RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російська рулетка, мішки для трупів і карателі-комерсанти: чим бойовики лякають жителів Донбасу

У ОРДЛО презентували новий сезон фейків

У ОРДЛО презентували новий сезон фейків Фото: Getty Images

Пандемія коронавірусу у світі стала благодатною темою для пропагандистів на окупованих територіях Донбасу. Правда, за версією окупантів, в ОРДЛО, звичайно ж, жодної небезпеки немає (Пушилін вже народився з імунітетом до COVID-19), а ось "на Україні" через день-два інфікуються практично всі. Як коронавірус освіжив пропагандистські фарби, дізнавався "Апостроф".

Усі захворіли

У ДНР коронавірусні фейки тиражуються без особливого ентузіазму і винахідливості: у березні були "новини" про смерть кількох бійців ЗСУ "від невідомої хвороби". Потім з'явилися повідомлення про сотні заражених "карателів" і дезертирів. Єдине, на що вистачило фантазії придворних пропагандистів ДНР, це на фейк про затримання на передовій журналістів трьох провідних українських телеканалів, нібито за те, що ЗМІ дізналися справжнє число заражених в ЗСУ і збиралися поділитися цією інформацією зі своїми глядачами.

Зовсім інша ситуація в ЛНР. Тут сепаратистські ЗМІ відриваються по повній, керуючись принципом - чим більше трешу, тим краще.

Отже, за версією пропагандистських ЗМІ, у частини ЗСУ, де були зафіксовані випадки зараження коронавірусом, приїхали співробітники СБУ і забрали у всіх військових мобільні телефони, щоб приховати інформацію про спалах захворювання.

Але "карателі", залишившись без мобільного зв'язку, не розгубилися. Як запевняють бойовики, одні військовослужбовці ЗСУ стали масово симулювати симптоми COVID-19, щоб не виконувати завдання в зоні ООС, а інші, під приводом карантинних заходів, повернулися до улюбленого заняття: віджимання майна.

"Бойовики 25-ї бригади затримали мирного жителя і забрали транспортний засіб, погрожуючи зброєю, під приводом дії карантинних заходів", - зазначають сепаратистські ЗМІ.

Але не всі "карателі" влаштовують пекло мирному населенню заради наживи. Деякі з них роблять це просто заради мистецтва. Наприклад, як стверджують бойовики, 19 квітня на блокпосту "Лисичанськ-Гірське" гвардійці зупинили авто якогось Богдана Миколайовича.

"Військовослужбовці не використали захисні маски і рукавички, а один з нацгвардійців мав нездоровий вигляд і голосно кашляв", - зазначають пропагандисти.

Гвардійці вимагали від Богдана Миколайовича вийти з авто, щоб голосно покашляти на нього, але переляканий водій, задраїв усі люки, перетворивши своє авто на ізоляційний форпост, і відмовився виходити. Тоді гвардійці розбили вікно, виволокли Богдана Миколайовича у вороже середовище і гарненько побили для підвищення імунітету. А коли водій звернувся в поліцію, щоб зафіксувати побої і псування майна, копи з нього просто посміялися.

"Його заяву не прийняли і вигнали зі словами, що військовослужбовці Нацгвардії мали повне право застрелити його на місці за непокору", - повідомляють окупанти.

Блокпост, ілюстративне фото Фото: Getty images

Але не варто думати, що в українській армії абсолютно всі плюють в обличчя коронавирусної небезпеки. Генералітет ЗСУ, наприклад, плює на своїх підлеглих.

"Наплювавши на своїх підлеглих, командування ООС не забуває дбати про своє здоров'я. Замість того, щоб своєчасно виявляти факти зараження серед підлеглого особового складу, зайва увага приділяється стану здоров'я генералітету. Кожен генерал ЗСУ кожні два дні проходить тест на коронавірус", - запевняють пропагандисти.

А поки генерали в кабінетах судорожно роблять тести, командири на передовій роблять бізнес. Як запевняють пропагандисти, комбриг 59-ї бригади продав в місцеві аптеки Попасної всі засоби захисту та антисептики, які отримала його бригада від держави. В принципі, аргументи командира цілком розумні: солдати все одно ж проп'ють казенне майно, тому якщо видати по одному респіратору на два бійця, а решту продати, можна непогано заробити.

Втім, "карателям" з 59-ї бригади ще пощастило - їм просто нічого не дають, а от у їхніх колег з "убивства мирного населення Донбасу" з 30-ї бригади ще й забирають. Як пишуть бойовики, командування 30-ї бригади організувало збір коштів серед особового складу на покупку... мішків для трупів.

Страшно?! Можливо, але не так страшно, як сімом "карателям" ЗСУ, які, начитавшись новин про коронавірус, потрапили до психіатричного диспансеру.

"Комісія ЗСУ виявила і примусово помістила в ізолятор сім військовослужбовців оперативно-тактичного угруповання (ОТУ) "Північ" з ознаками психічних розладів, що виникли через повідомлення про поширення коронавірусу нового типу", - заявили пропагандисти.

Але в один момент пропагандистам стало раптом нудно тиражувати фейки про спалах тільки коронавірусу в ЗСУ, тому бойовики вирішили завести на інформаційне поле важку артилерію.

"Вісім військовослужбовців ЗСУ за добу захворіли на сказ після укусів бродячими собаками на передовій, один боєць помер", - запевнили пропагандисти ЛНР.

Старі теми у новій огранці

Втім, вірус вірусом, але фейки на інші теми ніхто не скасовував. Наприклад, на тему злодійства в ЗСУ. Це улюблений пропагандистський прийом в ОРДЛО, в якому бойовики досягли певних творчих висот, адже якщо раніше командири просто крали, то зараз, за версією окупантів, роблять це з вигадкою.

Як запевняють бойовики, командир 25-ї бригади продав наліво 400 тонн палива, яке призначалося для проведення занять з водіння та вогневої підготовки особового складу. А щоб пустити пилу в очі тим, хто перевіряє, як "докази" того, що навчання були проведені, командир намалював у фотошопі фальшиві фотографії, на яких танки і БТР жваво скачуть по степах Донбасу.

Ілюстративний фотошоп Фото: Апостроф / колаж

Командування 30-ї бригади, за словами пропагандистів, також активно займається бізнесом. З військової бригади командування створило бригаду різноробочих для роботи на напівлегальних підприємствах Донбасу. Втім, такий бізнес йде з перемінним успіхом.

"Під час робіт на лісопилці у населеному пункті Соледар військовослужбовець 30-ї бригади сержант Фещук позбувся руки, працюючи на пилорамі", - пишуть сепаратистські ЗМІ.

Звичайно ж, факт пропажі сержантської руки командири спробували приховати, мовляв, вранці ще був з рукою, а де він її забув - невідомо.

У той час, як офіцери заробляють на війні стартовий капітал, особовий склад пиячить, грабує продуктові магазини, страждає від нападу своїх же службових собак і... грає в "російську рулетку". Ну, нудно ж.

"Смертельний випадок стався у 58-й бригаді ЗСУ, там військовослужбовець загинув від пострілу в голову, коли грав в "російську рулетку". Також інший учасник гри отримав вогнепальні поранення", - пишуть пропагандисти.

Але ті "карателі", які не бажають морально розкладатися (мабуть, ідейні), за версією бойовиків, придумують все нові способи, як дошкулити "захисникам" Донбасу.

Наприклад, всім відомо, що вбивати "народ Донбасу" "карателям" допомагають не тільки інструктори НАТО, але і, звичайно ж, радикальні ісламісти. Двоє таких радикалів, як запевняють бойовики, з Сирії, потрапили на службу в 93-тю бригаду. Там вони вирішили навчити "укрів", як зібрати з підручного мотлоху мобільну РСЗВ, адже в Сирії це вміє робити кожен школяр. Але арабські радикали з 93-ї бригади, мабуть, не дуже старанно вчилися в школі, так як саморобна РСЗВ в ході випробувань вибухнула, забравши з собою на той світ ісламістів і парочку "карателів" з місцевих.

Ну а поки ЗСУ та їхні посібники знищують самі себе, в ДНР займаються важливими державними справами. Наприклад, буквально днями місцева фейкова прокуратура постановила взяти під варту екс-президента Петра Порошенка, оголосивши його в розшук. Бойовики підозрюють Порошенка у ліквідації Мотороли. Пам'ятаєте ще такого рудого автомийника, який приїхав на Донбас з Ростова віджимати майно громадян, отримав за це "героя республіки", а потім був підірваний своїми бойовими "товаришами" в ліфті. Якщо розвідники ДНР доберуться до Порошенка, а вони доберуться, то в "республіці" йому загрожує довічне ув'язнення.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців