часовом Яру и планах россиян захватить город