RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погода на літо: шквали, повені та аномальна спека півтора місяці

Синоптики розповіли про погоду на літні місяці

Синоптики розповіли про погоду на літні місяці Влітку очікуються грози, шквали, град Фото: publika.md

За лічені дні в Україну прийде календарне літо. Якої погоди чекати в найближчі три місяці: чи загрожує українцям аномальна спека або, навпаки, літні дні будуть прохолодними - дізнавався "Апостроф".

За словами завідуючої відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, літо цього року буде без особливих сюрпризів.

"Літо буде досить теплим. Температури повітря будуть приблизно такі ж, які спостерігалися протягом останніх 20 років. Протягом літа будуть переважати антициклональні погодні умови, відповідно це може викликати дефіцит опадів на території України, особливо в східних областях", - пояснила "Апострофу" Балабух.

Втім дефіцит опадів не означатиме їх повну відсутність.

"Все ж атмосферні фронти і циклони будуть переміщатися і, звичайно, це призводитиме до сильних злив, шквалів, гроз, граду. Тобто ці явища будуть характерні як завжди для цього періоду. У нас спостерігається тенденція, коли зростає тривалість бездощовго періоду, а потім коли проходять опади, вони мають дуже інтенсивний характер. І коли за кілька годин випадає місячна норма опадів, то це може призводити до підтоплень і повеней. Тобто ризик таких явищ в цьому році зберігається", - додає Балабух.

Червень

За Укргідрометцентру, дебют літа очікується дощовим. Так, 1 і 2 червня по всій території України очікуються рясні дощі. При цьому, температура повітря буде зберігатися відносно високою: від 20 до 25 градусів тепла - на півдні, сході, півночі і в центрі країни і близько 17-19 з позначкою "плюс" покажуть стовпчики термометрів в західних регіонах України.

За розрахунками народного синоптика Леоніда Горбаня, перша половина червня буде прохолодною.

Так, в перші п'ять днів червня температура повітря триматиметься на рівні 20 градусів тепла. Будуть короткочасні дощі. Вже 6 червня температура повітря підніметься до 28 градусів тепла, проте вже 9 червня повернуться +20 градусів і опади. Ночами стовпчики термометрів показуватимуть близько 10-12 градусів тепла. Така температурна картина буде зберігатися до 20 червня, а потім на Україну чекає хвиля потепління спочатку до 20-24 градусів вище нуля, а потім і до 27-29 тепла. Втім, 25-26 і 30 червня, за розрахунками народного синоптика, очікуються опади.

В Укргідрометцентрі аномально низьких або незвично високих температур в червні не прогнозують.

"Середня місячна температура очікується в діапазоні 18-22 градусів, в горах 14-18 градусів, що досить близько до кліматичної норми", - зазначають у Гідрометцентрі України.

При цьому синоптики попереджають, що в червні активізується грозова діяльність і частіше будуть спостерігатися такі явища, як град і шквали. Однак надмірно дощовим червень не буде, так як місячна кількість опадів очікується на рівні 44-78 мм (в Карпатах до 160 мм), що не виходить за межі кліматичної норми.

Липень

Другий місяць календарного літа принесе в Україну традиційну спеку.

"Найвищі температури у нас характерні для липня і першої половини серпня. Очевидно, що і в цьому році цей період може бути найспекотнішим за все літо", - пояснює Віра Балабух.

За розрахунками народного синоптика, з початку липня і до середини місяця буде зберігатися температура на рівні 29 градусів тепла. При цьому, країну атакуватимуть зливи і шквали.

Ближче до середини липня варто чекати хвилю похолодання до +20 градусів. Але як тільки екватор місяця буде пройдений, стовпчики термометрів знову показуватимуть близько 30 градусів тепла.

Що стосується аномальної спеки (вище 30 градусів тепла), то така ймовірність цього літа, за словами Віри Балабух, зберігається.

"За даними Європейського центру середньострокових прогнозів, ймовірність того, що температура буде вищою за норму в Україні, становить 50-60%. Зберігається ймовірність, що в окремі періоди літа у нас буде зберігатися аномально висока температура", - додала Балабух.

Серпень

Перші 15 днів заключного місяця календарного літа, за розрахунками народного синоптика, будуть одними з найспекотніших.

Так, з 1 по 15 серпня стовпчики термометрів показуватимуть близько 33-35 градусів вище нуля. Крім того, 8 і 15 серпня очікуються опади. В середині серпня спека трохи спаде: народний синоптик прогнозує близько 30 градусів з позначкою "плюс", починаючи з 15 серпня.

З 22 серпня стане ще свіже: температури повітря будуть на рівні 22-24 градусів тепла в денний час доби, і близько 10-11 градусів тепла вночі. Ця температурна картина і збережеться до кінця літа. Втім, 24,25 і 29 серпня в Україні ще очікуються дощі.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів