RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Землекопи, підпалювачі і насильники в українській армії: як бойовики залякують мешканців Донбасу

Що з'явилося в оновленому меню пропагандистів

Що з'явилося в оновленому меню пропагандистів Проросійські активісти вітають захоплення телебачення бойовиками Фото: Getty images

У той час, як в українському суспільстві тривають гарячі дискусії про шляхи вирішення військового конфлікту на Донбасі, пропагандисти ОРДЛО і Росії продовжують запекло бомбардувати уми українців в окупації добірними фейками. При цьому, з місяця в місяць фейкові новини та сюжети стають все більше неймовірними і креативними. Що з'явилося в оновленому меню пропагандистів, вивчав "Апостроф".

Закуска "Вербувальна"

Історії про те, як погано живеться українським військовим, вже давно стали окремим жанром пропагандистської кухні бойовиків. Втім, розповідями про пияцтво, випадки дезертирства і "вбивства за розмови російською мовою" нікого вже не здивуєш. Ось і доводиться окупантам придумувати казна-що.

Зокрема, за версією бойовиків, українські "карателі" вже не просто крадуть у своєї ж армії (пальне, зброю, боєприпаси), а "штовхають" на сторону навіть допомогу США. При цьому, "карателі", звичайно ж, дурні настільки, що намагаються продавати технологічну допомогу штатів на платформах безкоштовних оголошень в мережі, особливо не заморочуючись.

"В ході спецоперацій СБУ затримано офіцера штабу 58-ї окремої мотопіхотної бригади, який намагався збути тепловізійний прилад Archer, що надійшов в рамках допомоги з США, і сержанта 10-ї окремої гірничо-штурмової бригади ЗСУ, який хотів продати безпілотний літальний апарат типу "Фантом", - пишуть сепаратистські ЗМІ.

Втім, у таких підробітках, як запевняють пропагандисти, для "карателів" немає нічого незвичайного. Адже йти служити в ЗСУ вже ніхто не хоче. Справа доходить до того, що "на Україні" доводиться обманом затягувати рекрутів до лав армії. Схема, за версією бойовиків, виглядає так: в центрах зайнятості на вільній частині Донбасу хлопцям призовного віку пропонують вступити на престижну роботу в Держприкордонслужбу. І коли справа з працевлаштуванням практично вирішена, рекруту раптом повідомляють, що в прикордонній службі, як виявляється, місць немає, але є повно місць на контракті в ЗСУ. Тому потрібно спочатку пару років послужити в ЗСУ, а потім обов'язково переведуть в прикордонники.

Призовники Фото: unian

"Це робиться виключно для заповнення нестачі бойовиків в лавах ЗСУ", - запевняють сепаратисти.

Основна страва: "Каратель у вогні"

Але пропагандистам мало тільки розповідати про жалюгідний стан справ в українській армії. Важливо викликати емоції, і чим сильніші ці емоції, тим краще.

Так, за версією бойовиків, "безприкладний випадок дідівщини" стався в 92-й бригаді ЗСУ. Троє "бойовиків", напившись до несвідомого стану, вирішили дати урок салазі. Ні, його не змушували робити марш-кидок з повною викладкою або віджиматися в протигазі, а просто, поки він спав, облили салагу спиртом... і підпалили.

"Пояснивши згодом це бажанням перевірити його готовність і вміння діяти в разі пожежі", - пишуть пропагандисти.

Природно, що після такого, "учень" потрапив до шпиталю з опіками, але бойовики запевняють, що своїх "мучителів" йому наказали не здавати, а замість цього зізнатися в "особистій необережності".

А поки одні "карателі" розкидаються спиртом, іншим доводиться страждати на передових позиціях без найнеобхіднішого - води. Бойовики запевняють, що система поставок продовольства в ЗСУ налагоджена дуже погано. Тому для того, щоб добути хоч якусь воду і приготувати юшку з російськомовних немовлят, "карателям" доводиться рити ями і шукати підземні води.

До речі, тушонка і сухпайки в ЗСУ давно прострочені, а російськомовних немовлят на всіх не вистачає, тому "карателі" частенько практикують так звані харчові рейди: коли група заходить в мирне селище і просто забирає їжу у мирних жителів.

Десерт "Групове зґвалтування"

Ну і, звичайно ж, час від часу, пропагандистам ОРДЛО доводиться вигадувати зовсім вже неймовірні фейки, щоб підтримувати рівень гніву й не втрачати професійних навичок.

Цього разу відзначився представник так званої народної міліції ДНР Рінат Айгістов, який розповів, що насправді протести в Гонконгу влаштовували бойовики полку "Азов". Замовлення на дестабілізацію нібито надійшло від держдепу США. Так що не виключено, що Майк Помпео і Андрій Білецький ведуть таємні переговори.

Протести в ГонконгуФото: Getty images

Але далі - більше. Ймовірно, в Гонконгу "карателі" "Азова" підхопили небезпечний вірус або привезли його з собою, так як під Маріуполь, за даними фейкової розвідки ДНР, звичайно ж, прибув десант з Центру з контролю і профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention ). А в цьому центрі, як відомо кожному в ДНР, займаються розробкою небезпечних інфекційних захворювань, зокрема сибірської виразки. Все це, ясна річ, здійснюється в інтересах Міноборони США.

Буває і так, що час від часу, руку допомоги пропагандистам ОРДЛО простягають колеги з Росії. Цього разу підсобили колеги з каналу НТВ, які знайшли якусь Юлію Просолову, нібито жительку Донецька. Просолова, як запевняють пропагандисти, провела 688 днів в полоні СБУ і пройшла "всі рівні пекла".

У підвалах СБУ у Просолової був повний джентльменський набір: побиття батогами, групові зґвалтування 11 днів поспіль, чорний мішок на голові, похорони живцем. Вся справа в тому, що "карателі" намагалися змусити Просолову взяти на себе провину за підрив авто полковника СБУ Олександра Хараберюша в березні 2017 року у Маріуполі.

"Гучне вбивство маріупольського ката треба було терміново розкрити. Кілером призначили Юлю Просолову і змусили напам'ять вивчити сценарій, написаний її ж кров'ю", - наводять жах телевізійники.

Примітно, що в сюжеті Просолову нарочито називають полонянкою екс-президента Петра Порошенка, підбиваючи глядачів до висновку, що це сам Порошенко і давав санкцію на катування жінки, а, можливо, особисто катував в підвалах СБУ. А що ж до чинного президента Володимира Зеленського, то тут висновок пропагандистів настільки ж очевидний: Зеленський не кращий за Порошенка, адже дав наказ замовчувати "жахливий злочин".

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни