RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус вбив в Європі понад 100 тис. осіб: як змінюється ситуація в Україні і світі (хроніка 20 квітня)

COVID-19 найчастіше вбиває людей з супутніми захворюваннями.

COVID-19 найчастіше вбиває людей з супутніми захворюваннями. Фото: haberturk.com

Смертельний коронавірус з Китаю продовжує свою ходу світом - офіційне число смертей від COVID-19, зафіксованих у країнах Європи, перевищило позначку в 100 тис. За рівнем летальності серед європейських країн лідирують Італія, Іспанія і Франція.

У США, незважаючи на величезну кількість жертв, починають скасовувати карантин. Першим послабить обмеження Техас. Спершу відкриють парки, а потім частково дозволять роздрібну торгівлю. До 22 квітня мають запрацювати деякі медичні послуги. Бізнес відновить роботу не раніше 27 квітня, а з 1 травня запустять підприємства.

В Україні ж карантин триватиме до 24 квітня, після чого влада оголосить рішення - знімуть обмежувальні заходи чи ні. Рішення буде залежати від ситуації з захворюваністю.

Напередодні міністр охорони здоров'я країни Максим Степанов заявив, що відвідування церков у Вербну неділю стало однією з причин зростання захворюваності на COVID-19. Не виключено, що ситуація може ускладнитися після Великодня, адже не всі дотримувалися карантинних обмежень. "Апостроф" стежив за подіями в Україні і світі 20 квітня.

22:51 Про продовження карантину також висловився головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Він вимагатиме продовжити карантин як мінімум до 12 травня.

"Я, як санітарний лікар України, буду готувати подання про продовження карантину. У той же час можу анонсувати певне послаблення карантину в разі, якщо епідеміологічна ситуація буде поліпшуватися вже в понеділок, 27 квітня", - заявив Віктор Ляшко.

22:14 У Франції число летальних результатів досягло 20 265 випадків. За останню добу померли 547 осіб. Госпіталізовано з діагнозом коронавірус в даний момент 30 584 пацієнта, в тому числі 1 465 нових за останню добу. Також повідомляється, що за добу в реанімаційні відділення Франції надійшли 208 осіб, в них знаходяться 5 683 пацієнта у важкому стані.

21:45 Повертаючись до коронавірусу не на світових біржах, а в Україні: в Рівненській області зафіксували 22 нових випадків захворювання, серед них - троє медиків. У Хмельницькій області - 4 нових випадки за день.

21:25 Нафта нижче нуля. Не просто нижче нуля, а майже мінус сорок доларів.

21:04 Травневі ф'ючерси на нафту WTI впали до нуля. Це вже навіть не "дешевше води", раніше в історії такого ніколи не було. Коронавірус йде по ринках вогнем і мечем.

20:57 Різке падіння споживання нафти і заповнені нафтосховища в США привели ціну на "чорне золото" до історичного мінімуму - барель нафти марки WTI коштує дешевше долара. За деякими прогнозами, вона може піти в мінус.

20:29 В Італії повідомили про чергову невелику перемогу над коронавірусом. Вперше з початку епідемії зменшилася кількість людей, заражених вірусом в даний момент. Поки що вона скоротилася лише на 20 осіб, проте, як зазначається, це важливий сигнал про те, що епідемія робить кілька кроків назад. В цілому ж за останню добу в країні від коронавірусу померло 454 людини, 1822 - видужали. Нових випадків зафіксовано - 2256. У реанімації перебувають 2573 осіб, що на 62 особи менше, ніж було вчора.

19:57 Рішення про продовження карантину в Україні буде, швидше за все, прийнято найближчим часом, оскільки один з піків коронавірусу очікується між 3 і 8 травня. Однак, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, деякі пом'якшення вже заплановані і будуть введені в дію вже на цьому тижні.

19:42 У лікарнях Великобританії за останню добу померло 449 осіб. Це найнижче зафіксоване число з 6 квітня. Пік епідемії в країні був 10 квітня - тоді за добу було зареєстровано 980 смертей.

19:23 У Кабміні очікують піку захворюваності на коронавірус в Україні на початку травня. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, після проходження піку Кабмін почне впроваджувати антикризові заходи щодо підтримки економіки. Також на зустрічі прем'єра з президентом обговорили виплати для медиків. Додаткові виплати обіцяють в кінці квітня, коли медики отримають основні зарплати.

18:46 А ось в Кенії в зв'язку з коронавірусом почали видавати набори з продовольчою допомогою, але не прості. До складу наборів включили коньяк Hennessy.

"Я думаю, що з досліджень, проведених Всесвітньою організацією охорони здоров'я і різними організаціями, можна зробити висновок, що алкоголь грає важливу роль у знищенні коронавірусу", - заявив губернатор Найробі Майк Сонко.

Маленькі пляшки коньяку включені в якості "дезинфікуючого засобу для горла".

Наголошуємо, інформація про користь алкоголю для профілактики коронавируса - неперевірена, а зловживання алкоголем - шкідливе завжди.

18:05 А ось новина, яка не може не радувати. В Іспанії закрили вже другий з тимчасових моргів, які відкрили через коронавірус. Тимчасовий морг в крижаному палаці Мадрида повинні закрити в середу, 22 квітня. Місцева влада заявила, що необхідність в додаткових моргах відпадає через зменшення смертності від коронавірусу.

17:40 У Кременчуці, Полтавської області, виявлено відразу 14 нових випадків коронавірусу (раніше по всій області було всього 63 випадки). П'ятеро з нових хворих - пацієнти районної лікарні.

17:05 У Кропивницькому - новий летальний випадок. У Центральній міській лікарні померла 72-річна жінка. Також в області було підтверджено новий випадок зараження, у 62-річної жінки. Раніше з діагнозом COVID-19 був госпіталізований її чоловік.

16:32 Коронавірус було підтверджено ще у 4 військовослужбовців Житомирського військового інституту. Вони перебували на обсервації в ізоляторі 8 квітня через контакту з хворим. У командуванні медичних сил повідомили, що раніше один з курсантів контактував зі своєю матір'ю, у якої було діагностовано коронавірус. Після цього він і ще 27 осіб були негайно ізольовані.

15:56 У Рівненській області у чотирьох осіб, яких готували до виписки з лікарні після лікування від коронавірусу, повторно підтвердили цю хворобу, розповів голова обласної державної адміністрації Віталій Коваль.

За словами чиновника, станом на ранок понеділка в регіоні зареєстровано п'ять нових випадків захворювання на COVID-19.

"Це мешканці Рівного у віці від 34 до 52 років. Також у чотирьох пацієнтів, які готувалися до виписки, наявність вірусу, на жаль, підтверджено повторно. Таким чином всього на Рівненщині зареєстровано 319 випадків захворювання на COVID-19", - написав він.

15:38 У Вінницькій області, де на ранок 20 квітня підтверджено 330 випадків зараження Covid-19, зафіксовано першу смерть від коронавірусу. Померла пацієнтка 79 років. Вона тривалий час перебувала на апараті ШВЛ.

Ще є 4 важких пацієнта. Одна жінка 52 років дуже важка на ШВЛ вже протягом довгого часу. Три людини отримують СРАР-терапію. Решта хворих середньої тяжкості. Пацієнти з безсимптомним перебігом хвороби або легкою формою захворювання лікуються амбулаторно під наглядом сімейних лікарів. На самоізоляції знаходиться 1771 особа.

15:20 Китайська вчені заявила про успішні випробування інактивованої вакцини від коронавірусної інфекції на мишах, щурах і мавпах.

"Малі і великі дози цієї вакцини частково або повністю захистили макак від зараження коронавірусом", - заявляють дослідники.

Для виробництва інактивованої вакцини вчені зібрали зразки рідини з легенів пацієнтів, які страждали від коронавірусної інфекції в Китаї, Італії, Іспанії і Великобританії.

15:00 Більш 30 000 лікарів заразилися коронавірусом в Іспанії, померли 34.

14:45 Міністерство охорони здоров'я закупило понад 71 тис. костюмів біологічного захисту для медичних працівників, які працюють з пацієнтами, хворими на COVID-19, заявила заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова.

"Ми працюємо над тим, щоб забезпечити наших медиків якісними засобами індивідуального захисту. Тому вже найближчим часом МОЗ отримає понад 71 тис. захисних костюмів, які будуть розподілені по всій країні", - заявила вона.

Як підкреслила заступник міністра, закупівля була проведена з дотриманням всіх процедур, а костюми біозахисту відповідають всім стандартам якості.

14:28 Заступник директора Львівської інфекційної лікарні розповів, коли буде 300%-ва зарплата Як повідомив Ігор Берник, медики отримали стандартний розмір авансу, проте зараз обіцянки влади аналізувати ще рано.

За його словами, 300%-ві зарплати очікуються в кінці квітня. У львівській "інфекційці" її отримають 280 медиків. Раніше ряд ЗМІ повідомили, що медики скаржаться на недоотримання авансу після збільшення виплат, яке обіцяв уряд.

14:15 У США громадянам країни на час карантину через коронавірус COVID-19 безкоштовно видають продуктові набори - кілька упаковок круп і макаронів, різні консерви, включаючи овочі та рибу, і пару упаковок з соком.

13:56 Карантин в Ізраїлі, введений раніше владою, поступово починають послаблювати. Як заявив прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу, вже з 19 квітня ослаблення карантинних заходів торкнулося перш за все способу життя громадян, а також економічної діяльності країни.

Карантин буде послаблено на два тижні - після цього буде проведена оцінка підсумків такого кроку. Поки що відновлюють свою роботу магазини, що знаходяться на відкритому просторі. При цьому торгові центри поки що, як і раніше, залишаться закритими.

У сфері освіти, заняття в школах для учнів з особливими потребами відновляться в групах по троє. Сімейні ясла зможуть приймати трьох дітей при наявності постійної виховательки.

13:28 У Сумському обласному лабораторному центрі Міністерства охорони здоров'я України пояснили, чому не передали до Міністерства охорони здоров'я статистику по тестуванню на коронавірус у регіоні за 19 квітня.

За інформацією заступника директора Сумського обласного лабораторного центру Михайла Мацюка, о 22:00 дослідження ще перебували в роботі. Апарат за один раз бере 96 зразків, було поставлено 80.

13:09 Командування медичних сил Збройних сил заявило про 3 військовослужбовців, заражених коронавірусною інфекцією 19 квітня. Зазначено, що 2 хворих знаходяться в установах охорони здоров'я.

Зокрема, у Хмельницькій міській лікарні 1 працівник ЗСУ, в Житомирському госпіталі - 1 військовослужбовець, в Львівській області - 1 військовослужбовець лікується вдома під наглядом медичної служби.

Згідно з повідомленням, станом на 20 квітня в Україні зареєстровано 35 випадків захворювання COVID-19 серед військовослужбовців, з них 2 людини одужали і 2 летальних випадки. На ізоляції знаходиться 309 осіб.

13:00 Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що відрядження 20 українських медиків-добровольців в Італії продовжено до 25 квітня.

"Відрядження повинно було тривати 2 тижні, але було звернення італійської сторони стосовно продовження ще на тиждень, до 25 квітня, перебування наших українських лікарів в Італії", - сказав він.

Степанов зазначив, що українські фахівці добровільно погодилися на продовження відрядження.

12:45 Число жертв коронавірусу за добу в Іспанії склало 399 - найнижчий показник за кілька тижнів. Загальна кількість жертв з початку епідемії становить 20 852. Число виявлених випадків зараження досягло 200 210, тільки за останню добу - 4266. Одужали з початку епідемії 80 587 пацієнтів. Таким чином, активними залишаються майже 99 тисяч випадків.

12:20 Кожен п'ятий малий бізнес України може закритися через карантин, свідчать дані опитування, в якому взяли участь 1811 підприємців, представників малого та середнього бізнесу. 18% - розглядають варіант закриття власного бізнесу, 78% - повідомляють про втрату до 75% доходів. Тільки 4% можуть похвалитися збільшенням прибутку компанії.

11:56 Коронавірус пропонують діагностувати при аналізі слини. Вчені дійшли до висновку, що матеріал, що виробляється слинними залозами, підходить для якісного визначення наявності COVID-19 у пацієнта. Також вчені довели, що пандемію можна уповільнити, якщо носити маски.

11:20 Британський парламент вперше за 700-річну історію проведе віртуальне засідання. В онлайн-роботі Палати громад британського парламенту візьмуть участь до 120 депутатів, ще 50 парламентаріїв зможуть перебувати в залі засідання, дотримуючись правил соціального дистанціювання. Новий формат роботи схвалять 21 квітня.

У залі засідань встановлять кілька екранів, щоб спікер і члени парламенту, які будуть присутні в приміщенні, могли бачити своїх віртуальних колег.

11:15 1074 медиків України заразилися коронавірусом. Це майже кожен 5-й хворий у нашій країні.

11:00 Жорсткий карантин в Італії у зв'язку з пандемією коронавірусу в світі не став перешкодою двом молодим італійським тенісисткам. Вітторія Олівера і Карола Пессіна з міста Фінале-Лігуре вирішили незвичайним способом продовжити тренування - на даху будинків.

10:45 Станом на 18:00 неділі, 19 квітня, за межами України 50 українців одужали від коронавірусу, повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ. Одужання українців зафіксовано вже в 15 країнах світу. При цьому 7 українських громадян померли від COVID-19 за кордоном.

Також наголошується, що 152 українці проходять лікування від коронавірусної хвороби в Австралії, Австрії, Іспанії, Італії, Китаї, Мальті, Нігерії, Об'єднаних Арабських Еміратах, Португалії, Росії, Сейшельських островах, Сербії, Сполучених Штатах Америки, Таїланді, Німеччині, Чехії та Швеції.

10:29 Сім областей в Україні не надали відомості про тестування на коронавірус COVID-19 за минулу добу, 19 квітня, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він додав, що за добу здійснили 1988 ПЛР-тестів на коронавірус.

"Таке невелике число тестувань, по-перше, пов'язано з кількістю людей, що звернулися з відповідними симптомами. Але також сім областей не подали жодної інформації щодо тестування українців на вірус: Вінницька, Луганська, Чернівецька, Чернігівська, Сумська, Херсонська та Хмельницька", - пояснив глава МОЗ.

10:20 У Києві за минулу добу коронавірусом захворіло ще 49 осіб, у тому числі двоє медиків. Загальна кількість заражених у столиці досягла 850, повідомив у Telegram мер міста Віталій Кличко.

Захворіли 23 жінки у віці від 27 до 74 років, 25 чоловіків у віці від 20 до 75 років, а також 13-річний хлопець. У лікарні Києва госпіталізували 21 пацієнта. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

09:56 Понад чверть усіх зайнятих у приватному секторі Євросоюзу опинилися під загрозою внаслідок економічної кризи, викликаної пандемією COVID-19. Найбільший удар буде завдано по сфері громадського харчування і житловому, готельному секторах, де зосереджено 74% робочих місць, що опинилися в зоні ризику. Майже 2/3 таких місць знаходяться на малих і середніх підприємствах, яким складніше, ніж великим компаніям, адаптуватися до вимог віддаленої роботи та соціального дистанціювання.

09:25 В Україні за добу виявлено 261 новий випадок зараження коронавірусом, загальне число хворих досягло 5710. За даними Міністерства охорони здоров'я України на ранок 20 квітня, всього помер 151 пацієнт, одужали 359.

Дані по регіонах виглядають так:

  • Вінницька область - 330 випадків;
  • Волинська область - 158 випадків;
  • Дніпропетровська область -118 випадків;
  • Донецька область - 16 випадків;
  • Житомирська область - 226 випадків;
  • Закарпатська область - 196 випадків;
  • Запорізька область - 134 випадки;
  • Івано-Франківська область - 512 випадків;
  • Кіровоградська область - 246 випадків;
  • м. Київ - 850 випадків;
  • Київська область - 333 випадки;
  • Львівська область - 253 випадки;
  • Луганська область - 24 випадки;
  • Миколаївська область - 37 випадків;
  • Одеська область - 137 випадків;
  • Полтавська область - 63 випадки;
  • Рівненська область - 312 випадків;
  • Сумська область - 83 випадки;
  • Тернопільська область - 414 випадків;
  • Харківська область - 73 випадки;
  • Херсонська область - 63 випадки;
  • Хмельницька область - 49 випадків;
  • Чернівецька область - 906 випадків;
  • Черкаська область - 165 випадків;
  • Чернігівська область - 12 випадків.

Дані по тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей відсутні.

09:00 Лікар-госпіталіст з Нью-Йорка (США) Валентина Голобородько, яка працює в Montefiore Medical Center, розповіла про два доступні засоби, які можуть врятувати від коронавірусу - це цинк і вітамін С.

"З вітаміном С було два великих дослідження. В одному високі дози вітаміну С зменшували смертність у хворих з сепсисом, тобто з дуже важкою інфекцією в цілому. Друге дослідження було рік тому, що підтвердило ефективність високих доз вітаміну С внутрішньовенно при гострому респіраторному дистрес-синдромі", - зазначила Голобородько.

Лікар додала, що у хворих на коронавірус спостерігається і те, і інше, тому є привід думати, що вітамін С внутрішньовенно буде ефективним для лікування важких хворих у реанімаціях. Вже проводяться випробування.

Також у минулому дослідження показали, що цинк ефективно уповільнює реплікацію вірусів, що викликають застуду.

08:45 Після введення загальнонаціонального карантину силовики склали понад 4 тис. адмінпротоколів за порушення обмежувальних заходів. З них понад 800 порушень було скоєно в столиці.

Зараз у судах почали розглядати перші з них. Як виявилося, вже є ті, кого оштрафували на 17 тис. грн, і ті, на кого протоколи були складені з порушеннями. Іншими словами, останнім, очевидно, пощастило, і штрафи їм навряд чи загрожують.

08:25 Президент Бразилії Жаір Болсонару взяв участь у демонстрації в столиці країни проти обмежувальних заходів через коронавірус. Всього в акції брали участь близько 600 осіб. Учасники акції вимагали закриття парламенту і виступу армії на боці Болсонару.

Як зазначається, президент на акції виступив з промовою, яку змушений був кілька разів переривати через кашель. Парламент і глави регіонів у Бразилії ввели заборону на вихід з дому через епідемію коронавірусу. Болсонару критикує ці заходи, називає вірус "невеликим грипом", а боротьбу з поширенням коронавірусу "істерією".

08:00 Заступник міністра охорони здоров'я України Ірина Микитчак повідомила, що вартість лікування від коронавірусу в лікарнях країни варіюється від 11 доларів до 370 доларів за пацієнта на добу. Сума, за її словами, залежить від ступеня тяжкості стану госпіталізованих. Нагадаємо, що хворих коронавірусною інфекцією в Україні лікують за рахунок держави.

07:40 У технічній воді Парижу знайшли коронавірус. Цей трубопровід був побудований ще в XIX столітті. Вода в ньому використовується для поливу вулиць і фонтанів і не проходить повноцінну очистку.

У мерії пояснили, що про всяк випадок вирішили звернутися до регіонального МОЗ, оскільки в чотирьох з 27 точок забору проб були виявлені хоч і "крихітні, але все ж сліди вірусу". Використання цієї води було негайно припинено. Міська влада запевнила, що у парижан немає приводів для хвилювання: труби, що забезпечують французьку столицю питною водою, виявилися чисті.

07:25 У Іспанії продовжать карантинні заходи до 9 травня. З 27 квітня буде послаблення щодо дітей, щоб вони могли виходити на вулицю. Нагадаємо, перший випадок зараження коронавірусом в Іспанії був зафіксований 31 січня. На даний момент країна знаходиться на другому місці в світі за кількістю інфікованих (195 944) і на третьому - за числом смертей (20 453).

07:00 У США число смертей перевищило 40 тис. (з них понад 18 тис. - у штаті Нью-Йорк)

06:58 В анексованому Криму зафіксовано два нові випадки зараження коронавірусною інфекцією. Таким чином, станом на 19 квітня на території окупованого півострова відомо про 61 зараженого коронавірусом. З них 45 осіб у різних місцях Криму і 16 осіб у Севастополі.

06:55 На Фарерських островах запустили гру для туристів, щоб підтримати індустрію туризму і підбадьорити людей, які змушені сидіти вдома через пандемію коронавірусу. Охочі з усього світу можуть зареєструватися на сайті і управляти місцевими жителями. Через камеру на касці фарерців можна насолоджуватися краєвидами островів і навіть спостерігати за ними з вертольота.

06:48 Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав не закривати храми під час епідемії коронавірусу, так як такі віруси народ переживає нібито щороку.

"Я не вітаю тих, хто закрив людям дорогу до храму. Я не вітаю такої політики. Ви знаєте мою позицію: ми ці віруси переживаємо щороку... Як би не складалися обставини, це святе. Це принцип мого життя. Хочу, щоб і ви керувалися найбільщ добрими і світлими принципами. І тоді він (Бог, - "Апостроф"), побачивши це, обов'язково допоможе", - заявив він.

06:45 Німеччина приєдналася до країн, що закликають керівництво Китаю прояснити обставини появи коронавірусу і його поширення на території країни. Китайська сторона повинна продемонструвати повну відкритість, особливо в питанні виникнення вірусу, заявив міністр з питань економічного співробітництва і розвитку ФРН Герд Мюллер.

06:28 Влада Австралії закликала провести незалежне розслідування походження коронавірусу в Ухані. Раніше в американських ЗМІ з'явилася інформація з пов'язаних з розвідкою джерел про те, що вірус міг вперше з'явитися в Уханьскій лабораторії.

06:15 США заявили, що нададуть фінансову допомогу постраждалим від коронавірусу фермерам - її розмір складе 16 млрд доларів, які розподілять так:

  • тваринництво - 9,6 млрд дол;
  • розведення великої рогатої худоби - 5,1 млрд дол;
  • свинарство - 1,6 млрд дол;
  • молочна промисловість - 2,9 млрд дол.

Допомога надаватиметься в розмірі до 250 тис. дол на одного фермера або організацію.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від інфекції становить 165 154 (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США - 40 677 осіб, Італії - 23 660 осіб, в Іспанії - 20 453 і Франції - 19 744. У Китаї загалом - 4 636, за останні 2 доби змін немає. Всього у світі 2 402 798 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (758 720), Іспанія (198 674), Італія (178 972), Франція (154 098), Німеччина (145 742) Велика Британія (121 172) та Туреччина (86 306).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають