RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус вбив 87 тисяч осіб: що відбувається в Україні і світі (хроніка 8 квітня)

Прогнози вчених невтішні - восени можлива нова хвиля захворюваності на COVID-19.

Прогнози вчених невтішні - восени можлива нова хвиля захворюваності на COVID-19. Фото: Telegram

Смертельний коронавірус з Китаю продовжує забирати життя по всьому світу, але дослідники з Геттінгенського університету (Німеччина) вважають, що офіційні цифри поширення коронавірусу можуть бути занижені.

За їх підрахунками, на кінець березня в світі було виявлено всього 6 відсотків від справжнього числа інфікованих. Недостатня і відкладена діагностика пояснює, чому в деяких країнах число жертв пандемії настільки велике, а реальний масштаб пандемії занижений. Вчені говорять, що в США має бути більше 10 млн осіб з діагнозом COVID-19, в Іспанії - понад 5 млн, в Італії - близько 3 млн, у Великобританії - близько 2 млн.

В Україні ж коронавірус поки не виявили тільки в Миколаївській області - туди вирішили направити перевірку з Міністерства охорони здоров'я, щоб переконатися в правильності проведення тестів. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

Згідно ресурсу Worldometers станом на 23:00 в світі налічується 1 498 013 випадків зараження. 87 731 людей померли.

22:31 Президент Сербії Олександр Вучич повідомив, що його старший 23-річний син заражений коронавірусом і госпіталізований до інфекційної лікарні.

22:14 У Франції різко зменшилася кількість померлих за добу - 541 випадок (вчора було понад 1400 осіб).

З початку пандемії в країні померло 10 869 людей, в тому числі 7 632 - в лікарнях і 3 237 - в будинках для людей похилого віку.

В даний час в лікарнях перебувають 30 375 пацієнтів з COVID-19, на 348 більше в порівнянні з попереднім днем. У відділеннях інтенсивної терапії - 7 148 хворих у важкому стані.

21:43 Стало відомо, що перша жертва коронавірусу в ЗСУ - 43-річна Ірина Гончарова. Вона поступила до лікарні ще 26 березня, а тест їй провели тільки незадовго до смерті 6 квітня.

Всі ліки оплачувала родина жінки і її колеги.

"У нас на сьогодні черга на аналіз в лабораторії 280 осіб. А в день лабораторія може провести тільки 30-40 тестів. Можливо, матеріал у неї взяли вчасно, але самі результати прийшли пізно", - пояснив заступник директора Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Володимир Чемний.

21:13 Друга смерть у Львівській області. Помер 50-річний чоловік. Позитивний тест, який підтвердив у пацієнта коронавірус, отримали учора вночі, 7 квітня.

Чоловіка доставили у Клінічну лікарню Львівської залізниці у важкому стані з шлунково-кишковою кровотечею, дихальною недостатністю.

20:47 Тим часом в Мінську скасовуються масові заходи, в їдальнях і ресторанах заборонені поминки і весілля, дітям можна не ходити в садочки і школи.

20:42 Білорусь попросила ЄС фінансово допомогти в боротьбі з коронавірусом і його наслідками.

"Білорусь попросила допомогу для системи охорони здоров'я і в подоланні збитків для економіки в світлі ситуації, а також фінансову допомогу", - сказав глава дипломатії Євросоюзу Жозеф Боррель.

ЄС вивчає питання. У Білорусі коронавірусом заразилися більше тисячі, померло 13 осіб.

20:06 За останні 24 години від коронавірусц в Італії померли 542 хворих. Це свідчить про поступове стабільне зниження рівня смертності в зв'язку з вірусом. У вівторок, 7 квітня, кількість загиблих склала 604, 6 квітня - 636. Кількість тих, хто вилікувався від вірусу, встановило новий рекорд: 2099. Цей показник стабільно зростає третій день поспіль.

19:41 У Польщі компанія поліцейських влипла в скандал, вирішивши влаштувати барбекю на озері під час карантину.

19:13 Британія поставила новий рекорд смертності від коронавірусу - 938 померлих за добу.

18:39 В Луцьку пом'якшили карантин, дозволивши працювати соціально значимих об'єктам. Рішення прийнято на засіданні міськради 8 квітня.

У місті дозволили відкрити об'єкти, які продають товари і надають послуги першої необхідності. Йдеться про магазини побутової хімії, насіння і садових матеріалів, агрохімікатів, веломагазини, веломайстерні, магазини і майстерні оптики, майстерені з виготовлення ключів та ремонту взуття.

18:06 Уряд Іспанії сподівається, що скоро країна почне повертатися до нормального життя. Міністр фінансів Марія Хесус Монтеро сказала, що з 26 квітня, коли закінчиться продовжений надзвичайний стан, будуть вжиті інші прогресивні заходи.

"Після 26 квітня почнеться "деескалація" - це буде відбуватися у спосіб, коли громадяни зможуть поступово і впорядковано повертатися до нормального життя, на вулиці, площі, у дуже впорядкований спосіб, щоб не було нового піку і повернення до інфекцій", - сказала Монтеро.

17:33 Серед хворих на Кіровоградщині 27 медиків:

  • 6 лікарів з Кіровоградської обласної лікарні.
  • 20 медпрацівників з Обласного клінічного госпіталю ветеранів війни.
  • 1 медпрацівник з приватної клініки "Ацинус".

17:30 Голова Івано-Франківська Руслан Марцінків відповів мешканцім міста, чи можна під час карантину працювати на городах:

Мене дуже багато запитують, чи можна їхати в село і садити городи. Відповідаю: навіть потрібно їхати й садити картоплю, бо що тоді будемо їсти? Єдине зауважу, що все ж слід потерпіти людям старшого віку. А нам молодим можна спокійно працювати, город – це не громадське місце. Тож, копаймо город, садімо картоплю, і все в нас буде добре”.

17:10 За минулу добу на території Івано-Франківської області зареєстровано 4 смерті від COVID-19. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар області Руслан Савчук:

- один мешканець Рожнятівського району, який лікувався у районній лікарні - 72 роки;

- двоє людей у місті Івано-Франківську, лікувалися у центральній міській клінічній лікарні – вік 73 та 71;

- один випадок у Тисменицькому районі, чоловік перебував на лікуванні в Івано-Франківській обласній інфекційній лікарні – 58 років.

16:54 Папа Римський Франциск вважає, що пандемія COVID-19 стала відповіддю природи на спровоковану діяльністю людини екологічну кризу: "Я не знаю, чи було це помстою природи, але це, безумовно, є відповіддю природи".

При цьому Франциск звинуватив деяких світових політиків в популізмі і порівняв їх слова з промовами Адольфа Гітлера в 1933 році.

"Мене турбує лицемірство деяких політичних діячів, які говорять про те, що можуть зіткнутися з кризою, про проблему голоду в світі, але одночасно виробляють зброю", - підкреслив Папа.

Глава Католицької церкви закликав людство уповільнити темпи виробництва і споживання, а також навчитися розуміти світ природи.

16:35 У Житомирській області в місті Малин інфекцією заразилися відразу 8 чоловік. Компанія з трьох осіб відсвяткувала повернення з Польщі свого товариша і заразилася від нього. А далі пішла ланцюгова реакція. Зараз всі інші контакти встановлюються. У Малині найбільше в області виявлено випадків захворювання.

16:25 У Тернополі на Дальному пляжі поблизу ставу десятки автомобілів та ще більше людей. Відпочивальники гуртуються невеликими групами. Перебувають без масок, рукавичок. Не лякають людей і штрафи від 17 до 34 тисяч гривень.

15:58 Мер Фастова (Київська область) Михайло Нетяжук запропонував карати порушників карантину не штрафами, а копанням могил.

"Повертаючись з кладовища і спостерігаючи по дорозі фастівчан, які часом порушували санітарні правила, чомусь подумалось, що порушників більш доцільно було б, напевно, не штрафувати (їх гроші насправді міському бюджету не потрібні), а змушувати відпрацьовувати на копанні могил. Це було б більш переконливо", - заявив він.

15:45 У місті Малин Житомирської області зафіксовані масові випадки зараження коронавірусом. Це сталося після того, як компанія людей відзначила повернення свого друга з-за кордону.

15:35 Іноземцям хочуть тимчасово заборонити в'їзд в Україну. Уряд пропонує Раді прийняти відповідний закон для запобігання поширення коронавірусу.

15:28 Бойовики ЛНР заявили, що кількість хворих на коронавірус збільшилася до шести. При цьому один пацієнт вже виписаний.

15:15 На коронавірус захворіла працівниця інфекційної лікарні в Мирноград Донецької області. Дівчина ізольована і знаходиться в задовільному стані.

Уточнюється, що інфікована не користувалася громадським транспортом і добиралася на роботу на особистому автомобілі. У даний час ведеться робота з контактними особами.

15:00 7-річна дівчинка, жителька села Гірка Полонка, в якої першою на Волині офіційно підтвердили коронавірус, вилікувалася.

14:58 У Білорусі зареєстровано 1066 випадків інфікування громадян коронавірусом, заявили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я країни.

"Станом на 8 квітня на стаціонарному лікуванні перебувають 976 осіб. У більшої частини пацієнтів захворювання протікає в легкій або середній формі. 33 пацієнта потребують підтримки апарату штучної вентиляції легенів, їм проведені медичні консиліуми за участю провідних інфекціоністів і анестезіологів-реаніматологів", - йдеться в повідомленні.

14:40 В Україні під час карантину зменшилася кількість злочинів більш ніж на третину в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, заявив заступник глави Національної поліції - начальник головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

"У період з 11 березня по 4 квітня минулого року в цілому по країні було скоєно 25 988 крадіжок. За аналогічний період цього року їх - 16 926. На 34,9% менше. Грабунків було скоєно в минулому році 815, в цьому - 543. То тобто, їх кількість зменшилася на 33,4%. По розбоях ситуація виглядає так: у минулому - 149, в цьому році - 97. Як бачимо, теж є зниження на 34,9%", - розповів він.

14:23 Ще одна історія з нашими земляками, які застрягли за кордоном через пандемію коронавірусу, завершилася благополучно. Сьогодні, 8 квітня, група українських туристів нарешті вилетіла до Києва з Непалу.

14:10 В Іспанії за минулу добу від коронавірусу померли 757 осіб. Тенденція до зменшення кількості жертв, яка почалася в суботу і вселяла надію на те, що суворі заходи Іспанії з обмеження доступу почали стримувати дію коронавірсу, була перервана у вівторок.

Міністерство охорони здоров'я країни повідомило, що станом на 8 квітня, жертвами хвороби в Іспанії стали 14 555 осіб. Число підтверджених випадків хвороби становить 146 690. Більше 48 тисяч пацієнтів одужали.

13:58 Лікарі міської поліклініки №5 у Миколаєві через незабезпеченість захисними засобами змушені прати одноразові костюми і навіть шапочки, розповів журналіст Олег Деренюга.

13:45 У Чернівцях від коронавірусу померла жінка. Їй було 66 років. 6 квітня її госпіталізували, 7 квітня підключили до апарату штучної вентиляції легенів.

13:28 ВАЖЛИВО!!! Прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує, що карантин в Україні продовжиться і після 24 квітня і триватиме як мінімум до травня.

13:15 Президент України Володимир Зеленський заявив, що карантин у країні не будуть пом'якшувати в період великодніх свят. За його словами, це загрожує скупченням великих груп людей і посиленням спалаху коронавірусу в Україні.

12:58 Французький валовий внутрішній продукт (ВВП) впав приблизно на 6% в першому кварталі 2020 року у зв'язку з епідемією Covid-19, яка негативно вплинула більшу частину економіки. Це найгірший квартальний показник економіки Франції з 1945 року. Таку оцінку опублікував в середу, 8 квітня, Банк Франції.

12:45 У пологовому будинку Білої Церкви інфікована коронавірусом породілля з Бучі народила цілком здорове немовля, хлопчика вагою три кілограми.

Це вже другий випадок в пологовому будинку в Білій Церкві. Два тижні тому жителька Ірпеня, хвора на COVID-19, народила здорову дитину. У малюка коронавірус не виявили. Зараз і сама породілля почувається добре.

12:30 В Італії виключили можливість зняття карантину через епідемію коронавірусу COVID-19 на початку травня, заявив міністр з регіональних питань Франческо Бочча. Чиновник пояснив, що 7 квітня в Італії зафіксували менше тисячі нових випадків зараження.

"Вчора, через кілька днів, я зітхнув з полегшенням, цифри зараження пішли на спад, однак цього недостатньо", - зазначив він.

12:18 Президент Франції Еммануель Макрон виступить перед нацією у четвер у зв'язку з ситуацією з коронавірусом у країні. Вчора кількість померлих у країні перевищила 10 тисяч осіб.

12:15 Ось так виглядає ситуація з захворюваністю на коронавірус у Києві.

11:56 Питання скасування карантинних заходів через пандемію коронавірусної хвороби можна буде коментувати не раніше ніж через 10 днів, заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

11:40 Всього в Києві 294 підтверджених випадки коронавірусу. На 15 осіб більше за добу. Захворіли 8 жінок від 20 до 67 років, 6 чоловіків від 43 до 61 року, 16- річний хлопець. Троє - медики. Госпіталізовано 8 осіб.

11:34 В Україні опублікували детальний план виходу країни з карантину, який був введений через поширення смертельного коронавірусу.

11:28 У Збройних силах України станом на ранок 8 квітня зареєстровано 5 випадків захворювання на коронавірус, один з них летальний. Новий випадок захворювання підтверджено у бійця Київського гарнізону, який з 3 квітня перебував на самоізоляції у зв'язку з контактом з хворою особою.

11:15 У Рівненській області за минулу добу, 7 квітня, коронавірусом COVID-19 заразилися сім осіб, серед них медики, у яких не було симптомів хвороби. Зараженими виявилися 48-річна рівнянка і медичний персонал Сарненської ЦРЛ у віці від 38 до 55 років (5 медсестер і санітарка).

10:56 Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що більшість випадків захворювання на коронавірус в Україні протікає в легкій формі. Разом з тим, він закликав українців утриматися від самолікування.

10:50 У Росії зафіксовано 1175 нових випадків коронавірусу за добу. Всього на сьогоднішній день в Росії зареєстровано 8672 випадків коронавірусу в 81 регіоні. Загинули 63 людини, одужали - 580.

10:42 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, якого раніше помістили у відділення інтенсивної терапії через ускладнення на тлі коронавірусу, знаходиться в стабільному стані.

"Йому комфортно, він стабільний, у нього гарний настрій", - заявив молодший міністр охорони здоров'я Едвард Аргар.

Відзначається, що Джонсон отримує стандартну кисневу терапію і дихає самостійно без штучної вентиляції легенів або неінвазивної респіраторної підтримки.

10:28 Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав місцеву владу контролювати дотримання ритуальних процедур у період карантину. На місцях уже отримали документ з вимогами МОЗ.

Померлі від COVID-19 люди можуть передавати інфекцію, тому з ними не можна контактувати без засобів індивідуального захисту. При цьому рішення про процедуру похорону - кремація або поховання - повинна приймати місцева влада з урахуванням думки родичів померлих.

10:15 30-річний Кирило Абанін, який помер 6 квітня в Інституті серця в Києві, не хворів на коронавірус, заявили в Київському міському лабораторному центрі МОЗ України. Так, його тест виявився негативним.

"У нас немає підтвердженого тесту на коронавірус з Інституту серця", - сказав глава центру Сергій Чумак.

10:00 Мер міста Каноніка-д`Адда в провінції Бергамо в Італії через епідемію коронавірусу наказав жителям виходити за покупками тільки в "чоловічі" і "жіночі" дні. Згідно з рішенням, чоловіки можуть відвідувати магазини чотири рази на тиждень - у понеділок, середу, п'ятницю та неділю. Жінкам дісталося на один день менше.

Влада аргументує свій вчинок тим, що зміцнювати ситуацію з громадською охороною здоров'я необхідно через "скорочення числа людей, які одночасно виходять з дому по магазинах і опиняються в комерційних установах".

09:51 У Британії кожен п'ятий хворий на COVID-19 потребує госпіталізації. Кожен третій з госпіталізованих потребує ШВЛ.

09:45 З Києва в Рим попрямував транспортний літак Нацгвардії з 5000 літрами дезінфікуючих рідин для медиків Італії.

09:30 В Україні 1668 випадків зараження коронавірусною хворобою!!

52 смерті, 35 осіб одужали, +206 випадків за добу.

Вінницька область - 89;

Волинська область - 36;

Дніпропетровська область - 41;

Донецька область - 11;

Житомирська область - 21;

Закарпатська область - 43;

Запорізька область - 45;

Івано-Франківська область - 198;

Кіровоградська область - 57;

м. Київ - 256;

Київська область - 120;

Львівська область - 36;

Луганська область - 3;

Одеська область - 32;

Полтавська область - 17;

Рівненська область - 44;

Сумська область - 56;

Тернопільська область - 168;

Харківська область - 5;

Херсонська область - 15;

Хмельницька область - 15;

Чернівецька область - 273;

Черкаська область - 80;

Чернігівська область - 7

09:24 У місті Першотравенськ Дніпропетровської області стався різкий спалах коронавірусу через збори баптистів, на які з'їхалися кілька сотень людей з різних міст і країн. Захворіли за 2 дні більше 20 осіб. В подальшому на своїй сторінці в Фейсбук облрада спростувала інформацію про те, що саме збори баптистів стали осередком спалаху коронавірусу в області.

09:15 Серед тих, що заразилися в Чернівцях, - троє священиків. Їх стан був легкий, тому лікувалися вдома, ввечері стан одного з них погіршився - його госпіталізували в міську лікарню.

09:00 У Житомирі +2 випадку коронавірусу. Пацієнтам 65 і 67 років, їх госпіталізовано в інфекційну лікарню.

08:48 У США сенатор-республіканець від штату Кентуккі Ренд Пол, який вилікувався від коронавірусу, пішов працювати волонтером у лікарні. Політик також подякував усім за підтримку.

"Мене знову протестували, результат - негативний", - зазначив Пол.

За його словами, він почав займатися волонтерською діяльністю в одній з лікарень, "щоб допомогти тим, хто потребує допомоги у моїй громаді, включаючи хворих на коронавірус".

"Разом ми це подолаємо!" - заявив сенатор.

08:35 Протягом доби, 7 квітня, в Нью-Йорку встановили черговий антирекорд за смертністю від коронавірусу. За 24 години він забрав життя 731 людини. При цьому по території країни кількість летальних випадків станом на ранок 8 квітня склала 12 857. Загальна кількість заражених перевищила 400 тисяч.

08:22 В окупованій Євпаторії припинено планові амбулаторні прийоми пацієнтів і проведення планових профілактичних заходів у міській та дитячій поліклініках Євпаторійської міськлікарні. Ці заходи прийняті через два випадки коронавірусної інфекції.

08:12 Бойовики "ДНР" замовчують першу смерть від коронавірусу, яка сталася в лікарні підконтрольної їм Амвросіївки, заявило українське міністерство з питань реінтеграції.

08:00 На харківському "Металісті" можуть розгорнути госпіталь, заявив глава Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.

07:56 8 квітня материковий Китай повідомив про ще 62 інфікованих COVID-19. Також за добу від ускладнень нового типу коронавірусу померли двоє пацієнтів. Окремо в КНР відзвітували про ще 137 безсимптомних випадків.

07:45 Засновник Twitter пожертвував мільярд доларів на боротьбу з коронавірусом.

"Я направлю 1 мільярд доларів в акціях Square - приблизно 28% мого статку - в фонд Start Small для того, щоб фінансувати глобальну допомогу проти COVID-19", - повідомив Джек Дорсі.

За його словами, коли з пандемією вдасться впоратися, фонд перемкне увагу на освіту.

07:28 На Донеччині - перший випадок одужання від коронавірусу. Вилікувалася пацієнтка з Бахмута. При цьому лабораторно були підтверджені два нові випадки хвороби.

Таким чином, на підконтрольній українській владі частині Донецької області тепер 11 випадків захворювання на коронавірус. З них одна людина померла, а інша - видужала.

07:15 Польські вчені заявили, що виявили речовину, здатну знизити активність коронавірусу COVID-19. Випробування на тваринах пройшли успішно, однак на людині препарат ще не тестували.

Винахід являє собою хімічну сполуку під назвою HTCC. При цьому речовина впливає не тільки на новий тип коронавірусу, але і на MERS-CoV - збудник близькосхідного респіраторного синдрому, який з'явився в Саудівській Аравії восени 2012 року.

06:56 Норвегія поступово послаблює карантин, почавши з дитячих садів і шкіл. Дитячі садки почнуть працювати з 20 квітня, початкові і середні школи - з 27 квітня.

З 27 квітня бізнес, який передбачає контакт між клієнтами і працівниками, наприклад перукарні або салони краси, можуть знову відкритися, якщо вони будуть відповідати вимогам заходів інфекційного контролю.

06:45 У Запорізькій області кордони трьох міст визнані територією карантинної зони.

У зв'язку з цим на в'їздах і виїздах у Запоріжжя, Бердянськ та Мелітополь встановлять контрольно-пропускні пункти. Всього їх буде 14: 7 у Запоріжжі, 4 у Мелітополі, 3 у Бердянську.

В'їзд і виїзд буде можливий для:

- вантажних автомобілів, що перевозять продукти харчування, промислові товари, товари першої необхідності, сільськогосподарську продукцію, будівельні матеріали і т.д.;

- транзитних транспортних засобів (без права зупинки і стоянки);

- транспорту підприємств і організацій, що забезпечують життєдіяльність населених пунктів;

- транспорту фізичних осіб, місце проживання яких зареєстровано на території карантинних зон, які повертаються до місць постійного проживання;

- транспорту фізичних осіб, які працюють на об'єктах життєзабезпечення населених пунктів карантинної зони і які проживають за її межами.

06:28 Дніпро закриває в'їзд для транспорту з інших областей України. Винятки будуть для тих транспортних засобів, які залучаються до заходів із життєзабезпечення населення міста (доставка продовольства і т.д). Обмеження набудуть чинності 8 квітня і будуть діяти до кінця карантину. Контролювати в'їзд машин буде патрульна поліція, Нацгвардія і співробітники ДСНС.

06:15 Lufthansa припиняє роботу свого дочірнього лоукостера Germanwings і позбавляється від десятків літаків, щоб витримати наслідки кризи через коронавірус.

Подробиць про втрату робочих місць не наводиться, але в заяві наголошується на необхідності "швидкої організації роботи з профспілками". Lufthansa також повідомляє, що виведе з експлуатації або поетапно відмовиться від як мінімум 40 з 763 своїх літаків у цілях скорочення витрат.

06:10 О 00:00 за пекінським часом завершена блокада Уханю. Населення масово покидає місто.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі становить 82 074 особи (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в Італії - 17 127 осіб, в Іспанії - 14 045, в США - 12 893 і Франції - 10 328. У Китаї - 3 337 осіб.

Всього в світі 1 429 437 інфікованих, одужали 300 767 осіб. Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (398 785), Іспанія (141 942), Італія (135 586), Франція (110 070), Німеччина (107 663) Іран (62 589).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають