АПОСТРОФ
1000 і 1
зимова казка Туреччини
Як мальовнича Каппадокія стала новим трендом туризму
Глобальна пандемія змінила багато в нашому житті, в тому числі внесла корективи і в уже звичну для всіх можливість подорожей по всьому світу. Із закриттям європейських кордонів для українців стали більш доступними екзотичні країни у моря. У той же час для любителів зимових видів туризму з новою і несподівано приємною боку відкрилися країни, які ми звикли відвідувати виключно влітку.

Так, в туристичних маршрутах українців цієї зими з'явився гірськолижний курорт Ерджієс (Erciyes), який знаходиться в Каппадокії, в центральній частині Туреччини.

Висота г. Ерджієс становить 3916 м
це згаслий вулкан, який цілий рік покритий снігом
Ерджієс - дуже яскраве і сонячне місце, сніг тут дрібний і сухий, при звичайній погоді товщина сніжного покриву досягає 2-х метрів.

Найбільш сприятливий час для гірськолижних турів в Ерджієс починається з середини листопада і закінчується в середині квітня з комфортними температурами повітря від +2 до -10 ° С.

Ерджієс - сучасний гірськолижний курорт з постійно розвивається інфраструктурою. Біля підніжжя гори є багато затишних готелів на будь-який смак і рівень достатку, різноманітність ресторанів, всіляких кафе з фаст-фудом і традиційної турецької кухнею. Якщо ви приїхали на курорт без спорядження, то якісний інвентар можна взяти в пунктах прокату лиж або придбати в спеціалізованих магазинах, а після катання залишити на ніч в камері схову. Біля всіх станцій є обладнані та охоронювані паркування.
Всього на курорті 34 траси різної складності, з високим рівнем безпеки: 12 синіх, 15 червоних і 6 чорних, їх загальна протяжність - 102 км.

Всі траси обладнані сніговими гарматами і посипаються ночами. Горки зручно повідомляються між собою, довжина кожного спуску в середньому від 1 км. до 2,6 км.
На курорті функціонує 4 станції і 18 підйомників - гондольні, бугельні і крісельні з підігрівом сидінь. Від першої станції до останньої по сполучними трасах в горах відстань 25 км. З спусками, підйомами і перекусити цей шлях займає весь день. На всі підйомники діє єдиний скі-пас, який, до слова, за вартістю обходиться значно дешевше ніж в Буковелі.

Для початківців передбачені окремі ескалатори на навчальних схилах. Тут професійна команда інструкторів з легкістю і в короткий термін ставить на лижі навіть самих безнадійних :)
Ерджієс із задоволенням відвідують сім'ями. Діти тут не тільки можуть отримати перші уроки катання на лижах, а й взяти участь у веселих розважальних шоу для малюків, провести час на обладнаних дитячих майданчиках або покататися на санках.
Дорослим також нудьгувати не доведеться, вони можуть зайнятися сноукайтингу і політати на вертольоті, покататися на ковзанах і снігоходах, пограти в зимовий волейбол, прогулятися на конях або взяти участь в лижних або сноубордических змагання. У вихідні дні на курорт масово з'їжджаються місцеві жителі.

Турецькі сім'ї люблять проводити вихідні в горах, особливо під час карантину, коли в зв'язку з обмеженнями заборонено пересуватися по місту. У ці дні черги до витягів, звичайно ж, збільшуються, але до новорічного ажіотажу в Карпатах їм ще дуже далеко. Середній час очікування в черзі всього 5-10 хв.
ЯК ДІСТАТИСЯ
З України на курорт Ерджієс
можна дістатися кількома способами.
Перший - на літаку з Києва за пару годин долетіти до Анкари. В Анкарі можна сісти на автобус і за 3,5-4 години доїхати до міста Кайсері (Kayseri) або відразу на курорт. Але якщо ви плануєте поїздки до Каппадокії і по околицях Кайсері, краще відразу взяти машину в оренду.

Другий спосіб дістатися в Кайсері і Ерджієс - летіти через Стамбул з пересадкою, при цьому простіше брати квитки відразу на обидва рейси в Turkish Airlines. Можна ще на пару днів зупинитися в Стамбулі, насолодитися містом і звідти летіти в Кайсері.

І третій, найпростіший - взяти тур або чартерний переліт з усіма трансферами у туристичній компанії Coral-travel, у них є прямий переліт з Києва, Харкова, Запоріжжя та Одеси в Кайсері на рейсах а / к МАУ. Також з кінця минулого року в Кайсері з Києва анонсувала прямий рейс авіакомпанія SkyUp.

З аеропорту до центру міста Кайсері дістатися всього 10-15 хв, 30 хв - до курорту Ерджієс і близько години до національного парку Гереме (Каппадокія). Тут також можна взяти в оренду машину, є таксі і муніципальний транспорт.
ПРОЖИВАННЯ і ПОДОРОЖІ
Вартість проживання в готелях на курорті, біля гори Ерджієс, в межах $ 80-120 за номер на двох з триразовим харчуванням і комфортом рівня 4 *. Є, звичайно, варіанти і дорожче.

Трохи дешевше обійдеться готель в місті Кайсері - близько $ 30-50. Також ви можете з комфортом розміститися в відомих мережевих готелях, розташованих в центрі міста. Ці готелі надаю своїм гостям безкоштовний трансфер в Ерджієс. Плюс можна поєднати катання з цікавою екскурсійною програмою, познайомитися з історією міста, насолодитися чудовою кухнею Центральної Анатолії і зробити шопінг в міських магазинах.

Кайсері - один з найважливіших турецьких промислових центрів, що виробляє 80% турецької меблів і текстиль. Головна з визначних пам'яток міста - фортеця Кайсері, є також одна з найстаріших лікарень в світі, кілька красивих мечетей (найвідоміша - Хунат Хатуна) і центральний ринок.
КАППАДОКІЯ
Обов'язково потрібно відправитися в загадкову Каппадокию і прогулятися по національному парку Гереме, яка входить до спадщини ЮНЕСКО.

Один з найбільших підземних міст (VIII-IX століття до н.е.) складається приблизно з 12 ярусів під землею, але тільки 4 з них відкриті для відвідування. Багато будинків в скелях зараз переобладнано під незвичайні готелі, де зупиняються туристи.

Ну і, якщо пощастить з погодою, звичайно ж - політати на повітряній кулі. Це те, заради чого в Каппадокії з'їжджаються туристи з усього світу. І справа навіть не в самому польоті, а в тому, який вид відкривається з висоти 1000-1500 м. На світанку в небо піднімається від 50 до 150 куль. Незабутні враження гарантовано залишаться з вами на все життя, а фото на кулі нескінченно будуть викликати заздрість оточуючих.
Ерджієс досить молодий курорт, і до недавніх пір був орієнтований більше на місцеве населення. Але, з огляду на його зручне розташування, приємний клімат, співвідношення ціни і якості, через пару років регіон заповнять натовпу туристів з різних країн.

А поки у нас є трохи часу, щоб насолодитися комфортним відпочинком курорту і марсіанськими пейзажами Каппадокії за доступними цінами.
Текст: Інна Ракоїд
Дизайн: Анастасія Гребеннікова

© Апостроф, 2021
Made on
Tilda