RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

День у майці, день у фуфайці: кліматологи розповіли про погоду на літо

Сталої спеки влітку не буде

Сталої спеки влітку не буде Фото: goodfon.ru

У цьому році в Україні була аномально тепла зима: снігу практично не було, та й лютих морозів також. Весна, за словами синоптиків, також трохи тепліша, ніж зазвичай. Які ж погодні сюрпризи принесе Україні літо, яке прийде вже за два тижні, дізнавався "Апостроф".

Температура

Вже перші дні червня в країні будуть спекотними. У центральній частині України, в південних і північних регіонах температура повітря підніметься в межах від 26 до 29 градусів тепла. На сході варто очікувати до 28 градусів з позначкою "плюс", а на заході 1-3 червня стовпчики термометрів показуватимуть до 30 градусів тепла.

Однак вже 3-4 червня температура повітря почне падати практично у всіх регіонах України. Так, в центрі і на півночі країни у ці дні синоптики прогнозують близько 20 градусів тепла, на півдні від 23 до 25 градусів з позначкою "плюс", на заході близько 23 тепла, в південних областях від 21 до 24 градусів вище нуля.

Такі показники температур будуть триматися практично всю першу декаду червня, але на півночі і в центрі з 5 червня очікується навіть похолодання до +13+15 градусів.

Як зазначають кліматологи, подібні температурні гойдалки будуть спостерігатися практично весь літній сезон.

"Особливих аномалій влітку ми не очікуємо, але самі бачите, що температури зараз нестійкі: тиждень прохолодна, тиждень тепла погода. Так буде і все літо. Зараз на великих висотах дуже активна атмосферна циркуляція, чого раніше не спостерігалося, ось вона і визначає погоду", - пояснила "Апострофу" завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова.

Що ж стосується температурних рекордів, які спостерігалися, наприклад, цієї зими, то екстремальної спеки влітку кліматологи все ж не прогнозують.

"До 40 градусів на території України ми, звичайно, не дійдемо, але від 30 градусів тепла нікуди не дінемося", - зазначила Мартазінова.

"Протягом сезону у нас можуть бути періоди дуже спекотної погоди, коли температура повітря буде перевищувати 30, а місцями і 35 градусів тепла, - додає "Апострофу" завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух. - Але можуть бути і прохолодні періоди. Та справа в тому, що погоду у нас, як правило, обумовлює Азорский антициклон. Це область високого тиску, тому якщо і будуть різкі зміни погоди, то вони не будуть такими частими, як ми спостерігали, наприклад, у травні".

Опади

Крім того, в перші дні літа нас чекає багато опадів. Наприклад, на півдні з 1 по 10 червня буде тільки три сухих дні, на заході, сході і півночі в першу декаду червня очікується п'ять дощових днів. Відносно сухо в дебюті літа буде тільки у центральній частині України: всього три дощові дні в першій декаді червня, проте всі інші дні, хоч і пройдуть без опадів, але будуть хмарними.

Втім, рясних опадів протягом всього літнього сезону в Україні не спостерігатиметься.

"Довгострокові, сезонні прогнози погоди роблять основні кліматичні центри світу, наприклад, лабораторія дослідження атмосфери і океанів США. За їх останнім прогнозом очікується, що в цьому році літо у нас буде достатньо тепле, але посушливе. Дефіцит опадів, який спостерігався у нас протягом останнього періоду, зберігатиметься й надалі", - зазначила Віра Балабух.

Однак опади, ймовірно, "атакуватимуть" Україну цього літа рідко, але влучно.

"Літо - період інтенсивної конвективного діяльності, коли спостерігаються потужні зливи, град, шквали. Цього літа нам також доведеться пережити ці погодні явища. Зараз зберігається тенденція до збільшення інтенсивності цих явищ і це літо не буде винятком", - резюмувала Віра Балабух.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців