RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Як створювалася "схема Гройсмана-Кістіона", і чому примовкли правоохоронці

Чому притихло розслідування щодо порушень у Вінниці

Чому притихло розслідування щодо порушень у Вінниці Фото: vinbazar.com

Вінничани, які ходять вулицями міста, користуються водогоном, каналізацією та освітленням навіть не підозрюють, скільки мільйонів гривень пропливає повз них цими "інфраструктурними комунальними ріками" у кишені їхніх земляків, які міцно засіли у столиці. І хоча політпроекту прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на парламентських виборах ніхто з авторитетних соціологів не дає більше 2% і він ризикує скоро залишити велику політику, схеми, створені його оточенням, мають всі шанси перейти до його наступника.

Деякі цифри масштабних розкрадань вже булиретельно пораховані у результаті розслідування правоохоронних органів, які й зафіксувало фігурантів, і суми незаконно привласнених коштів з державного і місцевого бюджетів, і об’єкти, за які ці кошти начебто були сплачені.

Ті, хто вивчав вінницькі інновації освоєння бюджетних коштів називають їх "схемою Гройсмана-Кістіона". Ця схема проста і у своєму жанрі геніальна. З державного та місцевого бюджетіввиділялися значні кошти на ремонт, реконструкцію та будівництво об’єктів комунальної інфраструктури. Розуміючи лобістські можливості прем’єр-міністра Гройсмана щодо виділення коштів у місцеві бюджети, можна уявити собі масштаби цих асигнувань. Не шкодував Гройсман грошей для Вінниці, як очевидно з нашого розслідування, з власних цілком зрозумілих мотивів.

Для того, щоби належно "прийняти" пролобійовані згори кошти, місцева влада проводила тендери. На них подавалися кілька фіктивних фірм – і одна реальна, яка і ставала переможцем. Приміром, ТОВ "Мікс Лайт" керівництво якої було на прямому у зв’язку з Кістіоном.

Як свідчать наші джерела, зустрічі керівництва ТОВ "Мікс Лайт" з віце-прем’єром Кістіоном часто відбувалася у вінницькому ресторані "Тифліс". Під час них обговорювалися конкретні схеми та відповідальні за освоєння бюджетних коштів. Про зміст цим зустрічей добре відомо правоохоронним органам, які кілька місяців поспіль фіксували конкретні факти, які вже потягнули на кілька кримінальних справ.

На зустрічах відповідно до тематики чергового траншу згори бували місцеві керівники, на яких "схемою Гройсмана-Кістіона" замикалася знизу.Найчастіше це - директор комунального підприємства "Міськсвітло" Вадим Кондрацький, формальний керівник компанії підрядника ТОВ "Мікс Лайт" Віталій Загика і бухгалтер цієї ж ТОВ Валентина Ладанюк. Задача "місцевих" була організувати тендери так, аби їх вигравали тільки свої.

Після оголошення переможців тендеру на об’єктах починалися роботи. Підрядники отримували гроші з бюджету.

У чому ж особливість цієї з першого погляду банальної для української політики схеми?

А особливість схеми у тому, що роботи виконувалися працівниками комунальних підприємств – на комунальній техніці за свою офіційну зарплату. А підрядник отримував кошти за те, чого не робив. Далі – кошти перекидалися черговій фірмі-прокладці. Вартість робіт та матеріалів завищувалась.

У фірми-прокладки наймалися фіктивні працівники, на них відкривалися рахунки в банку – начебто для отримання "зарплати". Картки передавалися бухгалтеру. І так гривня за гривнею мільйони з державного бюджету перекочовували у кишені "команди професіоналів".

До речі, пам’ятаєте, - віце-прем’єр на зорі своєї раптової кар’єри очолював комунальне підприємство "Вінницяоблводоканал"? Його тепер очолює кум урядовця пан Чернятинський, а заступником працює син віце-прем’єр-міністра Дмитро Володимирович Кістіон. Як з’ясували правоохоронці, підприємство "Вінницяоблводоканал" було надійним партнером і підрядником ТОВ "Мікс Лайт". АДмитро Володимирович Кістіон навіть був власником ТОВ "Мікс Лайт" - до 2 серпня 2018 року.

Якщо ви мешкаєте у Вінниці, то з легкістю упізнаєте комунальні об’єкти, які ремонтувалися через "схему Гройсмана-Кістіона". Їхній перелік зафіксований у матеріалах слідства.

Якщо ж ви не з Вінниці – тоді просто, як казав колись покійний Чечетов, "зацініть красу гри" та її масштаби.

Короткий перелік об’єктів "схему Гройсмана-Кістіона".

·Будівництво мережі каналізації на території приватного сектору квартального комітету "Добробут" мікрорайону "Старе місто". Сума договору: 31 935 408 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Соборній 44-56. Сума договору: 152 000 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення з оснащенням підсвічування будівлі №101 по вулиці Соборній. Сума договору: 520 152 грн.

·Будівництво каналізаційної насосної станції по вулиці Луговій. Сума договору: 2 497 759 грн.

·Нове будівництво мережі зовнішнього освітлення по вулиці Б.Шкляра, Л.Мосендза, М.Болярського, провулках 1-му, 2-му Л.Мосендза, 1-му, 2-му Б.Шкляра,тупику Л.Мосендза. Сума договору: 990 000 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення пішохідної зони по проспекту Юності. Сума договору: 1 130 000 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Академіка Янгеля 32 (територія ДНЗ №51). Сума договору: 70 969 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по провулку Енергетичному, провулку Затишному. Сума договору: 404 300 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Нечуя-Левицького 2 а, 2 б. Сума договору: 173 900 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Замостянська 20 (територія міського клінічного пологового будинку №2. Сума договору: 125 646 грн.)

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Я.Мудрого, вулиці Квітневій, провулку Квітневому. Сума договору: 870 777 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Виноградній. Сума договору: 220 000 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Академіка Янгеля, 43. Сума договору: 60 000 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення 4,5 проїздів Черняховського. Сума договору: 87 000 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці К.Василенка, 14. Сума договору: 75 500 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Айвазовського (від вул. Гонти до будинку №54). Сума договору: 229 999 грн.

·Реконструкція мережі зовнішнього освітлення по вулиці Писарєва, 4, 6, 8. Сума договору: 88 000 грн.

Договори, укладені ТОВ "Мікс Лайт" з КП "Вінницяоблводоканал":

·Реконструкція мережі водопроводу по вулиці І.Богона, 157-239. Сума договору: 1 590 154 грн.

·Робота з реконструкції напірного каналізаційного колектору (Староміський район) по вулиці Р.Скалевського. Сума договору: 2 194 662 грн.

·Реконструкція мережі водопроводу по вулиці І.Богона, 157-239. Сума договору: 1 590 154 грн.

·Робота з реконструкції ділянки напірного каналізаційного колектору. Сума договору: 1 372 690 грн.

Загалом, як встановило слідство "Вінницяоблводоканал" тільки у 2018 році допомогло ТОВ "Мікс Лайт" "освоїти" у 37-ми тендерних закупівлях близько 53 мільйонів гривень.

Далі гроші перенаправлялися на компанії-прокладки: ТОВ "Дельфін", ТОВ "Подільські енергетичні мережі", ТОВ "Кмітгруп", ПП "Інстант Авто", ПП "Делівер кар", ТОВ "ТД Завод Євроформат", ТОВ "ІСБК", ФОП Степура О.В., ФОП Дубчак Л.Л., ФОП Кухрівський П.П., ФОП Штомпка С.М., ФОП Марчук А.А.

Що кажуть правоохоронні органи?

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження №42018000000001896 від 2 серпня 2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 191, ч.2 ст. 205, ч 2, ст 364, ч. 2 ст 366, ч 2 ст 368-3 КК України.

За даними розслідування, окремі члени Кабінету Міністрів України та службові особи комунальних підприємств Вінницької міської ради "Міськсвітло", "Вінницяоблводоканал" шляхом зловживання службовим становищем у змові з службовими особами низки підприємств привласнили кошти державного та місцевого бюджетів в особливо великих розмірах.

Правоохоронці визначили повну схему підконтрольних структур, які використовувалися для укладання фіктивних договорів та відмивання коштів.

Однак чомусь просто на фінішній прямій СБУ, яку очолив близький друг президента Зеленського Іван Баканов, справу пригальмувала.

Одночасно з цим радикально змінилася риторика прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Є підстави вважати, що "сторони домовилися про співпрацю". СБУ прикриває "схему Гройсмана-Кістіона", а Гройсман підтримує Зеленського, і навіть може претендувати на збереження свого високого крісла.

Вважаю, що цілком можливим є те, що ті величезні бюджетні асигнування, які були вимиті сумнозвісною схемою з бюджету підприємств Вінниці тепер забезпечують яскраву кампанію Володимира Гройсмана – ролики на телебаченні, бігборди на кожному кроці по всій країні, телевізійні інтерв’ю у Гордона та інші дорогі виборчі цяцьки коштують дорого.

Але в кінцевому рахунку платять за ці цяцьки не Гройсман, і не Кістіон, а наївні українські виборці, які вірять, що "команда професіонали" - це ті, хто побудують, невкрадуть.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу