RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мертві люди в будинках і паніка: як коронавірус продовжує "вбивати" світ і Україну

Ліків від коронавірусу все ще немає, лікарі поки тільки усувають симптоми.

Ліків від коронавірусу все ще немає, лікарі поки тільки усувають симптоми. Фото: Facebook

Коронавірус з Китаю, який атакував практично весь світ, виявився дуже "підступним": у половини тих, хто заражений, немає ніяких симптомів, кажуть медики. За їх словами, це і є головною причиною блискавичного поширення COVID-19. "Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію в світі та Україні зараз.

Станом на 11:00 загальна кількість померлих від коронавірусу в світі склала 16 587 осіб. Найбільше смертей зафіксовано в Італії - 6 077 осіб. У Китаї за весь час епідемії загинули 3 160 людини. Всього в світі 382 644 інфікованих, одужали 101 898 людини.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються Італія (63 927), Сполучені Штати (46 450), які вийшли на третє місце, включаючи Китай, Іспанія (35 212), Німеччина (29 056) та Іран (23 049).

У Китаї ситуація значно покращилася - зростання захворюваності і смертності практично немає, тому влада з 25 березня скасує обмеження на переміщення на в'їзд і виїзд з провінції Хубей, яка була осередком епідемії коронавірусу.

В адміністративному центрі провінції - місті Ухані - обмеження будуть зняті 8 квітня. Зараз в Ухані дезінфікують метро. Його відкривають вперше після майже двомісячного карантину.

Італія, яка стала лідером за смертністю від коронавірусу, продовжує жити в умовах карантину. Ситуація особливо не змінюється - місць у лікарнях і моргах не вистачає, люди панікують, а медики змушені працювати без відпочинку.

Міські морги в Бергамо заповнені і не вміщають нові трупи, тому тіла померлих від COVID-2019 пацієнтів вивозять у сусідні міста для кремації. Потім урни з прахом привозять назад і передають родичам.

Невтішна ситуація і зі станом працівників лікарень - 20% лікарів і медсестер через постійне перебування з інфікованими заразилися коронавірусом. Йдеться приблизно про 500 медиків.

Іспанія є одним з лідерів в світі по числу хворих коронавірусною інфекцією. Глава автономного співтовариства Мадрида Ізабель Діаз Аюсо каже, що більшість жителів столиці виявляться заражені коронавірусом. 8 з 10 осіб мають шанс опинитися на лікарняному ліжку.

Лікарям видається по одній захисній масці на день, незважаючи на те, що її можна носити не більше двох годин. Днями померла від коронавірусу 32-річна медсестра, у якої не було ніяких хронічних захворювань. У соцмережах з'явилося безліч відео, на яких видно, що в лікарнях не вистачає місць для пацієнтів.

Більш того, в будинках для людей похилого віку почали знаходити померлих пацієнтів, залишених в їх ліжках. Зазвичай тіла померлих жителів поміщають у холодильні камери, поки їх не забере похоронна служба. Якщо причиною смерті став новий коронавірус, то тіла залишають у ліжках до тих пір, поки їх не відвезе належним чином обладнаний персонал похоронного бюро. Прокуратура вже почала розслідування.

Також у Мадриді відкрили тимчасовий морг у льодовому палаці на площею 1800 кв. м. У понеділок увечері фургони військово-надзвичайного підрозділу почали туди звозити тіла.

У США вже понад 46 тис. підтверджених випадків коронавірусу, але президент країни Дональд Трамп виступив із закликом про необхідність скасування через 15 днів всіх обмежень для економіки, введених через епідемію коронавірусу.

Глава Білого дому в своєму Twitter написав, що вирішення проблеми не може бути гіршим за наслідками, ніж власне сама проблема. Так само президент США пообіцяв прийняти потрібне рішення після закінчення карантину і "пройти цей шлях".

Ситуація в Україні

Станом на 10:00 в Україні були підтверджені 84 випадки зараження коронавірусом COVID-19, офіційно заявили в Міністерстві охорони здоров'я, але незабаром стало відомо про нові випадки. Коронавірусну хворобу виявлено у жителів таких регіонів:

  • Дніпропетровська область - 2 випадки;
  • Донецька область - 1 випадок;
  • Житомирська область - 2 (1 летальний) випадку;
  • Івано-Франківська область - 5 випадків (1 летальний);
  • Київ - 29 випадків;
  • Київська область - 15 випадків, з них 10 за останню добу;
  • Львівська область - 2 випадки;
  • Тернопільська область - 2 випадки, з яких 1 за останню добу;
  • Чернівецька область - 25 випадків (1 летальний);
  • Черкаська область - 1 випадок.

Крім того, 23 березня в Чернівецькій області коронавірусом COVID-19 захворіли ще 13 осіб, заявив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук на своїй Facebook-сторінці. Всього кількість заражених в регіоні зросла до 38.

Напередодні з'явилася інформація, що в Чернівецьку обласну дитячу клінічну лікарню 23 березня госпіталізували чотирьох дітей з підозрою на коронавірус COVID-19, всього на лікуванні в лікарні перебувають 14 осіб. З них п'ять з діагнозом коронавірус, а решта - з підозрою на нього.

"Двоє матерів і троє їхніх дітей, у яких COVID-19 виявили 17 березня, клінічно здорові. Вони чекають результатів тестів. Всі інші мають температуру, порушений стан і отримують необхідне лікування", - заявили в ОДА.

У той же час в обласній клінічній лікарні Чернівців знаходяться 24 людини з підтвердженим діагнозом коронавірус або з підозрою на нього. Більшість людей почуваються добре, але один пацієнт через супутні захворювання знаходиться на кисневій терапії.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу