RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронакриза не відступає: скільки українців втратять роботу

Чимало галузей економіки навряд чи відновляться найближчим часом

Чимало галузей економіки навряд чи відновляться найближчим часом Учасниця акції Фото: УНІАН

В Україні, за офіційними даними, півмільйона безробітних. Втім, ця цифра не відображає реальної ситуації, і, за приблизними оцінками, тих, хто не має роботу і, відповідно, доходи, в кілька разів більше. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко з'ясовував, що зараз відбувається на вітчизняному ринку праці, і скільки в країні буде безробітних, якщо коронакриза увійде в гостру фазу.

Криза, викликана поширенням коронавірусу, сприяє зростанню безробіття в Україні. Жорсткий карантин, який діяв в країні майже три місяці, змусив багато компаній, в першу чергу, що працюють у сфері послуг, транспортній сфері, туризмі, індустрії розваг, звільняти співробітників або відправляти їх в неоплачувані відпустки.

З відновленням ділової активності, після зняття більшої частини обмежень, багато працівників повернулися в стрій, але далеко не всі. Більш того, згідно з даними Національного банку України (НБУ), отриманими в результаті щомісячного опитування вітчизняних підприємств, бізнес продовжує адаптуватися до нових реалій, в тому числі, за рахунок скорочення персоналу.

Якщо говорити про конкретні цифри, то, згідно з інформацією Державного центру зайнятості, за час карантину (з 12 березня по 4 серпня) статус безробітного отримали в Україні 406 тисяч осіб. Станом на 6 серпня, такий статус мали понад півмільйона українців.

З огляду на те, що в центри зайнятості йдуть далеко не всі, хто за фактом втратив роботу, можна припустити, що реальне безробіття в країні набагато більше.

У списках не значаться

Насправді, вже давно ніхто не орієнтується на офіційні дані, і, наприклад, Державна служба статистики розраховує рівень безробіття в країні за методологією Міжнародної організації праці. На поточний рік реальний рівень безробіття в Україні оцінюється приблизно в 9%.

При цьому назвати реальну кількість безробітних практично неможливо. Пов'язано це, перш за все, з тим, що в Україні значна частка "чорного" та "сірого" працевлаштування.

Як розповіла "Апостроф" експертка ринку праці Тетяна Пашкіна, дослідження, проведене міжнародними фахівцями, показало, що приблизно 3,5 мільйона чоловік в нашій країні знаходяться в "сірій" зоні трудових відносин. "А скільки при цьому не пораховано?", - задає вона, фактично, риторичне питання.

При цьому, за словами провідного експерта ринку праці, засновника рекрутингового агентства "Борщ" Сергія Марченка, під час карантину постраждали, в першу чергу, як раз ті сектори економіки, які є найбільш "тіньовими", - ресторанний бізнес, торгівля, сфера послуг, сфера розваг. "У цих сферах було багато звільнено людей, і вони не потрапляють ні в одну статистику", - сказав він в коментарі виданню.

Так все ж, скільки на сьогодні в Україні безробітних? Який хоча б порядок цифр?

"Якщо говорити дуже приблизно, то, якщо за методологією Міжнародної організації праці, вона становить близько 10%, то мені здається, можна сміливо ще десь 5% додати, і це буде близька до реальності цифра, - зазначив Сергій Марченко. - Але ще гірше те, що багато людей начебто мають роботу, але відправлені в неоплачувану відпустку або працюють на півставки, на третину ставки, і виходить, що вони як би і не безробітні, але по факту втратили значну частину доходів або взагалі дохід".

Работник Харківського авіаційного заводуФото: УНІАН

При цьому останнім часом люди, котрі мають роботу і, що важливо, дохід, досить часто звільняються самі, не будучи впевнені, що через тиждень або місяць роботодавець не вирішить провести чергову оптимізацію. "Людям важко перебувати в стані постійної невизначеності та напруженості, вони йдуть в суміжні області, щоб не висів цей "Дамоклів меч", - сказала Тетяна Пашкіна.

Що стосується реальних цифр, то, за її словами, досить часто йдеться про 2 мільйони безробітних. "Але я не дуже вірю в цю цифру, тому що є люди, які заявляють, що вони безробітні, при тому, що у них є якийсь підробіток. І я думаю, що багато людей під цю категорію підпадають", - заявила експертка.

Спробуємо узагальнити. Економічно активне населення України становить на сьогодні приблизно 17 мільйонів чоловік. Якщо виходити з оцінок рівня безробіття на рівні 9-10%, отримаємо число незайнятих порядку 1,5-1,7 мільйона. Якщо накинемо до цієї цифри ще кілька відсотків, то, дійсно, приблизно 1,7-2,1 мільйона українців на сьогодні не мають роботи і та доходів.

Нерайдужні очікування

На думку Тетяни Пашкіної, насправді ситуація на вітчизняному ринку праці не настільки погана, як може здатися з першого погляду: "Кількість вакансій зросла, причому зросла на всіх сайтах з працевлаштування. Є стабільно впевнена тенденція - якщо все буде продовжуватися в тому ж дусі, то є надія, що все буде досить непогано".

Але головне питання - як довго збережеться цей тренд. "Якщо по Європі пішла вже друга хвиля COVID-19, а у нас чергові рекорди не змушують на себе чекати (14 серпня в Україні був встановлений черговий антирекорд добової захворюваності - 1 732 нових випадки), то знову скажуть, що бари, ресторани і інше під замок, тоді піде зростання безробіття", - говорить Пашкіна.

Однак, навіть, якщо другої хвилі не буде, то, за словами експерта, все одно деякі сфери залишаться в зоні ризику, - туризм, івент-індустрія, концерти, можливо, робота, пов'язана з навчанням і тренінгами.

Сергій Марченко, в свою чергу, відзначає, що проблема зайнятості навіть не стільки в карантині, як в тому, що економіка знаходиться в кризі, що породжує негативні очікування бізнесу: "Якщо у компаній падають продажі, вони, очевидно, не наймають, а, навпаки, звільняють. Тенденції досить неприємні, і мені здається, що в найближчі півроку-рік очікувати якихось радикальних змін в кращу сторону, на жаль, ми не зможемо ".

Втім, якщо серйозних потрясінь вітчизняної економіки не буде, ймовірно, погіршення теж не відбудеться.

Завод японської автомобілебудівної компанії у Львівській областіФото: УНІАН

Закордон нам допоможе?

Традиційно високий рівень безробіття в Україні (а 10% - це високий показник, особливо, з огляду на дуже слабку соціальну захищеність в нашій країні в порівнянні з європейськими державами) частково амортизується масовим від'їздом громадян на заробітки за кордон. Однак через коронавірус економічна ситуація в Європи також погіршилася, крім того, нашим заробітчанам зараз складніше, ніж раніше, потрапити в європейські країни.

"У цьому році, в зв'язку з карантином, багато українців пізніше, ніж зазвичай поїхали працювати в Європу, - розповів "Апостроф" президент Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. - Але можна з упевненістю сказати, що, якщо їх стало менше, то ненабагато - адже кількість грошей, які передають трудові мігранти додому, зменшилася на 2-3% в порівнянні з минулим роком".

Експерт прогнозує збільшення числа співвітчизників, які виїжджають за кордон, якщо економічна ситуація на батьківщині буде погіршуватися.

"Для наших європейських сусідів вигідно залучати трудових мігрантів з України, так як це можна зробити швидко і безпечно, оскільки у нас спільний кордон, і українці досить легко і швидко адаптуються. Тому за умови зростання безробіття (в Україні), буде збільшуватися потік робочої сили за кордон", - сказав Воскобойник.

Однак Європа, як і весь світ, переживає не найкращі часи через коронавірус. Восени чекають на другу хвилю епідемії (є думка, що вона вже почалася), що, швидше за все, тільки погіршить економічну ситуацію.

Тривожний сигнал надійшов з Польщі, країни, в якій, за традицією, найбільше наших трудових мігрантів, яка вперше за 30 років занурилася в рецесію (Польща змогла уникнути рецесії навіть під час світової кризи 2008-2009 років). Поки незрозуміло, як сильно це вдарить по польській економіці, але ризик того, що сусідня країна буде менше потребувати українських заробітчан, збільшується.

Якщо в Європі попит на іноземних (читай, українських) працівників значно зменшиться, мільйони співвітчизників повернуться або, як мінімум, не виїдуть з країни, поповнюючи при цьому ряди безробітних. І, якщо українська економіка увійде в жорстку кризу, мова буде вже йти про істотно більшу кількость безробітних, ніж нинішні 2 мільйони.

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни