RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сніг та перші заморозки: якою буде погода в жовтні

Другий осінній місяць в цілому буде теплим, але з сюрпризами

Другий осінній місяць в цілому буде теплим, але з сюрпризами Фото: pixabay.com

До вихідних майже по всій території України очікується похмура погода з дощами, і тільки в суботу та неділю, 10 та 11 жовтня, українців порадує тепла погода без опадів. В цілому ж другий місяць осені обіцяє бути теплим, хоча й не без сюрпризів. Докладніший прогноз до кінця тижня та на весь жовтень, читайте на "Апострофі".

Бабине літо тільки на сході

У коментарі "Апострофу" провідний синоптик Укргідрометцентру Роман Мурмило розповів, що в четвер, 8 жовтня, південно-західні регіони, північ і центр України накриють дощі.

"Температура в центральних та північних регіонах підніметься до +20 градусів, а на заході буде холодніше - до +17. У Одеській та Миколаївській областях також дощі, а температура прогріється до +23 градусів. І тільки на сході України без опадів з температурою +20...+23 градусів", - прогнозує синоптик.

Погода на 8 жовтня Фото: meteo.gov.ua

У п'ятницю, за словами Мурмило, дощитиме тільки на півночі, в центрі та у частині південних областей. На заході та сході України сухо, температура буде в межах попереднього дня. У Києві дощитиме, а температура впаде до +14...+16 градусів.

Погода на 9 жовтня Фото: meteo.gov.ua

А на вихідних, 10 та 11 жовтня, по всій території України очікується мінлива хмарність без опадів: "Температура на заході буде в межах 14...16 градусів тепла. На решті території від +16 до +22 градусів, і на півдні повітря прогріється до +22 градусів", - розповів він.

Погода на 10 жовтня Фото: meteo.gov.ua

Погода на 11 жовтня Фото: meteo.gov.ua

Осінь з першими заморозками

За даними Укргідрометцентру, в жовтні середня місячна температура повітря коливатиметься в середньому від 7 до 12 градусів тепла. У другій та третій декадах жовтня відбудеться перехід середньої добової температури через +8 градусів у бік зниження, і лише в південній частині і на Закарпатті похолодання почнеться в першій декаді листопада.

Місячну кількість опадів синоптики прогнозують на рівні 30-65 мм, в Карпатах місцями 75-100 мм.

Раніше в коментарі "Апострофу" завідувачка відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ГСЧС та НАН України Віра Балабух розповіла, що на погодні умови в Україні впливає температура води в Атлантичному океані, поверхня якого зараз сильно нагрілася, тому і осінь очікується досить теплою.

"Згідно з прогнозами, які дають великі світові метеорологічні центри, потепління, яке ми спостерігали досі, триватиме. З великою ймовірністю слід очікувати, що осінь буде теплою, а 2020 рік увійде в п'ятірку найтепліших за весь період інструментальних спостережень на планеті" , - вважає вчена.

При цьому Балабух згодна з місячним прогнозом Укргідрометцентру, але зазначає, що в середньому температура цієї осені підвищиться на 1-2 грудуси в порівнянні з початком цього століття.

"Якщо говорити про середню температуру за сезон, то вона коливатиметься в межах +10...+12 градусів. Але це середня температура, в цілому ж переважати буде тепліша погода, ніж холодна. У другій половині осені температура почне знижуватися, відбудеться перебудова атмосферних процесів та підвищиться ймовірність опадів", - прогнозує Балабух.

Але разом з досить теплою осінньою погодою, метеоролог попереджає про можливі короткочасні зниження температури повітря та заморозки.

За прогнозами народного синоптика Леоніда Горбаня, в жовтні на півдні України стовпчики термометрів не піднімуться вище +18 градусів вдень, на решті території буде ще прохолодніше.

"А 17-18 жовтня вночі українців очікують перші заморозки - до -1 градусу. Після цього денна температура впаде до +11...+12 градусів, а в кінці жовтня вночі знову приморозить до -4 градусів. У цей період також очікується дощ з мокрим снігом", - розповів він в коментарі "Апострофу".

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію