RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справжня "битва" ще попереду: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 28 квітня)

Пандемія сповільнюється в деяких країнах, але до перемоги над нею ще далеко.

Пандемія сповільнюється в деяких країнах, але до перемоги над нею ще далеко. Фото: Telegram

Пандемія коронавірусу не зупиняється - в Східній Європі, Африці і Латинській Америці фіксують зростання захворюваності і смертності. У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) вважають, що головна "битва" з COVID-19 ще попереду.

За словами гендиректора організації Тедроса Адханома Гебрейєсуса, незважаючи на те, що в Європі починають послаблювати заходи соціальної ізоляції, ситуація з коронавірусом викликає серйозну стурбованість. Вчені припускають другу хвилю пандемії. ВООЗ вже відправила засоби індивідуального захисту в 105 країн, а лабораторні вантажі - в більш ніж 127 країн.

В Україні ж з 1 травня можуть відновити роботу продуктові ринки за умови дотримання всіх санітарних вимог, про що заявив президент Володимир Зеленський. Карантин у країні діє до 11 травня, після чого буде прийнято рішення - послаблювати його чи ні. "Апостроф" стежить за подіями в Україні і світі.

23:04 В окупованому Луганську спалах COVID-19 на підстанції швидкої допомоги, захворіли 12 з 20 протестованих співробітників. Підстанцію закрили, окупанти поки не повідомляють про це і не внесли заражених медиків в статистику захворюваності на коронавірус.

22:44 В Житомирі з 1 травня дозволять працювати перукарням та продуктовим ринкам, а заклади харчування зможуть обслуговувати клієнтів "на винос". Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні міськвиконкому.

22:17 Число заражених в США досягло мільйона. Так зараз виглядає перша десятка країн:

  • США 1 003 328
  • Іспанія 232 128
  • Італія 201 505
  • Франція 166 036
  • Велика Британія 162 350
  • Німеччина 159 239
  • Туреччина 114 653
  • Росія 93 558
  • Іран 92 584
  • Китай 83 938

21:51 Берлінські зоопарки Zoo і Tierpark Berlin відкрилися 28 квітня після 6 тижнів карантину. Поки що вони працюють з обмеженнями: немає доступу до закритих приміщень, зокрема Aquarium ZOO, панда-павільйону та інших, не працюють дитячі майданчики, ресторан, скасовані показові годування і показ молодняка.

21:14 Заражений коронавірусом житель Тернополя покинув місце самоізоляції, напився і розгулював містом. Про це повідомив начальник Тернопільського відділу поліції Сергій Осадца:

Маємо факти, коли людина, заражена коронавірусом, виходила за межі амбулаторного лікування у стані алкогольного сп’яніння. Троє осіб нам це підтвердили".

Правоохоронці готують адмінпротокол, відтак чоловіка чекає адміністративна відповідальність.

20:45 З початку епідемії COVID-19 в Україні зафіксовано 239 летальних випадків. Серед померлих переважають чоловіки (132 випадки) та люди старші за 50 років (85% усіх випадків). Переважна більшість померлих (71%) мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень, у декого таких захворювань було кілька.

20:22 В Росії продовжили карантин. Путін заявив, що поетапно скасовувати обмеження почнуть з 12 травня.

20:04 В місті Нетішин, який є супутником Хмельницької атомної електростанції, зафіксовано спалах COVID-19 - виявили дев'ять випадків інфікування. Всі вони контактували межу собою.

"Священик, диякон, лікар, які були в церкві, і тісно контактували з хворими. Ще три випадки - члени сім'ї священика", - розповів мер міста Олександр Супрунюк.

Раніше інфікована співробітниця АЕС, яка є дружиною священика, мала доступ до місць загального користування, де працює оперативний персонал атомної станції. Зараз відібрано 119 зразків контактних осіб на дослідження: 75 працівників атомної електростанції, 24 лікаря та ще 17 контактних осіб.

19:35 У кількох працівників Почаївської обласної психоневрологічної лікарні та 26 пацієнтів лікарні підтвердили захворювання на коронавірусну інфекцію. Четверо пацієнтів переведено до центральної міської лікарні Почаєва, у решти перебіг захворювання наразі проходить у легкій формі.

Хворобу підчепила і головна лікарка Лариса Василюк. Вона перебуває на лікування у Тернопільської центральній обласній лікарні.

19:19 На окупованій бойовиками території Луганської області вводять суворий режим самоізоляції жителів з 1 по 12 травня. Забороняються всі види пасажирських перевезень за винятком людей з власним транспортом, а також пересування транспорту "спеціалізованих служб" і доставки продовольчих товарів.

На підконтрольній бойовикам ЛНР території число хворих на коронавірус зросла до 119.

18:58 Прем'єр-міністр Франції Едуард Філіп повідомив, що направить до парламенту законопроект, який подовжує надзвичайний стан в країні до 23 липня. Цей закон, якщо його ухвалить парламент, дозволить уряду до цього терміну указами обмежувати свободу зібрань і пересування громадян, а також роботу підприємств.

Влада, проте, планує поступове ослаблення карантину. Прем'єр-міністр представив план поступового виходу країни з локдауну, починаючи з 11 травня. Це план буде впроваджуватися в різних регіонах Франції, проте в найбільш постраждалих від епідемії районах жорсткі заходи карантину будуть як і раніше дотримуватися. План передбачає відкриття магазинів і ринків. Ресторани і бари як і раніше будуть закриті. У громадському транспорті носіння масок буде обов'язковим.

18:28 В Чорногорії 3 дні поспіль не виявлено жодного нового випадку коронавірусу. У країні з початку пандемії зареєстровано 312 випадків, 189 осіб вже вилікувалися.

У зв'язку з поліпшенням ситуації в країні з 4 травня починають другий етап пом'якшення карантину, який передбачає відкриття перукарень та салонів краси, фітнес-центрів, магазинів і стоматологічних кабінетів.

18:11 У Туреччині знову буде запроваджено комендантську годину з тотальною забороною виходити з дому. Обмеження триватиме три доби: з опівночі на 1 травня до опівночі на 4 травня. Минулого тижня комендантська година у 31-й провінції Туреччини тривала чотири дні.

Туреччина наразі на 7 місці у світі за кількістю інфікованих коронавірусом: їх вже понад 112 тисяч. Померли 2 900 людей. Кількість нових випадків останніми днями знизилась, але все одно перевищує 2 000 на день.

17:42 МАУ анонсує 11 спеціальних рейсів для евакуації українців та вильоту іноземців з України. На сайті авіакомпанії відкривається продаж квитків на наступні рейси:

  • 1 травня: "Амстердам – Київ" та "Тель-Авів – Київ";
  • 3 травня: "Женева – Київ", "Дубай – Київ", "Шарм-ель-Шейх – Київ";
  • 5 травня: Торонто – Київ, Дортмунд – Київ, Прага – Київ;
  • 7 травня: Мадрид – Київ, Мілан – Київ;
  • 9 травня: Мюнхен – Київ.

З умовами перельоту на спеціальних рейсах можна ознайомитися на сайті МАУ.

17:20 У Тернопільській області у селі Бариш Бучацького району, де діє геріатричний центр та амбулаторія, на коронавірус захворіли 16 із 19-ти його пацієнтів. COVID-19 виявлено у 12 із 18 осіб персоналу. До Бучацької центральної районної лікарні доставлено 91-річну жінку.

Решту недужих медичний персонал доглядає у пансіонаті. Деякі медики пішли на самоізоляцію вдома, інші – в окремих кімнатах цілодобово перебувають в окремих кімнатах нової амбулаторії.

16:50 В Україні станом на 28 квітня усього досліджено 98 719 зразків методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції).

Відповідно до наказів Міністерства охорони здоров’я України, тестуванню підлягають:

  • люди, яким встановлено підозру на COVID-19;
  • люди, що контактували із пацієнтом з підтвердженим COVID-19;
  • пацієнти із пневмонією;
  • медпрацівники (кожних 5 днів);
  • пацієнти, що одужали (для зняття діагнозу).

16:43 У МОЗ очікують, що COVID-19 буде сезонним захворюванням, і влітку кількість хворих зменшиться. Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. За його словами, якщо буде стрімке зниження захворюваності, то "можливо, ми будемо перестрибувати через два або й через три етапи виходу з карантину".

16:02 Число заражених коронавірусом в Білорусі досягла 12 208 (+919 за добу). Видужали 1 993, померли - 79.

15:56 Вірусолог з Університету Кента в Британії Джеремі Россман розповів, чим новий штам коронавірусу небезпечний для мозку людини. За його про словами, він викликає неврологічні симптоми і здатний вражати також центральну нервову систему.

Захворювання може призвести до м'язової слабкості, а потім до паралічу. Також зафіксовано розвиток важкого енцефаліту із запаленням і набряком мозку, спровокованого коронавірусною інфекцією.

15:28 У результаті оголошеного через коронавірус карантин в Україні на 37% скоротився ринок побутової техніки та електроніки, повідомляється на сайті компанії GfK Ukraine.

15:15 Кладовища в поминальні дні відвідали 13 тис. українців, у попередні роки це число доходило до 5-7 млн, говориться в повідомленні на сайті президента України за підсумками наради з питань запобігання поширенню коронавірусу, яка пройшла під головуванням глави Української держави Володимира Зеленського.

"На нараді стало зрозуміло, що українці дуже відповідально ставляться до карантину: як на католицьку і православну Пасху, так і в поминальні дні більшість з них прислухалися до закликів дотримуватись обмежень. За даними Міністерства розвитку громад і територій України, в цьому році поки тільки 13 тис. осіб відвідали кладовища, щоб вшанувати померлих, тоді як у минулі роки ця цифра становила 5-7 млн", - сказано в прес-релізі.

14:56 У грецьких Салоніках тисячі людей вийшли гуляти по набережній після ослаблення карантину і відкриття популярного району. За даними Університету Джонса Хопкінса, в Греції 2534 людини заразилися коронавірусом, 136 померли.

14:44 Глава організаційного комітету Олімпіади-2020 Йосиро Морі попередив, що Ігри, перенесені на літо 2021 року будуть скасовані, якщо ситуація з коронавірусом не буде взята під контроль. Він виключив можливість перенесення ОІ на 2022 рік.

14:20 Бельгійський оператор залізниці NMBS/SNCB з 4 травня відновлює роботу в звичайному режимі, за винятком окремих поїздів. У той же час через загрозу вірусу всі пасажири старше 12 років повинні будуть носити маски в вагонах поїздів, на перонах та станціях. Також людей просять планувати поїздки так, щоб вони не припадали на пікові години.

13:56 Японія виявилася не готова переводити своїх працівників на віддалену роботу. Багатьом японцям не вистачає основних інструментів, необхідних для роботи з дому. У будинках не вистачає високошвидкісного підключення до інтернету, і документи часто повинні бути надруковані особисто з печатками, які служать в якості підписів.

13:28 До кінця квітня все більше українців стали залишати будинок під час карантину, 29% опитаних соціологами жителів країни виходять на вулицю кілька разів на день, свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

13:15 Литва готується відновити авіасполучення в середині травня - напрямків буде небагато і польоти не будуть здійснювати в країни, де є осередки масового поширення коронавірусу або де немає режиму карантину.

12:56 В Україні епідемія коронавірусу може завершитися до 8 червня 2020 року. Такий прогноз опублікувала група вчених з Сінгапурського університету технологій та дизайну та лабораторія Data-Driven Development Lab. В Україні різке зниження захворюваності очікується 19 травня.

12:45 У Женеві число заражених коронавірусом співробітників ООН досягло 17, заявила офіційний представник женевського відділення ООН Алессандра Велуччі.

12:28 Мер Києва Віталій Кличко представив план ослаблення карантину в столиці, який почнеться з 12 травня, якщо до того часу не буде різкого збільшення кількості хворих. Спочатку буде дозволено роботу продовольчих магазинів площею до 300 квадратних метрів з вимогою присутності не більше однієї людини на 10 квадратних метрів і обов'язкової санітарної обробки приміщень двічі на день.

Також можуть почати роботу перукарні та салони краси - не більше 1 клієнта на кожну послугу одночасно з вимогою санітарної обробки місця після кожного клієнта. Кафе і ресторани зможуть працювати на винос. Працювати будуть ательє, дозволять роботу адвокатських бюро та аудиторів. Крім того, відкриють парки і сквери.

12:15 Уряд Іспанії заявив, що, якщо захворюваність продовжить знижуватися, то з 2 травня буде дозволено займатися спортом на вулиці і гуляти. Також можуть дозволити виходити на прогулянку літнім людям.

З 26 квітня було вирішено ввести послаблення для дітей. Неповнолітнім до 14 років тепер можна виходити на вулицю кожен день на годину в супроводі дорослого, гуляти можна в радіусі 1 км від будинку.

МОЗ також розглядає можливість встановлення тимчасових інтервалів для виходу мешканців з будинків, щоб уникнути великого скупчення людей на вулиці. Наприклад, влада Андалусії запропонувала розділити години для прогулянок дітей та літніх людей.

12:00 Станом на ранок 28 квітня в Києві виявили вже 1298 випадків коронавірусу, з них 78 зафіксували протягом минулої доби.

Ситуація по районах:

11:45 Нова Зеландія стала другою країною в світі, яка змогла повністю перемогти коронавірусну інфекцію. Економіку країни буде відновлено, але соціальне життя поки обмежать. На 27 квітня в країні зафіксовано всього 1469 випадків захворювання на коронавірус, 19 з них закінчилися летальним результатом.

11:22 За добу в РФ захворіли 6411 осіб - це новий рекорд.

Приріст хворих у Росії по днях.

11:15 Міністри туризму Іспанії, Франції, Італії, Португалії, Греції, Мальти, Кіпру, Румунії та Болгарії провели переговори онлайн з метою вироблення спільної позиції щодо відновлення туризму.

Ініціатором прийняття декларації з проханням до ЄС про розробку плану відновлення роботи туристичного сектора стала Іспанія. У тексті міститься три основних моменти:

  • Встановлення однакових протоколів для забезпечення безпечних переїздів.
  • Увага до конкретних проблем найбільш постраждалих країн і територій - далеко розташованих регіонів і островів.
  • Залучення необхідних коштів для надання допомоги компаніям і співробітникам у туристичному секторі.

10:56 Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що за вихідні 900 українців порушили умови самоізоляції, що зафіксував додаток "Дія.Вдома". До них навідувалася поліція і дивилася - чи забули відзначитися в додатку, чи реально порушували, на такі випадки складали протокол. За його словами, якщо немає смартфона, куди можна встановити додаток, то людину потрібно відправити на обсервацію.

10:35 Більше 30 млн жителів європейських країн з найбільшими економіками звернулися за державними компенсаційними виплатами в рамках програми надання працівникам короткострокових відпусток з метою недопущення стрімкого зростання безробіття на тлі поширення нової коронавірусної інфекції.

За даними Financial Times, йдеться про Німеччину, Францію, Італію, Велику Британію та Іспанії, де в цілому п'ята частина працездатного населення звернулася за фінансовою допомогою. Ця програма допомоги є однією з найдорожчих, згідно з прогнозами, вона обійдеться п'яти найбільшим економікам регіону більш ніж у €100 млрд.

10:22 У Збройних силах України за минулу добу виявлено 9 нових випадків COVID-19.

"На 07:00 28 квітня в Збройних силах України хворіють 53 людини гострою респіраторною хворобою COVID-19, викликаною коронавірусом SARS-CoV-2. Також за період пандемії одужали 18 осіб і зареєстровано 2 летальних випадки", - сказано в повідомленні.

10:00 У Молдові авіасполучення, припинене через коронавірус, можуть відновити вже з 15 травня.

09:45 Віце-чемпіон світу і Європи з футболу в складі збірної Німеччини, 50-річний екс-голкіпер дортмундської "Боруссії" і "Арсеналу" Йенс Леманн зізнався, що був заражений COVID-19 і при цьому закликав владу відновити змагання в бундеслізі з уболівальниками на трибунах.

09:28 У Австралії дозволили відвідувати рідних та поступово відкривають пляжі. Місцеві чиновники пояснюють, що люди перебували в своїх будинках протягом багатьох тижнів ізольовано, вони залишали будинки тільки заради покупок, фізичних вправ або виходу в лікарні. На їхню думку, відвідування рідних допоможуть людям психологічно пережити карантин.

09:15 В Україні виявлено 9410 випадків COVID-19, з них 239 летальних, 992 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 401 новий випадок

Ситуація по областях:

08:56 У Євросоюзі в зв'язку з пандемією коронавірусу розроблять єдиний документ для туристичної галузі під умовною назвою "Covid-паспорт", він буде грати роль сертифіката безпеки.

08:45 Коронавірус найбільше завдає шкоди тим людям, у яких слабкий вроджений імунітет. Зокрема, це стосується людей похилого віку і тих, у кого в організмі немає антитіл до генетичних дефектів. Такі висновки зробили італійські імунологи, які розробили науково-теоретичну модель COVID-19.

08:20 Україна продовжує повертати своїх громадян додому. Перші рейси відбулися вчора, останній буде 10 травня. Графік рейсів для повернень українців додому з 26 міст світу.

07:56 В Україні стартує ІФА-тестування на наявність антитіл до COVID-19, щоб з'ясувати, чи були в країні пропущені випадки захворювання. Перші тести будуть проведені в Одеській і Сумській областях.

07:48 28 квітня материковий Китай повідомив про ще шістьох інфікованих COVID-19. Троє з них недавно прибули з-за кордону, тоді як ще троє пацієнтів заразилися всередині країни. Нових смертей від ускладнень COVID-19 не фіксують уже тринадцять діб поспіль.

07:22 Надзвичайний стан в Єгипті продовжили ще на три місяці. Також продовжено режим комендантської години в ряді районів півночі Синайського півострова.

07:15 Жителі Каліфорнії заполонили пляжі, незважаючи на коронавірус. Губернатор штату Гевін Ньюсом підкреслив, що така поведінка ставить під загрозу прогрес, досягнутий у боротьбі з поширенням COVID-19.

06:56 У 16 з 25 працівників станції Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги, які пройшли тестування методом ПЛР, виявлено COVID-19. Станцію тимчасово закрили.

06:50 Зниження рівня смертності не означає, що ми пройшли пік коронавірусу, заявив медичний радник уряду Великої Британії Кріс Вітт. За його словами, на вихідних у Британії стався "штучний спад", який зазвичай спостерігається через більш низький рівень звітності. На даний момент у Британії зафіксовано понад 152 тис. заражень COVID-19, 20 732 людини загинули.

06:45 Закриття кордонів через коронавірус призвело до нестачі вакцин від інших хвороб в 21 країні, заявили в ВООЗ.

06:22 У Київській області слідом за Вишневим зафіксовано ще один спалах коронавірусу в гуртожитку. На цей раз у Петропавлівській Борщагівці. Зараз у гуртожитку знаходиться більше 150 осіб. Будівлю визнали ізолятором, студентам заборонили пересуватися з одного поверху на інший. У 6 студентів виявлено коронавірус, також захворів комендант гуртожитку.

06:15 З 4 травня італійська влада послаблює діючий у країні карантин на тлі зниження темпів приросту числа захворювань на коронавірус і смертності від нього. На цих кадрах - підготовка громадського транспорту в Мілані. Незважаючи на пом'якшення, вимоги соціального дистанціювання залишаються в силі.

Уряд розраховує, що італійці будуть користуватися велосипедами та скутерами - громадський транспорт вмістить тільки чверть від максимально можливої кількості пасажирів. За час пандемії в Італії заразилися більш 199 тис. осіб, майже 27 тис. померли, 66,6 тис. одужали.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від коронавірусу становить 211 167 людей (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 56 259 осіб, Італії - 26 977 осіб, Іспанії - 23 521 і в Франції - 23 327. У Китаї загалом - 4 637. Всього у світі 3 041 764 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (988 197), Іспанія (229 422), Італія (199 414), Франція (165 963), Німеччина (158 758) Велика Британія (158 348) та Туреччина (112 261).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають