RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Пошук вакцини і звинувачення на адресу Китаю: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (хроніка 19 квітня)

Вашингтон, Лондон і Париж звинувачують Пекін у приховуванні даних щодо коронавірусу.

Вашингтон, Лондон і Париж звинувачують Пекін у приховуванні даних щодо коронавірусу. Фото: Facebook

Смертельний коронавірус з Китаю зупинити не вдається, хоча в ряді країн фіксують зменшення рівня захворюваності та летальності. У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) говорять, що світ тільки наближається до піку пандемії, але восени можлива друга хвиля COVID-19.

У США вже випробували вакцину від коронавірусу на людині - щеплення зробили 44-річній мешканці Сіетла Дженніфер Аллер. Жінка розповіла, що в перший день у неї трохи піднялася температура, на другий - заболіла рука, але після все минуло. За словами Аллер, вакцинація була схожа на звичайне щеплення від грипу.

В Україні карантин через COVID-19 можуть продовжити до 25 травня, повідомляють джерела "Апострофа". Рішення про це влада планує озвучити на наступному тижні - після Великодня. "Апостроф" стежив за всім, що відбувалося в Україні і світі 19 квітня.

22:51 На Фарерських островах не сумують і придумали незвичайну розвагу на час карантину для себе і людей по всьому світу, яка заодно може підтримати індустрію туризму. Користувачі з будь-якої точки земної кулі можуть реєструватися на платформі Remoute Tourism і практично управляти кимось із місцевих жителів, який на час стане вухами і очима "туриста". Через камери на касках фарерців можна розглядати місцеві пейзажі і навіть спостерігати за ними з вертольота.

22:24 У США загальна кількість смертей перевищила позначку в 40 000 померлих. Станом на 22:20 за Києвом, за даними сайту Worldometers.info, який збирає дані з різних штатів і міст, в країні померло 40 223 особи. Загальна кількість зареєстрованих випадків - 757 636. Одужали 69 171 осіб.

21:52 Президент Чехії Мілош Земан заявив, що кордони Євросоюзу повинні залишатися закритими ще один рік, щоб запобігти новій хвилі епідемії. Правда, той же Земан, відомий прихильник Росії і особисто Володимира Путіна, як і раніше планує взяти участь в параді на честь 9 травня в Москві. По Skype приєднається?

21:23 У МЗС поділилися інформацією про те, як переживають коронавірус українці за кордоном. За наявними даними, всього від коронавірусу в інших країнах лікуються 152 українців. Півсотні наших громадян вже одужали, а сім українців, на жаль, померли.

20:51 В Італії за останню добу зареєстрували 433 смерті людей з діагнозом коронавірус. Вчора було 482 смерті. З урахуванням того, яка ситуація в країні була раніше - це явно позитивний тренд. Кількість тих, хто видужав, збільшилася до 47 555 осіб (2128 осіб за день). Нових випадків за стуки - 3047. Таким чином загальне число померлих в країні становить 23 660 осіб, а випадків зараження - 178 972.

20:15 Ще один летальний випадок в Житомирській області. Тут померла 83-річна жителька Черняхівського району. В області це вже п'ята смерть з діагнозом COVID-19.

19:57 В Одеській області від коронавірусу помер 60-річний лікар. Він був госпіталізований 17 квітня в стані середньої тяжкості. Це вже другий летальний випадок в області.

19:25 У Чернівецькій області за добу померло 6 осіб, у яких була підозра на коронавірус або підтверджений діагноз. Про це повідомили в обласній держадміністрації. Лабораторно підтверджений діагноз був у двох померлих.

18:52 Президент Сербії Олександр Вучич оголосив про початок ослаблення карантину в країні. З вівторка відкриються автомобільні та велосипедні майстерні, хімчистки, магазини з продажу будівельних матеріалів, швейні та взуттєві майстерні. Будівельники зможуть почати працювати на повну силу з вівторка. Комендантську годину в робочі дні буде також скорочено на годину. Людям старше 65 років, яким зараз заборонено виходити з дому, дозволять виходити з дому три рази в тиждень по одній годині в день.

18:17 У лікарнях Британії за останню добу зареєстрували 596 смертей від коронавірусу. Це найменший показник, починаючи з 6 квітня - тоді повідомляли про 439 померлих. Максимальну відмітку зафіксували 10 квітня, коли за добу померли 980 осіб. Однак потрібно враховувати, що це цифри - лише по лікарнях, багато смертей також фіксують в будинках для людей похилого віку та хоспісах, тобто реальне число померлих - вище.

17:44 В Одеській області кількість підтверджених випадків зросла до 121 людини. За день виявлено 14 нових випадків.

"Нові хворі - з Одеси, Ізмаїла, Подольська, Біляївки і Овідіопольського, Кілійського, Тарутинського, Іванівського та Білгород-Дністровського районів. З них - 6 жінок у віці від 29 до 75 років і 3-річна дівчинка, а також 6 чоловіків від 29 до 70 років і 9-річний хлопчик", - говорить глава Одеської ОДА Максим Куций.

17:05 У ще одній європейській країні повідомили про найнижчу за останній час кількість смертей від коронавірусу. У Нідерландах за останню добу зареєстровано 83 смерті - це найнижче число, починаючи з 26 березня, і на 59 випадків менше, ніж вчора, коли повідомлялося про 142 загиблих. Всього в країні від COVID-19 померло 3684 людини.

16:31 У Україні розробили спеціального робота-поліцейського для патрулювання вулиць під час пандемії. Як повідомляє прес-служба Ліги оборонних підприємств, основні завдання робота - дистанційне патрулювання, щоб уникнути прямого спілкування між поліцейським і громадянином. Виглядає коронавірусний "робокоп" наступним чином:

15:54 В Італії вже 4 травня знімуть частину карантинних заходів через пандемію коронавірусу. Влада поступово запустить виробництво і дозволить працювати малому бізнесу, але зміни торкнуться поки лише окремих регіонів.

За словами міністра охорони здоров'я Роберто Сперанца, послаблення повинно бути "дуже поступовим", з огляду на показники смертності. Як повідомлялося, в Італії в суботу знизилася кількість хворих у реанімації і померлих, однак показники ще високі.

У найближчі 2 тижні через це не очікується ніяких послаблень, крім відкриття окремих виробництв у безпечних регіонах. Після довгих травневих вихідних - з 4 травня - запрацює ще більше виробничих потужностей, а потім відновиться будівництво, торгівля, запрацюють бари і ресторани, в залежності від ризику в регіоні.

14:20 Мер міста Монастириська Тернопільської області Андрій Старух, який недавно потрапив до лікарні з коронавірусною інфекцією, вилікувався від хвороби. За словами чиновника, повторний аналіз підтвердив негативний результат.

14:00 Міністерство охорони здоров'я України для лікування хворих на COVID-19 планує закупити в США препарат, який використовується при лікуванні вірусу Ебола і який медики з США назвали дієвим при лікуванні інфікованих новим коронавірусом.

"Цей лікарський засіб - "Ремдесівір"(Remdesivir) - було включено в наш протокол, до нашого стандарту лікування, який ми затвердили відразу після мого вступу на посаду. Це дійсно противірусний препарат, який виготовляється однією з провідних американських компаній", - заявив глава відомства Максим Степанов.

13:20 В Іспанії за останню добу зареєстрували найнижчу за майже місяць кількість померлих від коронавірусу - загинули 410 хворих. Останній раз менша кількість померлих реєструвалася 22 березня, теж у неділю, - 394 особи. Минулого тижня щоденна кількість загиблих від коронавірусу перевищувала 500.

13:00 У Вільнюсі запрацював кінотеатр drive-in. За рішенням влади, фільми можна дивитися тільки сидячи в автомобілях і не більше ніж по двоє, вікна автомобіля повинні бути закриті. Щоб почути звук, радіоприймач потрібно налаштувати на певну частоту.

12:35 Уже 121 випадок COVID-19 в Одеській області. За останню добу в регіоні зареєстровано 14 нових випадків захворювання: чотири - у одеситів і 10 - у жителів районів області.

12:00 У деякі спальні райони Мадрида (Іспанія) приїхали вантажівки з великими екранами, які транслюють серіали від Amazon.

Цю ініціативу назвали "Кінотеатр на балконі".

11:14 У Росії зафіксовано 6 060 нових випадків коронавірусу, померли 48 пацієнтів. Всього жертв 361. Загальна кількість інфікованих досягла 42 853.

10:30 Участь у богослужіннях на Великдень в Україні взяли майже 130 000 громадян, зафіксовано 19 випадків недотримання карантину. Святкові богослужіння проводилися в 13 658 храмах у всіх регіонах України. Безпеку і порядок забезпечували 26 500 поліцейських і військовослужбовців Нацгвардії.

Порушення карантину під час богослужінь зафіксовано в Донецькій області (4), в Дніпропетровській і Запорізькій (по 2), в Києві, Житомирській, Івано-Франківській, Рівненській, Одеській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях (по 1).

09:58 Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес оголосив, що з 27 квітня уряд планує дозволити дітям, в супроводі дорослих, виходити для прогулянок на вулицю. З 11 травня, за його словами, уряд планує почати "обережне і поетапне ослаблення карантину", спираючись на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я.

09:30 В Україні за добу +343 хворих, +8 померлих і +72 видужали. Всього зареєстровано 5 449 випадків COVID-19, з них 141 летальний. 347 видужали, йдеться в офіційному зведенні МОЗ.

09:15 Нідерланди відкрили авіасполучення з Іспанією, Італією і Австрією. При цьому пасажири, включаючи транзитних, що прямують до Нідерландів з країн з підвищеним ризиком зараження коронавірусом, зможуть потрапити в країну тільки при наявності довідки про стан здоров'я. Документи можна отримати безпосередньо перед реєстрацією на рейс.

Варто відзначити, що обмежувальні заходи в рамках боротьби з епідемією коронавірусу будуть діяти в Нідерландах до 28 квітня. Що стосується масових заходів, то вони залишаться під забороною до 1 червня. За останніми даними, в Нідерландах зафіксовано 31 589 випадків зараження інфекцією.

08:58 Туристичний сезон у Туреччині можуть відкрити в кінці травня, повідомив міністр культури і туризму країни.

08:45 У США число випадків зараження коронавірусом зросло за добу майже на 34 тис. і перевищило 735 тис., померли майже 39 тис. осіб, слідує з даних університету Джонса Хопкінса.

08:30 Королева Великобританії Єлизавета II попросила скасувати традиційний салют з нагоди свого 94-го дня народження, так як вважає його недоречним на тлі пандемії коронавірусу. Салют на честь монарха лунає щорічно 21 квітня і є невід'ємною частиною святкових заходів. За 68 років правління Єлизавети II він не скасовувався жодного разу.

08:15 У Польщі зросло число летальних випадків від ускладнень, викликаних новим коронавірусом. На 04:00 19 квітня в Польщі діагностовано 8 742 випадків захворювання на COVID-19. Всього 347 хворих померли. За останню добу в країні підтвердили 363 нових випадки зараження, померли - 15 осіб.

07:56 Принцеса Швеції Софія влаштувалася на роботу в лікарню Софіахеммет у Стокгольмі, яка займається наданням невідкладної медичної допомоги хворим на коронавірус. Принцеса пройшла короткі курси і тепер допомагатиме медперсоналу.

07:40 Ізраїль з 19 квітня послабить умови карантину і самоізоляції, які ввели після спалаху коронавірусу COVID-19, заявив прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху в телезверненні 18 квітня.

"Із завтрашнього дня починається ослаблення режиму карантину в тому, що стосується способу життя громадян і розширення економічної діяльності", - сказав Нетаньяху, додавши, що через два тижні влада проведе аналіз результатів і прийме рішення щодо подальшого виходу з карантину.

07:22 У Луганській області за добу підтверджено 15 нових випадків захворювання на коронавірус COVID-19, повідомив голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай. Нові випадки, зокрема, виявлено в Сєвєродонецьку, Лисичанську, Старобільську, Біловодську, Рубіжному та Варварівці Кремінського району.

07:15 28 людей померли за останню добу в Москві через коронавірус. Загальна кількість померлих на даний момент у столиці Росії - 176 осіб.

06:58 Стало відомо, що українці найчастіше шукають на карантині. Найпопулярнішим запитом стали хімія і інвентар для будинку. Кількість оголошень про продаж виросла на 13%, а унікальних відгуків стало більше в 4,5 рази. Також зріс попит на спортивні товари, в березні щодня на цю категорію відгукувалося 6300 користувачів.

06:50 У Північній Кореї в кінці березня влада повідомляла про підтверджені випадки коронавірусу на публічних лекціях. Хоча офіційно про це ніколи не повідомлялося, кажуть джерела Radio Free Asia в Пхеньяні. Зараження були як у столиці країни, так і в провінціях

06:48 Китайське місто Ухань, яке було осередком поширення коронавірусу, оголошено районом низького ризику, повідомив штаб з профілактики та контролю за поширенням COVID-19 провінції Хубей. У регіоні тепер 76 міст і повітів з низьким рівнем ризику і жодного - з середнім і високим. Це означає, що там не було зареєстровано жодного зараженого COVID-19 або ж 14 днів поспіль не з'являлося нових хворих.

06:45 Нові супутникові знімки, випущені Європейським космічним агентством, показують, що через карантинні заходи венеціанські водні шляхи, де зазвичай у цей період спостерігається жвавий рух, практично спорожніли. Особливо помітно це стає в порівнянні зі зйомками минулого року.

06:28 Футбольні матчі та інші спортивні заходи в Іспанії будуть проходити без глядачів, принаймні до кінця літа, заявив мер Мадрида Хосе Луїс Мартінес-Алмейда.

"Навесні і влітку в Іспанії точно не буде ніяких заходів з глядачами. Ми просто не встигнемо повернути ситуацію під повний контроль. Після того як нам дозволять повернутися на вулиці, нам доведеться трохи змінити наші звички", - сказав він.

06:25 На Донеччині зафіксовано новий випадок захворювання на коронавірус, повідомив глава Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко. Тест виявив позитивний результат у 57-річної мешканки Маріуполя. Це 15-й підтверджений випадок коронавірусу на підконтрольній владі території Донецької області. Одна людина померла, 8 - одужали.

06:05 Смертність від коронавірусу українців старше 50 років становить 5,1%. При цьому у віковій категорії до 50 років цей показник значно нижче - 0,6%, свідчать дані Центру громадського здоров'я України.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим типом коронавірусу SARS-CoV-2, у світі становить 160 706 людей (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США - 38 903 особи, Італії - 23 227 осіб, в Іспанії - 20 639 і Франції - 19349. У Китаї загалом - 4 636, за останню добу змін немає. Всього у світі 2 328 600 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (734 969), Іспанія (194 416), Італія (175 925), Франція (152 978), Німеччина (143 724) Велика Британія (115 314) та Туреччина (82 329).

Читайте також