RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Будемо стояти, поки Зеленський нас не почує - підприємниця на Майдані

Підприємці заявляють, що будуть стояти до останнього

Лілія Чередниченко Лілія Чередниченко Фото: Апостроф

У вівторок, 15 грудня, під стінами Верховної Ради пройшла чергова протестна акція підприємців, які вимагають скасувати введення касових апаратів для ФОП. До обіду протестуючі перемістилися на Майдан Незалежності і спробували поставити наметове містечко. Відбулися зіткнення протестуючих і поліції. Що відбувається на Майдані зараз, які їхні цілі і як довго підприємці збираються стояти на головній площі України, в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповіла співорганізатор руху #SaveФОП, підприємниця ЛІЛІЯ ЧЕРЕДНІЧЕНКО.

- Є інформація, що все протестуючі приїжджали на автобусах. Чи так це? І можете розповісти про маршрути, якими люди приїжджали?

- А як треба було приїхати людям із Закарпаття, Прикарпаття, Львівщини, Чернігівщини? На конях, чи що? Звичайно ж, люди самоорганізувалися і приїхали на автобусах. Орендовані автобуси, які і чекали.

Якась частина людей поїхала вчора, а сьогодні - під'їжджають. Ось Корюківка була на телефоні. Як з Корюківки Чернігівської області людина добереться? Чим? Були такі, що приїжджали на своїх особистих автомобілях. З Чернівців люди приїжджали поїздами. Хто як самоорганізувався.

- Як змінилася ситуація на Майдані у порівнянні з вчорашнім днем?

- Я думаю, що у когось включилися мізки. Те, що було вчора, взагалі в жодні рамки не входить. Наша доблесна поліція просто нас відмотлошила, а самі надали в ЗМІ інформацію, що їх побили ФОПи. Це брехня. Вони просто провокують і налаштовують проти себе людей.

У нас жінка зі Львова лежить з черепно-мозковою травмою та з вибитим кийком оком, який ще треба оперувати. Ви розумієте, що це таке? Ми зараз дуже переживаємо за неї. Я з коліном сьогодні накульгую, тому що вчора ввечері не давали заносити генератори, щоб ми пили вночі чай.

Нормальні люди взагалі можуть так чинити? Тому сьогодні і вчора ввечері було спокійніше, тому що багато сили вже відвели. З вечора тут, напевно, два полки поліцейських стояли на нашу купку ФОПів. Напевно, все-таки у когось зверху просто включилися мізки. Я так це оцінюю.

- З'явилася інформація, що ви залишилися без наметів.

- Так, у нас відібрали намети з нашими особистими речами. Це теплі рукавиці, шкарпетки, в які можна було перевзути мокрі ноги. У нас всього цього немає. У людей з регіонів там були особисті речі, стояли міні-палаточки.

- А що, власне, сталося вчора? Люди провокували поліцію?

- Ніхто нікого не провокував. Спочатку поліція не давала нам взагалі зайняти Майдан Незалежності. Нас намагалися з усіх боків притискати, щоб ми не могли поставити там ні табуретку, ні намет - нічого.

- Чи є у вас якийсь чіткий план? Стоятимете на Майдані або будете ходити до парламенту?

- Ви розумієте. Який може бути план, якщо у нас виходу іншого немає, як стояти і вимагати проведення наших законопроектів і не закривати бізнес на повний локдаун. Ми просто не виживемо. Наші сім'ї постраждають. Ми ж за своє прийшли, за свій шматок хліба.

Тож які можуть бути у нас плани? Будемо стояти, поки наш гарант не почує нас, або хоча б йому не донесуть. Якщо йому вже зовсім наплювати на людей і свій народ, то я тоді не знаю.

Планів чітких немає, тому що ми ніколи нічого не планували. Ми приходили на акції кожен раз з надією, що нас почують. Кожен раз.

- Плану у вас немає, а єдина вимога - це повне скасування локдауну, правильно?

- І скасування локдауну, і ухвалення наших законопроектів щодо збереження спрощеної системи оподаткування.

- Тобто щоб була не просто відстрочка на рік, а взагалі скасування касових апаратів?

- Так. У нас рік дуже швидко проходить. У ФОПів день за два проходить. Справа в тому, що нас це повністю не влаштовує. Знаєте, як кажуть: очікування смерті гірше самої смерті.

- Сьогодні до вас ще медики приєдналися. Розкажіть про цю зустріч. У вас буде якась координація рухів двох мітингів?

- Нічого не буде. Виступатимуть і ФОПи, і медики. Ми один від одного залежимо. Ви розумієте, ми платимо в бюджет податки, медики отримують від нас. А є ж купа медиків, які ФОПами оформлені.

- Ви вимагаєте скасувати локдаун. Що вам на це відповідають медики?

- Медики теж прийшли відстоювати свої права, тому що багато хто з них ФОПи.

- Питання локдауну цікавить.

- Повірте, ніхто не хоче сидіти вдома. Ми вже говорили неодноразово, що будь-який бізнес, будь-яка людина має йти на роботу і заробляти гроші. А ось ці божевільні локдауни... То в метро ми можемо їхати і заражатися, в перукарню може прийти хвора людина і заражати всіх по запису, а на ринку люди стояти не можуть і заробляти собі на шматок хліба. Це що таке?

- Говорять про те, що у вас однакові намети, протест дуже організований. Вас фінансують якісь політичні партії чи ні?

- Ні, ні і ще раз ні. Все самоорганізовано.

- Як намети тоді купили?

- Мовчки поїхали в "Епіцентр" і купили з рахунку руху. Кожен підприємець вносить якісь гроші, тому що знають, на що нам треба. У нас же і звукомобіль проплачується, і сцена проплачується. Це ми зацікавлені.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу