RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Подвиг розвідника: чому Едуард Матюха може бути агентом Кремля

Микола Маломуж вважає, що розкриття українського агента в Горлівці не мало сенсу

Микола Маломуж вважає, що розкриття українського агента в Горлівці не мало сенсу Фото: tsn.ua

В неділю, 24 листопада, на телеканалі "1+1" показали людину, яка назвала себе співробітником української розвідки Едуардом Матюхою. Чоловік стверджує, що був чиновником у ДНР, а також певний час займав посаду "народного мера" Горлівки. Він розповів про підготовку відновлення плану "Новоросія", якщо Україна не піде на поступки Росії, про деякі військові плани Кремля, щодо нашої країни, а також про ймовірність проведення референдуму щодо приєднання ОРДЛО до РФ після роздачі паспортів на Донбасі.

Розкриття особи "розвідника" не мало ніякого сенсу та видається вкрай дивним. А меседжі, які він транслює, грають на руку Кремлю. Тому діяльність Едуарда Матюхи варто детально перевірити. Такі думку висловив "Апострофу" колишній керівник Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж.

В даній ситуації немає упевненості, що Едуард Матюха – офіцер-розвідник, хоча офіційно це вже підтвердили (відповідний статус підтвердив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скибицький. - "Апостроф"). Я вважаю, що за будь-яких розкладів, розкриття його не мало сенсу. За будь-яких умов можна було ще продовжувати гру. Але, як правило, співробітники, які знаходяться під глибоким прикриттям або співпрацюють в інтересах розвідки – стратегічної чи військової – не мають права себе розкривати. Якщо навіть їх особу називають, то це роблять лише за якоїсь величезної мотивації, у величезних інтересах України в цілому.

Матюха каже – якщо Москві не підуть на поступки, то почнуться негативні події, а тим більше відновлення проекту "Новоросія". Але якщо він закликає до поступок Кремлю, то це викликає підозру, що він або куплений олігархами, або працює на Росію чи на так звані служби ДНР та ЛНР. Будучи членом Компартії, він намагається довести, що російська Компартія є єдиною керуючою силою, може отримати підтримку місцевого населення та бути альтернативою окупаційній владі. Він просуває ідею, що Компартія забезпечить формат стабілізації в регіоні.

Тобто, він робить заяви, які вигідні терористам, Російській Федерації та олігархам. А сепаратисти тим часом намагаються або відбілити і знецінити його, або захистити себе, доводячи, що вони не були під контролем.

Тому основним питанням у цій ситуації є те, "кому це вигідно?". Щодо політичних заяв, то агенти не мають права виголошувати їх взагалі. Вся ситуація схожа на якусь спецоперацію за участі людини, яка називається співробітником спецслужб, аби підвищити свій статус. Тому у нашої Служби безпеки та реальних розвідок мають виникнути питання, на кого він дійсно працює.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію