RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хвилі проти "Азова": конгресмени США оголосили Україні інформаційну війну

Група американських конгресменів послідовно виступає проти нашої країни

Група американських конгресменів послідовно виступає проти нашої країни Фото: unian

Група конгресменів від Демократичної партії США зажадала від держсекретаря Майка Помпео визнати полк "Азов", який входить в структуру Національної гвардії України, терористичним та внести його до відповідних списків, де вже перебувають такі організації, як ІДІЛ, Аль-Каїда і Хезболла. "Апостроф" розбирався, кому в США вигідно розганяти подібні інформаційні атаки, які проводяться далеко не вперше.

"Азов" та теракти

З ініціативою визнати полк Нацгвардії "Азов" терористичною організацією до держсекретаря США Майка Помпео в листі звернувся конгресмен-демократ від штату Нью-Йорк Макс Роуз. Його підтримали ще 39 його колег по партії. У листі пояснюється, що "Азов", на думку конгресменів, є ультранаціоналістичної організацією, яка абсолютно відкрито закликає до своїх лав неонацистів. "Азов" рекрутує, радикалізує та тренує американських громадян протягом років", - наголошується в тексті звернення.

По-друге, американські політики вказують на зв'язок "Азова" з терактами в новозеландському Крайстчерчі. Нагадаємо, що в березні цього року терорист Брентон Харрісон Таррант вбив в мечетях Крайстчерча 51 людину. У своєму маніфесті, написаному до теракту, злочинець згадував, що відвідував Україну та нібито проходив якийсь навчання на базі "Азова". У свою чергу, трагедія в Новій Зеландії "надихнула" терористів (за їх визнанням), на дві бійні в самих штатах: в містах Повєй та Ель-Пасо.

А оскільки зв'язок є, нехай навіть і непрямий, то "насильницькі групи націоналістів відповідають всім критеріям Держдепу для внесення в список іноземних терористичних організацій", - написав у своєму Twitter Макс Роуз.

Реакція

У самому "Азові" відреагували доволі різко, назвавши звернення конгресменів "інформаційною атакою на Україну, на її суверенітет та державну безпеку". "Ми вважаємо, що, прирівнюючи "Азов" до терористів, 40 членів Палати Представників США прирівняли до терористів всі інші українські підрозділи, які захищали Україну на фронті. Причину, яка нібито стала поштовхом до появи подібних звернень в США, вважаємо цілком абсурдною, адже ніяких доказів причетності підрозділу "Азов" до терористичних актів в Новій Зеландії ніколи не існувало в природі", - наголошується в тексті офіційної заяви полку "Азов".

За словами прес-офіцера східного оперативно-територіального об'єднання Нацгвардії Дмитра Образцова, підрозділ спеціального призначення "Азов" військової частини 3057, яка дислокується в місті Маріуполь, є структурним підрозділом Національної гвардії та виконує завдання за призначенням. "Це вже не перша подібна заява і я думаю, що не остання. Але суті це не змінює. Зараз це не добровольчий підрозділ, як це було колись, а структурний підрозділ військової частини", - додав "Апострофу" Дмитро Образцов.

Підрозділ «Азов» військової частини 3057 є структурним підрозділом Національної гвардії Фото: unian

Атака на Україну

Але той факт, що "Азов" - структурний підрозділ офіційного збройного формування України, не дозволяє відмахнутися від сигналу з-за океану. Адже якщо "Азов" все ж визнають терористами, то українській владі, очевидно, потрібно буде щось робити, якщо ми не хочемо зіпсувати партнерські відносини з США.

Втім, за словами експертів, опитаних "Апострофом", 40 американських конгресменів навряд чи досягнуть своєї мети, адже всі звинувачення щодо "Азова", м'яко кажучи, притягнуті за вуха, та й взагалі зроблені людьми, які давно ведуть інформаційні атаки на нашу країну .

"Не думаю, що в США визнають терористичною організацією військовий підрозділ, що входить до складу Нацгвардії України. Тоді що ж виходить, Нацгвардія - терористична організація?", - каже "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

"Ця ініціатива побудована на фейках та підтасовуванні, - пояснює "Апострофу" заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь. - Наприклад, в листі зазначено, що терорист з Нової Зеландії нібито написав у своєму маніфесті, що він навчався в тренувальних таборах "Азова". Але це ж неправда. Я спеціально вивчав інформацію про цього терориста - ніякого зв'язку з "Азовом" та з Україною там немає. Цей терорист жодного слова не казав про "Азов". Тому ініціатива конгресменів - абсолютна маніпуляція. Я б розцінював це як погано сфабриковану атаку проти України. Коли заява робиться на основі фейкової інформації - це інформаційна атака".

Дійсно, як елемент політичної та інформаційної атаки, снаряд калібру "Азов" - терористи ", досягає своєї мети. І коло зацікавлених осіб в такому випадку є доволі широким, як у самих Штатах, так і в РФ, де пропагандисти Ольга Скабеєва та Євген Попов присвятили цій темі цілий випуск своєї передачі "60 хвилин".

Російські пропагандисти присвятили цій темі цілий випуск своєї передачі «60 хвилин». Фото: Апостроф

"Це частина внутрішньополітичної гри США, адже тема України зараз досить активно використовується в американській пресі, - пояснює "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - Ця ініціатива може бути вигідна відразу декільком групам. По-перше, критики Барака Обами та демократів з боку республіканців можуть використовувати даний кейс, вказуючи те, що США погано дивилися, кому надавалася допомога. Для демократів це важливо, щоб показати, що адміністрація Трампа закрила очі на існування нібито терористичної організації в Україні. Це можуть бути і російські лобісти, адже для Росії є дуже вигідним визнання структурного підрозділу Нацгвардії терористичною організацією. І навіть якщо Україна розформує "Азов" - це все одно кине тінь на минулу та нинішню українську владу. Відповідно зацікавлених сторін більш ніж досить".

А координатор групи "Інформаційний спротив" Олексій Копитько пригадав, що 23 квітня 2018 року 56 американських конгресменів вже писали лист заступнику держсекретаря Джону Саллівану, в якому фактично називали Україну "країною антисемітизму", а також сварили ОУН-УПА, Степана Бандеру, а також полк "Азов". Ініціатором того листа був конгресмен-демократ Ро Ханна, який перебуває серед авторів й нинішнього заклику вважати "Азов" терористами. Крім Ханни, до складу 40 конгресменів увійшли 8 осіб, які написали попередній лист. Це Девід Н. Ціцілін (Род-Айленд), Джеймі Раскін (Меріленд), Хуан Варгас (Каліфорнія), Кетлін М. Райс (Нью-Йорк), Алан Ловенталь (Каліфорнія), Шейла Джексон Лі (Техас), Денні К. Девіс (Іллінойс). "Така послідовна нелюбов до України повинна чимось пояснюватися", - ставить питання Олексій Копитько.

Як бачимо, ситуація навколо "Азова" показує, що Україна остаточно стала інструментом внутрішньополітичної боротьби в США і тепер ситуація в нашій країні все частіше буде використовуватися демократами та республіканцями для того, щоб дискредитувати один одного перед виборами президента США.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні