RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

А сніг буде? Синоптики дали прогноз на зиму

В середньому температура буде вище на 2 градуси

В середньому температура буде вище на 2 градуси Білка в київському парку взимку 2019 року Фото: УНІАН

Зима 2019-2020 років в Україні стала найтеплішою за всю історію метеорологічних спостережень. І судячи з прогнозів синоптиків, прийдешній зимовий сезон також буде досить теплим і безсніжним. Детальніше - в матеріалі "Апострофа".

Буде тепло, але не без заморозків

У синоптиків є всі підстави очікувати, що зима 2020/2021 років буде аномально теплою, сказала в коментарі "Апострофу" завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За її словами, як і в минулому році у нас буде переважати область високого тиску, але з південними потоками, які будуть приносити теплу і суху повітряну масу.

"Атлантичний і Північний Льодовитий океани мають зараз дуже високу температуру, а саме вони впливають на клімат у Європі. Все це впливає на атмосферні процеси, що врешті-решт призведе до збільшення меридіональних процесів, тобто посиляться більш південні і північні потоки. Очікується, що на території Південно-Східної Європи, в тому числі і України, будуть переважати більш теплі і сухі повітряні маси, що надходять з Африканського континенту й Азії", - пояснює кліматолог.

Однак навряд чи майбутня зима буде теплішою за попередню, але в середньому температура буде вище на 2 градуси, говорить Балабух.

"Коли ми говоримо, що нас очікує тепліша зима, ми говоримо про загальні тенденції. Так, десь на 60% переважатиме тепла погода, вище норми. Але певна кількість днів буде потрапляти в кліматичну норму, і ймовірність, що буде похолодання, звичайно є", - зазначила вона.

Разом з тим, вчена повідомила, що даний рік вже конкурує з 2016, який був найтеплішим за весь час метеорологічних спостережень.

Прогнози Балабух підтверджує і начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. За її словами, ймовірність того, що зима буде дуже холодною, становить менше 10%.

"Відлиги та невеликі морози, крижані дощі будуть змінювати один одного", - сказала вона.

Синоптик також нагадала, що відповідно до звітів метеорологічної організації при ООН, погода до 2025 року буде найтеплішою за весь час спостережень.

Відсутність опадів

Прогнозувати ймовірність опадів на місяць або декілька наперед дуже складно, каже Віра Балабух. Дощі або сніги випадають локально, і в цьому випадку краще стежити за тижневими прогнозами синоптиків. Але, швидше за все, в Україні збережеться посушлива погода.

"На більшій частині території України найімовірніше триватиме посуха, хоча не виключено, що в окремих регіонах опади можуть випадати в достатній кількості", - сказала Балабух.

Тетяна Адаменко прогнозує безсніжну зиму, проте не виключає, що в зимовий період будуть дощі. І це не найгірший варіант, каже синоптик, так як Україна зараз страждає від посухи.

Докладний прогноз від народного синоптика

А ось народний синоптик Леонід Горбань прогнозує сніг і дощі вже в грудні. Однак за його даними, кількість опадів все одно буде менше норми, сказав він в коментарі "Апострофу".

Так, перший сніг з дощем українці можуть очікувати 6 грудня. Денна температура ж буде триматися на рівні +4...+5 градусів. Вночі - близько 0 градусів.

Потім невеликий сніг прогнозується на 9 і 11 грудня, там же очікується істотне зниження температури - до -9...-11 градусів вночі. Але з 14 грудня стовпчики термометрів знову підуть вгору, а повітря вдень прогріється до +6 градусів. Тоді ж почнеться і чергова порція опадів: сніг, іноді з дощем, буде йти з 15 по 19 грудня.

З 18 грудня в Україні буде чергове похолодання, вночі стовпчики термометрів опустяться до 13 градусів морозу. Морози протримаються до кінця місяця, в останні дні також випадуть сніг з дощем.

Перші дні нового року порадують українців невеликим снігом, і комфортною зимовою температурою в -2...-3 градуси. Потім в країні потеплішає до +2 градусів вдень. До 15 січня температура повітря буде коливатися в межах 0 градусів, опади очікуються 9-10 і 13 числа.

З 15 січня буде різке зниження температури - до -16 градусів вночі, а також сильні опади у вигляді снігу.

Сильні морози зберігатимуться до 8 лютого, але і тоді температура буде триматися трохи нижче 0 градусів. Невелике потепління - до +2 градусів настане з 20 лютого, тоді ж пройде мокрий сніг, і з невеликими перепадами протримається до кінця місяця.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга