RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія поповнює списки на обмін? Що відомо про захоплення українських рибалок на Азові

Українців заарештували на 10 діб, але їх подальша доля - під питанням.

Українців заарештували на 10 діб, але їх подальша доля - під питанням. Фото: Telegram

У суботу, 15 лютого, співробітники Федеральної служби безпеки (ФСБ) затримали в Азовському морі човен з чотирма громадянами України, звинувативши їх у браконьєрстві. Українців відразу ж доставили до Керчі, де на наступний день обрали запобіжний захід - арешт на 10 діб. Яка доля їх чекає далі і чи не поповнює Росія таким чином обмінні списки - поки що залишається питанням. "Апостроф" розповідає все, що відомо про інцидент і долю затриманих.

Після затримання українських рибалок у західній частині Азовського моря російські силовики заявили, що капітан судна нібито не виконав вимогу прикордонного наряду про зупинку і спробував сховатися. У ході огляду було виявлено понад 290 екземплярів камбали-калкана, а також знаряддя лову - ставну сітку.

Співробітники ФСБ стверджують, що документи на право добування водних біологічних ресурсів у затриманих були відсутні, у зв'язку з чим команда корабля була затримана на 48 годин до з'ясування обставин.

Незабаром російські силовики оприлюднили відео допиту українських рибалок. На кадрах можна побачити капітана українського катера, який розповів, звідки і навіщо рибалки вийшли в море.

"За документами, власник - людина знайома, а взагалі власником є я. Вийшли в море з села Райнівка Приморського району (Запорізька область, - "Апостроф") складом чотири людини", - сказав він.

Чоловік додав, що камбалу ловили сітками. У розмові зі співробітниками ФСБ він визнав факт незаконного вилову і повідомив, що претензій до російських прикордонників не має.

За даними нардепа від "Слуги народу" Павла Мельника, ФСБ затримала Сергія Гога, Олексія Іванова, Василя Тюркеджі і Максима Терехова.

"На фото і відео допиту, оприлюдненому в ЗМІ, саме Максим Терехов. Це можна стверджувати напевно. (На фото Максим з сім'єю). На чорно-білому фото - Василь Тюркеджі. Зараз інформація про рибалок уточнюється", - написав він на своїй сторінці в Facebook і опублікував знімки.

Що кажуть окупанти про долю рибалок

У неділю, 16 лютого, суд в окупованому Росією Криму ухвалив заарештувати на 10 діб захоплених українських рибалок. Їх звинувачують в непокорі "законному розпорядженню або вимозі співробітника органів федеральної служби безпеки" (ч. 4 ст. 19.3 КоАП РФ). Крім того, окупанти почали кримінальну справу за фактом незаконного видобутку водних біологічних ресурсів.

Окупаційний "уповноважений з прав людини в Криму" Лариса Опанасюк розповіла, що скарг від затриманих українських рибалок нібито не надходило, в даний момент триває розгляд.

Реакція України

За фактом захоплення українських рибалок в Азовському морі поліція АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження за статтями 146 (викрадення) і 278 (викрадення плавзасобу), заявила прес-секретар прокуратури АР Крим Катерина Діденко.

У свою чергу, прес-секретар Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив, що Росія офіційно не інформувала Україну про причини затримки судна в Азовському морі.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів