RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Три типи коронавірусу і "пекло" в США: все про пандемію в Україні та світі (хроніка за 12 квітня)

США вийшли на перше місце в світі за кількістю смертей від коронавірусу.

США вийшли на перше місце в світі за кількістю смертей від коронавірусу. Фото: 1prof.by

Смертельний коронавірус з Китаю мутував і продовжує забирати життя. Вчені з Кембриджу заявляють, що в Піднебесній спочатку був спалах коронавірусу типу А, який передався людям від кажанів. Інші два типи - В і С - це його мутації.

Тип A найбільш поширений в Австралії та США. До цього типу віднесли дві третини американських зразків. Більшість випадків, коли в США виявили тип В, були пов'язані з круїзними суднами.

У Китаї найпоширенішим був тип В, який поширився перед Різдвом. Він же домінує в Великобританії, Швейцарії, Німеччині, Франції, Бельгії та Нідерландах. Тип C, який мутував від типу B, прийшов до Європи через Сінгапур. Він найбільш поширений у цій частині Азії.

У МОЗ заявляють, що більшість померлих через COVID-19 в Україні - жінки. На чоловіків припадає 43,8% летальних випадків. При цьому на кожні 100 тисяч населення країни коронавірусом заражаються шість осіб. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

23:35 В Нідерландах, станом на 12 квітня, кількість хворих COVID-19 збільшилася до 25 587. За останніми даними, в світі 1 796 429 осіб заразилися коронавірусом. З них 110 030 пацієнтів померли, 412 102 - одужали.

23:30 На борту авіаносця "Теодор Рузвельт" - 550 заражених коронавірусом. Всього на борту перебувають більше 4 тисяч людей, з яких у 550 осіб тест на вірус показав позитивний результат. Ще у 3673 членів екіпажу тест виявився негативним.

23:15 В Монастириському районі Тернопільської області станом на вечір неділі виявлено 141 інфікованого коронавірусом, з них 41 медпрацівник.

Серед інфікованих 41 медпрацівник - 11 лікарів, 30 медсестер та фельдшерів. Також серед хворих в районі 7 дітей, 12 держслужбовців, 3 поліцейських, 2 вчителя, священик, завідувач дитсадком, рятівник ДСНС, голова ОТГ, сільський староста.

22:50 МОЗ опублікував цікавий графік, який наочно показує динаміку коронавірусу по областям. Станом на 12 квітня найбільш стрімке поширення коронавірусної хвороби зафіксовано в Чернівецькій області та Києві.

21:32 За добу від коронавірусної інфекції в Італії помер 431 пацієнт. Це найнижчий показник смертності за три тижні, починаючи з 19 березня (тоді в Італії було зареєстровано 427 летальних випадків).

20:37 У Белграді (столиця Сербії) від коронавірусу COVID-19 помер Драгослав Космаяц, якого називали найбільшим в країні босом наркомафії і "сербським Аль Капоне".

19:17 Станом на 17:00 неділі, 12 квітня, захворювання коронавірусною інфекцією серед особового складу Об'єднанних сил не виявлено.

"Випадків захворювання коронавірусною інфекцією серед особового складу Об'єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції здійснюються необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції в військові колективи зі складу ОС", - повідомили в прес-центрі ВЗГ в Facebook.

18:58 Коронавірус виявили у співробітниці Закарпатської облдержадміністрації.

"Людина з 1 квітня перебуває у відпустці. Керівники обладміністрації безпосереднього контакту з особою не мали", - йдеться в повідомленні Закарпатської ОДА.

Відзначається, що в Закарпатській облдержадміністрації діє суворий режим карантину: припинено особистий прийом громадян з 17 березня, вхід за посвідченнями, проводиться дезінфекція приміщень, в коридорах встановлено дезінфекційні розчини, працівники носять захисні маски і рукавички.

18:27 Британія побила черговий антирекорд за загальною кількістю смертей від коронавірусу. Станом на неділю, 12 квітня, померлих від COVID-19 в Об'єднаному королівстві - 10 647 чоловік. За добу від нього померла ще 701 людина.

18:07 В Молдові медики, яких інфіковано коронавірусом складають чверть від загальної кількості хворих COVID-19 в країні. На даний момент їх налічується 415 чоловік. Померли в зв'язку з коронавірусною інфекцією троє медпрацівників.

17:43 Прокуратура Закарпатської області порушила кримінальне виробництво через приховування медиком випадку захворювання коронавірусом

У прокуратурі заявили, що отримали зі ЗМІ інформацію про співробітника районної лікарні в Іршаві, який нібито навмисне приховав наявність коронавирусної інфекції у пацієнтки, яка згодом померла.

Попередня кваліфікація справи - порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням, ч. 1 ст. 325 КК.

Відзначимо, що анонімне повідомлення про те, що в Іршавській райлікарні намагаються приховати випадок COVID-19, помістивши жінку з симптомами захворювання в кардіологічне відділення, з'явилося в Facebook в п'ятницю, 10 квітня.

16:53 В Яремче, на Прикарпатті, коронавірус виявили у п'яти медиків. Так, в суботу, 11 квітня, міська лікарня отримала результати лабораторних тестів трьох медичних працівників, госпіталізованих раніше з пневмоніями. У всіх трьох підтверджено COVID-19.

А в неділю, 12 квітня, штаб повідомив, що коронавірус виявили ще у двох медпрацівників. Всі медпрацівники перебувають в задовільному стані, мають температуру в межах норми - до 36,7, дихають самостійно.

15:57 Папа Римський Франциск у неділю в великодньому зверненні помолився за всіх, хто помер і постраждав від пандемії коронавірусу, а також закликав в нинішніх умовах прощати або скорочувати борги бідних країн.

"Нехай всім країнам дозволять відповісти на їх нагальні потреби - за допомогою скорочення, якщо не вибачення, їх боргів, які обтяжують рахунки найбідніших народів", - сказав він.

15:48 Через карантин школи в Україні зможуть приймати документи для зарахування в перший клас онлайн або переносити термін їх прийому на період після закінчення карантину, заявили в Міносвіти.

"Закон, прийнятий для запобігання епідемії COVID-19, дозволяє змінювати режим роботи установ на період карантину - це стосується і навчальних закладів. Тобто прийом документів для зарахування може бути організований гнучко, в тому числі - онлайн. Зокрема, це стосується і зарахування в перші класи", - пояснила в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

15:35 У Сторожинецькій центральній районній лікарні Чернівецької області померла пацієнтка з підозрою на COVID-19. 75-річну жінку з села Їжівці госпіталізували в лікарню вчора, 11 квітня. У хворої була пневмонія.

15:18 Британський прем'єр Борис Джонсон виписаний з лікарні, де лікувався від COVID-19, і зараз знаходиться в заміській резиденції. За порадою лікарів прем'єр до роботи в найближчий час не повернеться, заявила канцелярія.

15:10 В місті Бейкерсфілд в американському штаті Каліфорнія на закритій вечірці під час карантину у зв'язку з коронавірусів сталася стрілянина, в результаті якої загинули шість осіб.

Правоохоронці повідомили, що підозрювані зникли в білому седані. На даний момент підозрюваних не затримали.

14:56 У Іспанії за добу зафіксували 619 смертей від коронавируса, що є найвищим показником за останні три дні. Зараз в країні також нараховується 86 656 активних випадків інфікування коронавірусів, а 62 391 особа видужав.

14:45 Кабінет міністрів планує компенсувати виплати для зарплат підприємствам, які не звільнятимуть людей на час карантину, заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко.

"Допомога у зв'язку з" тимчасової "безробіття, якщо на підприємствах люди зайняті не повний день, ми будемо компенсувати їм виплати на людей, які знаходяться вдома і які повернуться на роботу після завершення карантину. Тобто ми говоримо:" Не звільняйте людей, ми вам будемо виплачувати до мінімальної зарплати на людей, які не повністю зайняті, які повернуться ", - зазначив він

14:28 Поліція почала шукати порушників карантину в Києві за допомогою дронів.

Поліцейські провели патрулювання на багатолюдних об'єктах і з допомогою дронів з гучномовцями закликали дотримуватися карантину. Крім того, було проведено рейд на на водних об'єктах столиці, в ході якого патрулювали територію Оболонської набережної, Русанівської протоки та парку культури і відпочинку "Гідропарк".

14:15 Владі Білорусі варто заборонити всі масові заходи, в тому числі спортивні, заявив глава місії Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Патрік О'Коннор.

"Час готуватися до найгірших сценаріїв, це забіг на довгу дистанцію", - заявив він.

13:58 Суд у Чернівецькій області створив прецедент, відмовившись визнавати винним чоловіка, який без захисної маски очікував громадський транспорт на зупинці в селі Нагоряни. Таким чином суддя позбавив підсудного від необхідності платити штраф в розмірі 17 тисяч гривень.

Представники суду стверджують, що, так як громадянин не міг купити чи зробити маску, фінансувати його захист і оточуючих мала держава, місцеві бюджети або інші підприємства, передбачені ст. 8 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб".

Також суд послався на відсутність доказів того, що затриманий чоловік зобов'язаний купити або виготовити маску або отримати гроші на її придбання. За матеріалами судового розгляду, зараз в Україні немає медичних критеріїв про те, в яких випадках потрібно і чи потрібно взагалі носити захисну маску або респіратор.

13:45 Число заражених коронавірусом у Миколаївській області досягло чотирьох, за добу виявили два нові випадки, йдеться в повідомленні ОДА в Facebook.

Повідомляється, що після виявлення короновірусу у двох жителів села Воронівка Вознесенського району провели епідеміологічне розслідування з застосуванням лабораторних методів досліджень. Були визначені контактні особи, всього обстежили 31 людину.

"За результатами лабораторних досліджень 12.04.2020 виявлено 2 підтверджених випадки COVID-19 серед обстежених контактних осіб. Обидві контактні особи відносяться до тісного кола спілкування з хворими за релігійною ознакою (спільні служіння на дому). З них одна людина живе в Воронівці, друга - в Вознесенську", - йдеться в повідомленні.

13:28 Китайські вчені з'ясували, що коронавірусна інфекція COVID-19 може поширюватися на відстані 4 метрів від хворого. Дослідження вчених з китайської Академії військових наук проводилися в лікарні Huoshenshan в Ухані. Вони досліджували аерозольну передачу вірусу, коли частки крапель залишаються в повітрі протягом декількох годин.

Відзначається, що поки немає даних, які б підтверджували, що такі аерозольні частинки здатні заразити коронавірусом.

13:15 Президент України Володимир Зеленський пообіцяв мільйон доларів винахіднику вакцини від коронавірусної інфекції, заявив заступник голови МОЗ, головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

"Я вам відкрию секрет. Президент попросив мене, щоб я написав листи нашим академікам, і пообіцяв, що якщо хтось винайде вакцину або ліки (від COVID-19), то отримає, не знаю з якого фонду, мінімум мільйон доларів", - заявив він.

13:00 Пік захворювання на COVID-19 в Україні очікується 17 квітня, заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. За його словами, на даний момент Україна рухається за оптимістичним сценарієм поширення коронавірусної інфекції, який передбачає зараження коронавірусом 2% населення.

12:56 Стан прем'єр-міністра Великобританії покращився. Його перевели з відділення інтенсивної терапії у звичайну палату.

12:40 У міжнародний аеропорт "Бориспіль" прибув черговий літак з медичними товарами з Китаю для боротьби з коронавірусом COVID-19.

"Зараз 9 фур, завантажених масками, захисними костюмами і тест-системами під конвоєм поліції направляються до місця зберігання. Кількість товару поки не розголошується", - йдеться в повідомленні.

12:28 Приріст нових випадків захворювання коронавірусною інфекцією COVID-19 за добу склав в Україні 10%, заявив заступник міністра охорони здоров'я і головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

З десяти осіб, які одужали за останню добу, семеро є медпрацівниками. Також від хвороби оговталася одна дитина.

12:15 Уряд Італії заборонить проводити в країні футбольні матчі в присутності глядачів до січня 2021 року, повідомив журналіст телеканалу beIN Sports Танкреді Палмер. Чемпіонат Італії був припинений у зв'язку з поширенням в країні коронавірусу.

11:56 Король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд продовжив комендантську годину по всій країні до подальшого повідомлення через поширення коронавірусу. Таке рішення було прийнято після того, як Саудівська Аравія повідомляла про більш ніж 300 нових випадків у кожен з останніх чотирьох днів.

Минулого тижня Саудівська Аравія ввела 24-годинну комендантську годину в столиці країни Ер-Ріяді та інших великих містах. В інших місцях комендантська година, яка розпочалася 23 березня, діє з 15:00 до 06:00.

11:45 У Кам'янці-Подільському в Вербну неділю встановили величезну корзину з освяченою лозою, для того, щоб кожен зміг взяти собі гілочку і не йти до церкви. Головне - дотримуватися дистанції, поки беруть інші, надягати маску і обов'язково помити гілки після повернення додому.

11:37 Перша смерть від COVID-19 в Одеській області - померла мешканка Подольська 1959 року народження. Там же чотири нових лабораторно підтверджених випадки захворювання: чотири жінки у віці від 38 до 65 років. Всього, таким чином, в регіоні 67 хворих.

11:29 У Києві лабораторно підтвердили ще 20 випадків інфікування коронавірусом COVID-19. Всього в столиці 416 випадків захворювання, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Серед нових інфікованих 5 жінок у віці від 49 до 60 років і 15 чоловіків у віці від 19 до 74 років. Один з нових хворих - медик.

"У лікарні міста госпіталізували чотирьох пацієнтів. Інші - лікуються вдома, на самоізоляції, під контролем лікарів", - зазначив Кличко.

11:15 У Німеччині кількість тих, хто видужали після коронавірусу, вперше перевищила число інфікованих, заявив інститут Роберта Коха.

10:56 У Кривому Розі через активне життя і часті зустрічі зараженої коронавірусом лікарям довелося ізолювати близько ста осіб, які контактували з нею. Так, помістити на обсервацію довелося лікарів і пацієнтів, які контактували з нею до постановки діагнозу, співробітників хворої з роботи, її родину та друзів.

Як повідомили представники міста, спочатку жінку відправили в лікарню №3 з ознаками застуди 6 квітня, і лише 10 квітня у лікарів з'явилися результати тесту на коронавірус. Пацієнтку перевели в інфекційну лікарню, а також довелося ізолювати всіх, з ким вона контактувала.

10:40 За даними МОЗ, в Україні співвідношення смертей і тих, хто видужали, практично вирівнялося: 83 летальних випадки і 89 людей видужали. Довгий час кількість смертей була вища, ніж тих, хто вилікувався.

10:35 Станом на ранок 12 квітня коронавірус виявили у 18 осіб, які служать у Збройних силах України, йдеться в повідомленні командування Медичних сил ЗСУ в Facebook. Одна людина вже видужала і одна померла.

"На ізоляції (в тому числі самоізоляція) - 180 осіб. Кількість військовослужбовців, у яких закінчується ізоляція в найближчі 3 доби, - 20 осіб", - йдеться в повідомленні.

Також уточнюється, що найчастіше інфекція поширюється при епізодичних зустрічах з близькими, які не входять до кола осіб, з якими хворі живуть або щодня спілкуються.

10:27 За оптимістичним сценарієм Міністерства охорони здоров'я України, коронавірусом COVID-19 буде інфіковано не більше 2% населення країни, заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"За нашими розрахунками, при 2% інфікованого населення наша система охорони здоров'я безболісно впорається з тією кількістю хворих, які будуть надходити в відділення інтенсивної терапії. Якщо ж буде 10% і більше, у нас може виникнути колапс медичної системи. Якщо ми не розтягнемо ці 10 % в часі", - сказав він.

10:14 За останню добу в Росії підтверджено 2186 нових випадків коронавірусу в 52 регіонах, зафіксовано 24 летальні випадки. Всього на сьогоднішній день в Росії зареєстровано 15 770 випадків коронавірусу.

09:56 Найбільший у світі транспортний літак Ан-225 "Мрія" буде допомагати Україні в боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції. Його задіють у перевезенні життєво важливих вантажів для боротьби з COVID-19.

09:44 На Закарпатті після контакту з жінкою, яка померла від коронавірусу на самоізоляцію відправили 112 медиків Іршавської центральної районної лікарні.

09:30 В Україні вже 2 777 випадки COVID-19, з них 83 летальних. +266 хворих і +10 померлих за добу.

Статистика по областях:

  • Вінницька обл. - 174 випадки (8 одужали).
  • Волинська обл. - 71 випадок (2 одужали).
  • Дніпропетровська обл. - 58 випадків (5 одужали).
  • Донецька обл. - 11 випадків (1 одужав).
  • Житомирська обл. - 74 випадки.
  • Закарпатська обл. - 82 випадки (3 одужали).
  • Запорізька обл. - 83 випадки (10 одужали).
  • Івано-Франківська область - 291 випадок (12 одужали).
  • м. Київ - 416 випадків.
  • Київська обл. - 159 випадків (9 одужали).
  • Кіровоградська обл. - 118 випадків.
  • Львівська обл. - 111 випадків (6 одужали).
  • Луганська обл. - 3 випадки.
  • Миколаївська обл. - 2 випадки.
  • Одеська обл. - 63 випадки.
  • Полтавська обл. - 25 випадків.
  • Рівненська обл. - 119 випадків (3 одужали).
  • Сумська обл. - 73 випадки (2 одужали).
  • Тернопільська обл. - 243 випадки (3 одужали).
  • Харківська обл. - 11 випадків.
  • Херсонська обл. - 31 випадок.
  • Хмельницька обл. - 19 випадків (3 одужали).
  • Черкаська обл. - 99 випадків (1 одужав).
  • Чернівецька обл. - 432 випадки (21 одужав).
  • Чернігівська обл. - 9 випадків.

09:14 11 квітня в Рівненській області від коронавірусу COVID-19 померла 37-річна жінка, повідомив глава ОДА Віталій Коваль. Всього за добу підтвердили 10 нових випадків інфікування коронавірусом.

"Це два жителя Здолбунівського району (села Новосілки і Здовбиця), три Сарненського (села Орловка, Тинне та Немовичі), три Рівненського району (села Б.Криниця, Мочулки, селище Квасилів) і два з міста Рівне", - зазначив він.

За словами Коваля, серед хворих і голова Сарненської РДА Олександр Кохан.

Всього в Рівненській області зареєстрували 119 випадків коронавірусу, з них 7 - летальні. При цьому одужали 7 осіб.

08:56 70-річну російську співачку Надію Бабкіну, яка вже більше тижня лежить у московській лікарні з гострою формою пневмонії, вивели зі штучної коми, повідомляє Telegram-канал "НеМалахов".

Повідомляється, Бабкіна не може дихати самостійно, тому її вивели зі штучної коми і підключили до апарату штучної вентиляції легенів.

08:40 Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху розпорядився тимчасово закрити країну на в'їзд, поки всіх раніше прибулих пасажирів не розмістять на карантин у спеціально відведених готелях. Як уточнили в канцелярії Нетаньяху, літакам, які вже в дорозі, дозволять приземлитися в країні, але нові рейси не пускатимуть.

Заходи посилили після того, як приблизно 70 пасажирів United Airlines, які прибули з Нью-Йорка до Ізраїлю, поїхали з аеропорту Бен-Гуріон на таксі, не заповнивши необхідні форми для приміщення на карантин і не перевіривши температуру.

08:28 В Італії почали тестувати безпілотники, які покликані допомогти в боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції. Дрони зможуть не тільки відслідковувати людей, які порушують карантин, а й будуть вимірювати температуру у перехожих, що покликане забезпечити більшу інформованість і допоможе виявляти потенційних хворих.

У разі, якщо дрон зафіксує відхилення температури тіла людини від норми, він передасть інформацію про це поліції, яка повинна буде перевірити дані.

08:15 У Китаї за добу зафіксували 99 нових випадків коронавірусу. 97 - завезені з-за кордону. Два випадки зараження всередині країни були виявлені в провінції Хейлунцзян, Північно-Західний Китай.

Нових летальних випадків виявлено не було. У той же час було зареєстровано 49 нових пацієнтів з підозрою на коронавірус, всі вони прибули з-за кордону.

07:56 Президент США Дональд Трамп ввів режим стихійного лиха у всіх 50-ти штатах країни через катастрофічну ситуацію з поширенням коронавірусу. Для цього американський лідер підписав відповідну декларацію. Останнім її подав штат Вайомінг, куди тільки недавно дістався вірус, повідомив представник адміністрації президента Джадд Дір у Twitter.

"Вперше в історії глава держави оголошує, що режим стихійного лиха існує у всіх 50 штатах відразу. Президент продовжує відповідати на запити кожного з губернаторів, щоб захистити здоров'я американців", - написав він.

07:45 У ЗСУ перший видужалий від коронавірусу - перемогти хворобу змогла військовий лікар Хмельницького військового госпіталю. Коронавірус у неї був підтверджений 2 квітня методом ПЛР. Два останніх лабораторних дослідження показали негативний результат.

Лікаря виписали, протягом 2 тижнів вона буде перебувати на самоізоляції під наглядом сімейного лікаря.

07:28 У різних країнах світу зараз лікуються 172 українця, які заразилися новим коронавірусом COVID-19. Найбільша кількість - 121 - в Італії, повідомило Міністерство закордонних справ України.

23 українця за кордоном вже одужали. Шестеро - померли (в Італії - чотири, у Франції і США - по одному).

07:10 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон досі перебуває в лікарні, тому що він ще не оговтався від нового коронавірусу COVID-19, повідомила міністр внутрішніх справ Пріті Пател.

Виступаючи перед журналістами, вона підкреслила, що Джонсону потрібно "більше часу", щоб одужати. Раніше на Даунінг-стріт повідомляли, що стан Джонсона демонструє "дуже хороший прогрес".

06:56 У Москві (Росія) померли 14 пацієнтів з діагнозом "коронавірус" і супутніми захворюваннями. Померлим було від 52 до 82 років.

06:40 П'ять нових випадків одужання від коронавірусу сталися в Донецькій області.

06:28 У Нью-Йорку померлих від коронавірусу почали ховати в братських могилах на острові Харт.

06:15 Карантин в Києві. Жінка вийшла подихати.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусои SARS-CoV-2, в світі становить 108 862 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 20 604 особи, в Італії - 19 468 людей, в Іспанії - 16 606 і Франції - 13 851. У Китаї в цілому - 3 343 людини, за останню добу без змін.

Всього в світі 1 777 517 інфікованих, одужали 404 236 осіб.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (529 887), Іспанія (163 027), Італія (152 271), Франція (130 730), Німеччина (125 452) Великобританія (79 885) та Іран (70 029).

Читайте також

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Росіяни продовжують атаку, не зважаючи на втрати, і стримувати їх вкрай непросто

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна розповіла, що можна купити за криптовалюту і як нею користуватися

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну