апостроф
Небанальний туризм в Україні: куди поїхати на травневі


Дослідити оригінальні туристичні місця в Україні - хороший спосіб провести травневі празднікі.Рассказиваем, куди можна поїхати на вихідних
Закриті кордони найбільш популярних туристичних країн, жорсткі обмеження і складна епідемічна ситуація в світі багатьом зіпсувала плани на подорожі за кордон. Можна припустити, що українські туристичні, або не зовсім туристичні місця, на нинішні травневі свята отримають достатньо уваги від українських туристів. А ми зі свого боку хочемо їм в цьому допомогти.

Туроператори, що спеціалізуються на подорожах всередині України, не сиділи склавши руки, і розробили чимало цікавих і небанальних маршрутів. Ми зібрали найцікавіші з них, і розповімо, де в Україні можна покайфовать від природи, досліджувати історичну архітектуру або ж насолодитися весняним морем. Для любителів комфортного відпочинку з туристичною інфраструктурою в нашому топі теж знайдеться парочка рад.

Але спочатку
про бюджет
Найбільш багаті на нові туристичні маршрути - регіони західної і південної України.
Якщо планувати відпочинок з туроператором, то один день подорожі для однієї людини коштуватиме від 500 грн. Плюс 200-300 грн на харчування і різні екскурсійні вхідні квитки.

Якщо ж подорож передбачає ночівлю і охоплює 3-4 дня, то вартість складе 5-6 тис. Грн за людину. Ціна залежить від умов ночівлі та кілометражу проїзду.

Місця, які ми вибрали, можна відвідати і своїм ходом. Тоді вартість буде іншою.
Що ж, поїхали на травневі по Україні! Почнемо з квіткових локацій.
САКУРА В УЖГОРОДІ
Відразу може прилетіти питання: "Що ж тут небанального"? Про квітучої сакури в невеликому обласному центрі на заході країни багато вже давно знають, а то і бували там. Це правда. Тільки ось цвіте сакура на травневі свята не так вже й часто. Наприклад, в минулому році вона закінчила цвісти ще до кінця квітня. Іноді цвітіння сакури можна застати і на початку травня, але в цей час вона вже закінчує відцвітати.

Через погоду в цьому році сакура розквітла пізно, і на травневі якраз потрапляє пік її цвітіння.

Алею сакур в Ужгороді посадили в 1923 році. Привезли саджанці зі столиці Австрії Відня. Тоді місцева влада думала, як облагородити заболочений центру міста. Його вирішили засадити деревами, яким дуже добре підходить м'який клімат Закарпаття. Зараз протяжність алеї сакур становить близько 1,5 км, а зростає на ній майже 2 тисячі дерев. Вона по праву вважається найдовшою алеєю сакур в Європі.

Шукати сакури в Ужгороді довго не доведеться. По-перше, всі місцеві знають про головної визначної пам'ятки міста в цей час. А, по-друге, японські вишні в Ужгороді ростуть не тільки на Православної та Київській набережних, формуючи алею, а й на інших вулицях - на площі Пушкіна, проспекті Свободи, сквері Масарика. Цвітуть сакури і за межами Ужгорода - у Виноградові, Мукачеві та Берегові.

Сакура стала справжньою особливістю міста. Завдяки їй виник музично-творчий фестиваль "Сакура фест", який проводять в Ужгороді в період цвітіння сакури. Програма включає різні флешмоби та творчі виступи, які готують місцеві студенти. Під час фестивалю висаджують нові саджанці сакури, запускають небесні ліхтарики в пам'ять про техногенні катастрофи на Фукусімі і Чорнобилі, а також вручають премію "Людина року" тому, хто першим запримітить квітучу японську вишню.

В цьому році, так само, як і в минулому, "Сакура фест" не відбудеться через пандемію. Але туристів там очікується досить. За словами туроператорів, для тих, хто планує провести свої травневі свята на Закарпатті, квітучі сакури Ужгорода та передмістя - must have.

"Звичайно ж, ми не можемо пропустити цвітіння сакури в цьому році. Тому плануємо туди тур. Сакура вже цвіте, і ще буде цвісти мінімум тиждень, тому всі бажаючі обов'язково побачать її на початку травня. А вже через пару тижнів, в середині травня, на Закарпатті розквітне і долина нарцисів. Це видовище теж варто побачити ",- сказав керівник компанії Pro Ukraine Тарас Галяс.

А що робити з сакурою в Ужгороді? Звичайно ж, фотографуватися.

Досвідчені фотографи і "сакурние" моделі в інтернеті діляться порадами, як правильно фотографуватися з сакурою.
Ми зібрали основні:

- не варто надягати рожеву або занадто яскравий одяг для фотосету, оскільки ви можете просто злитися з квітучою вишнею і "загубитися" в кадрі. Для підбору одягу фотографи радять користуватися картою кольорів, як це роблять дизайнери одягу, підбираючи кольори, який поєднується між собою;

- фотосесію краще проводити вранці, на сході сонця, або ввечері, на заході. Тоді самий м'який світло і це дозволяє зробити найбільш вдалий кадр;

- вибирати краще локації, де гілки сакур дістають до землі. Тоді здається, що людина повністю оповитий квітучою вишнею з ніг до голови.

Є в історії з сакурою і сумна сторона. Існує думка, що фотосесії біля сакур шкодять деревам. Тому деякі фотографи відмовляються фотографувати людей на алеї сакур. Але офіційно шкоду спалахів камер не підтверджений, а ось необережне поводження з деревами може супроводжуватися поламаними гілками і зірваними квітками, що точно не на користь сакурам. Тому фотографуватися бажано, не торкаючись гілок.

До теми квіткового туризму ми повернемося трохи пізніше, а поки продовжимо подорож по Закарпаттю.
Ужанської долини
Чи не сакурами єдиними багато Закарпатті. Це взялися доводити місцеві активісти та обласна влада. У грудні минулого року вони створили проект "Пізнай Ужанська долину" і розробили 10 туристичних маршрутів.

"Мета проекту - популяризувати маловідомі куточки Закарпаття, розташовані в долині однієї з головних водних артерій Закарпаття - річки Уж. Тут у вас буде можливість відвідати неймовірно красиві природні об'єкти- тисячолітні дуби, гори, водоспади; унікальні пам'ятки архітектури - дерев'яні церкви, фортеці; спробувати страви місцевої кухні та познайомитися з етнографічними групами, які проживають в цьому краї ",- розповіла гід туроператора" Відвідай "Юлія Іващук.

У Ужанської долини дійсно є на що подивитися, і якщо приїжджати в Ужгород на сакури, то обов'язково потрібно запланувати поїздку і в околиці. В першу чергу - це популярні місця: замок Паланок, Берегово, термальні басейни в Косино, озеро Синевир, водоспад Шипіт.

Замок Паланок розташований в Мукачево. Він височить на горі і є пам'яткою архітектури національного значення. Крім того, що він має велику історичну цінність, замок сам по собі досить яскравий, з безліччю цікавих локацій. А ще з нього відкривається гарна панорама на місто.

"Потужна фортеця займає площу майже 14 тис м кв і розміщується каскадом на трьох терасах. Ви побачите найстаріший Верхній замок з закритим двором, колишніми князівськими палатами, екуменічної каплицею і трьома вежами. У дворі Верхнього замку знаходиться видовбаний глибиною 75 метрів за часів Федора Корятовича колодязь. Розчищали його справжні альпіністи, які виявили на дні підземні ходи і видали на-гора не тільки кістки тварин і монети різних часів, а й столітню піч і бойовий снаряд ",- розповідають гіди.
Водоспад Шипіт - популярне місце серед любителів гірських подорожей. Розташований він недалеко від села Пилипець. Представники різних субкультур щорічно влаштовують біля водоспаду неформальний фестиваль. Але це відбувається влітку, напередодні свята Івана Купала. А ось навесні цей водоспад дуже повноводний, оскільки на схилах гір тануть сніги.

Звичайно ж, будучи на Закарпатті, не можна не приділити увагу озера Синевир та однойменним національному парку. Що подивитися в парку - тема окремої публікації. Але те, що озеро не дарма називають візитною карткою українських Карпат, підтверджують фотографії неймовірних видів.

Одна з найбільш незвичайних локацій в парку - центр реабілітації бурих ведмедів. Там утримують тварин, які постраждали від жорстокого поводження або ж від природних факторів. Вхід на територію платний, але побачити бурих ведмедів в рідній для них середовищі варто.

Для тих, хто втомиться від насиченого закарпатського подорожі - існують термальні басейни. Це справжній закарпатський релакс і детокс.

"Моє топ-місце в Закарпатті- це село Лумшори Ужгородського району. Після купальних процедур ви точно будете щасливі, повірте досвідченому гідові",- говорить Юлія Іващук.
ПРИРОДА ВОЛИНІ
Ще одна квіткова локація - "Волинська Голландія" - розташована на шляху з Луцька до Ковеля. Це квіткове господарство площею 2 гектара сьогодні налічує понад 200 сортів тюльпанів, а це більше 1 мільйона квітів. Але поки що долина тюльпанів не готова приймати туристів.

"На жаль, нинішня весна скупа на тепло, а саме від цього залежить початок цвітіння тюльпанів. Зараз на поле не розпустилися навіть дерева, не кажучи вже про тюльпани. Тому зараз немає сенсу їхати на локацію, тому що з таким же успіхом ви можете подивитися на пшеничні поля. ми щодня оглядаємо поле, подбадриваем кожен тюльпанчик і як тільки почнеться цвітіння, ми відразу повідомимо вам цю радісну новину ",- розповідають в соцмережах" Волинської Голландії ".

Зацвітуть чи тюльпани до травневих свят, поки невідомо, але навіть відсутність квітучих тюльпанів - це не привід відмовлятися від подорожі до Волинської області. По-перше, ніхто не відміняв пам'яток волинської столиці, таких, як замок Любарта, костел Святих Петра і Павла, підземелля Луцька.

А, по-друге, у Волинській області є не надто відомі місця, але здатні неабияк здивувати туриста. Наприклад, національний парк "Прип'ять-Стохід". Він розташований поблизу україно-білоруського кордону і нагадує Амазонию - багато заростей, багата фауна і, звичайно ж, прекрасні види.

Назва "Стохід" пішло від того, що біля річки Прип'ять в цих місцях безліч приток, близько сотні. Це робить річку ідеальним місцем для сплаву. Та й в цілому укрите від міської суєти місце - прекрасний варіант для тих, хто шукає небанальний відпочинок.
У Національному парку є кілька водних туристичних маршрутів, які проходять через найбільш пристосовані до відпочинку місця парку. Але відпочити тут можна і самостійно, приїхавши власним транспортом.

Ще одне місце на Волині, яке заслуговує на увагу - це Оконські джерела. Їх називають "Волинським дивом". Це два потужних джерела в невеликому озері Окніще, які під тиском виштовхуються на поверхню води і утворюють два куполоподібна фонтану.

Вода в озері Окніще через джерел дуже чиста. У ставках, розташованих поруч, розводять королівську форель - дуже вимогливу до умов і станом води. Тому в околицях озера теж є що подивитися.

Щоб закріпити природний відпочинок на Волині, можна запланувати поїздку в еко-парк "Аміла". Його також називають фермою благородних оленів, яких там близько 400 особин. Крім спілкування з тваринами, там також можна подивитися виставку ретроавтомобілів і реплікарів.
ФОРТЕЦІ І ВОДОСПАД,
про який знають навіть не всі місцеві
Туристичні оператори люблять "обзивати" свої маршрути, надаючи їм сакральне і загадкове зміст. Один з таких маршрутів - тур під назвою "Таємнича природа Хмельниччини". Включає він не тільки природу, а й кілька відомих фортець.

Перша з них знаходиться в селищі Меджибіж. Вона є одним з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України та внесена до реєстру національного культурного надбання. Це середньовічна фортеця, про яку вперше згадується в XII столітті. Зараз вона в напівзруйнованому стані, але має велику історичну цінність. Той, хто цікавиться історією, точно залишиться задоволений.

Тур по Хмельницькій області також включає відомий палац Орловських.

"Найкрасивіший палац Поділля кінця 18 століття, побудований графом Орловим в 1788 році. Чудовий палацово-парковий комплекс зберігся до наших днів. У свої кращі роки, ансамбль мало чим поступався французьким резиденцій королів. Родзинкою парку став водоспад заввишки 18 метрів з двоповерховим гротом в скелі ",- описують палац Орловських туроператори.
Ще одним дійсно унікальним місцем для відпочинку, як в рамках туристичного туру, так і для самостійної подорожі, є Бакота. До 80-х років минулого століття там була звичайна село. Її затопило водами Дністра, і утворився затока. Бакоту називають місцем спокою й умиротворення. Крім природи і водойми, там варто подивитися древній монастир всередині печери.

Особливою туристичної інфраструктури в безпосередній близькості від Бакоти немає. Комфортно можна зупинитися можна в Кам'янці-Подільському - дуже популярному серед туристів місті.

Є на Хмельниччині ще одне незвичайне місце - водоспад з блакитною водою Бурбун, який знаходиться в селі Лисець. За словами Тараса Галяса, про це місце знають навіть не всі місцеві.

"Це місце відкрилося для туристів недавно, та й дороги туди дуже погані. Тому людей там небагато. Але водоспад Бурбун варто відвідати, будучи в Хмельницькій області. Це дійсно екзотичне місце",- сказав Тарас.
СТАНЦІЯ "ПАМІР"
Про українських Карпатах можна говорити багато. З точки зору туризму - це і різноманітні сплави, і екстремальні походи з ночівлею в горах. Або ж комфортний відпочинок в Буковелі та прилеглих селищах. Але є одне місце в Чернівецькій області, яке стало популярним серед туристів відносно недавно - це з екретная раніше військова станція "Памір", розташована на горі Томнатик висотою 1 856 м.

"Станція Памір - відкриття минулого року. Раніше там була військова радіолокаційна станція. В кінці 90-х - на початку 2000-х її розформували, а купола, які захищали антени, залишилися. Близько трьох років там проводять фестиваль" Памір ". В минулому році фестивалю не було через пандемію, але люди стали частіше їздити туди самостійно ",- розповів Тарас Галяс.

Приїхати на "Памір" можна, скориставшись джип-туром. Він включає екскурсії по території станції, а також по навколишніх будівель і навіть бомбосховища. З гори Томнатик відкривається вигляд не хребти румунських гір.

Можна приїхати і самостійно, але колись потрібно зробити дві важливі речі: домовитися про транспорт і отримати дозвіл від чернівецьких прикордонників. Без транспорту доведеться йти пішки від найближчого селища 16 км, а виїхати на своєму автомобілі навряд чи вдасться - для цього потрібен повнопривідний автомобіль. Такі є у жителів найближчих селищ, які підробляють, перевозячи туристів до станції.

До слова, українська співачка Джамала знімала на "Памірі" свій кліп на пісню "+1944", з якою перемогла на Євробаченні в 2016 році.
ОСТРОВИ НА ПІВДНІ
Ті, хто любить не тільки купатися в морі, але і насолоджуватися ним з пляжу, на травневі можуть вибрати південний напрямок. Туроператори пропонують досить варіантів для відпочинку.

З небанальних - по Миколаївській та Херсонській областях. Туди, каже Тарас Галяс, туристи з Києва та центральних областей доїжджають нечасто, вибираючи, як правило, варіанти за кордоном або ж звичну Одесу і область.

"Саме топове місце Херсонській області - острів Джарилгач. Особливо навесні, коли там небагато туристів",- говорить Тарас.

Джарилгач довжиною понад 40 км. На ньому ніхто не живе постійно, але бажаючих відпочити досить багато. Як правило, це люди з Херсонської та сусідніх областей.

Багато хто приїжджає на острів побачити дельфінів. Це, за словами туристів, реально. Крім білобоких дельфінів, там також водяться чорноморські афаліни і морські свині.

На Джарилгач є кілька баз відпочинку і наметове містечко для ночівлі.
Є в Херсонській області ще одне незвичайне місце - лемурійськіє рожеве озеро. Фантастичний колір воді надають водорості, які живуть в озері. Також там дуже велика концентрація солі, тому його називають українським Мертвим морем.

Туристичні оператори включають озеро в свої тури, але туди також можна дістатися і своїм ходом. Правда, дорога від довколишніх сіл залишає бажати кращого.

У Миколаївській області для морського травневого відпочинку відмінно підходять Кінбурнська коса і острів Березань. Дістатися до них можна з обласного центру. На початку травня там вже будуть ходити судна.

Є ще і Чорноморська коса - для більш класичного відпочинку, де багато туристичних баз з будиночками в безпосередній близькості до пляжів.
ДЕНДРОПАРКИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ УКРАЇНИ
Якщо ви дочитали до цього моменту, але бажання провести травневі свята в квіткової компанії вас не відпускає, тоді вам обов'язково потрібно їхати на тюльпани в Кропивницький. Це аналог Волинської Голландії, тільки, на відміну від західного "колеги", "тюльпановий рай" в дендропарку Кропивницького на травневі свята буде цвісти. Так обіцяють в адміністрації парку.

Щороку в дендропарку проводять мистецьку акцію "Весняний пленер". Художники на своїх полотнах зображують красу весняного парку. Якраз через те, що тюльпани в цьому році трохи затримуються з цвітінням, "Весняний пленер" проведуть 3 травня.

Крім квітів, в дендропарку також працюють атракціони, екскурсії та зоогородок.
Недалеко від Кропивницького, в Умані Черкаської області, також є відомий дендрологічний парк "Софіївка". Його називають шедевром світового садово-паркового мистецтва XVII-XVIII століть.

У парку росте понад три тисячі видів дерев і кущів. Там споруджено фонтани, штучні водоспади, підземні річки і безліч ставків.

В Уманському дендропарку завжди багато туристів, і травневі свята в цьому році, швидше за все, не будуть винятком.
БЕЗПЕКА ПОНАД УСЕ
В умовах пандемії травневі свята - не привід розслаблятися і відмовлятися від заходів безпеки. Тому, подорожуючи з туроператорами, завжди потрібно ставити питання про те, як вони забезпечують чистоту і безпеку в салонах автобусів.

Гід Юлія Іващук розповіла про вимоги, які повинні дотримуватися туроператори. За її словами, транспортні засоби повинні проходити вологе прибирання миючими та дезінфікуючими засобами перед кожним рейсом. При посадці пасажирам вимірюють температуру тіла, а людям з підвищеною температурою відмовляють в посадці. Також потрібно дотримуватися дистанції і масковий режим.

Деякі туроператори знаходили оригінальні способи організації турів в період пандемії.

"Перші посткарантінние подорожі турфірма" Відвідай "здійснювала в форматі автопутешествий. Це подорож на власному автомобілі з дистанційним супроводом нашого гіда (через конференц-зв'язок, радіо-зв'язок). Такий тип турів полюбився нашими туристами",- розповіла Юлія Іващук.

Ще один варіант - це автобусні VIP-тури на міні-намисті, які перевозять групи по 7 чоловік. Коштує такий тур дорожче, але він безпечніше.

А в разі самостійних подорожей все залежить від самих туристів, і їх безпеку - в їх же руках.
Автор: Артур Прихно
Дизайн: Анастасія Гребенникова

Фото: pixabay.com та wikipedia.org
© Апостроф, 2 021
Made on
Tilda