RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Морський бій" під Севастополем: чого домагається Путін на Чорному морі

Поки НАТО спостерігає, Росія встановлює нові межі в Чорному морі

Поки НАТО спостерігає, Росія встановлює нові межі в Чорному морі Російський штурмовик Су-24 Фото: Getty images

Менш ніж за тиждень до початку спільних українсько-американських військових навчань "Sea Breeze 2021" в Чорному морі, в середу, 23 червня, Міноборони РФ повідомило про попереджувальний обстріл британського есмінця Defender біля мису Фіолент поблизу Севастополя. Нібито корабель Великої Британії увійшов в "російські територіальні води". Пізніше в Міноборони Великобританії заявили, що їх есмінець здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права і спростували стрілянину в напрямку їх корабля з боку російських збройних сил. Зараз незрозуміло, а "чи був хлопчик", але загальна ситуація демонструє, що Росія продовжує нарощувати своє домінування в Чорному морі при пасивному спостереженні НАТО, вважає заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло САМУСЬ.

Цей інцидент - лакмусовий папірець того, що в цілому відбувається в Чорноморському регіоні. Якщо згадати останній саміт НАТО, то там говорили про корупцію, а повинні були говорити про боєздатність ЗС України та стратегії НАТО в Чорному морі. Там про це згадувалося всього два-три рази, і то побіжно. НАТО фактично не ухвалило жодних кроків, ніяких нових ідей з розробки повноцінної стратегії Альянсу саме в Чорноморському регіоні. І відсутність такої стратегії веде до того, що наразі в Чорному морі домінує РФ.

Ми часто забуваємо про те, що після того, як Росія окупувала і анексувала Крим, вона одночасно окупувала величезні морські простори. Тому що вони вважають, що анексувавши Крим, вони забрали і територіальні води - а це 12 миль навколо півострова - і одноосібно оголосили їх своїми, порушивши міжнародне право. І далі вони почали впроваджувати це твердження силою. Згадаймо інцидент, що стався 25 листопада 2018 року, коли були атаковані і захоплені українські військові кораблі, коли вони намагалися пройти через Керченську протоку.

І тут хочу звернути увагу на небажанні НАТО взяти на себе лідерство і відповідальність в цьому регіоні. Я називаю це стратегією пасивного стримування. НАТО чомусь сподівається, що їм достатньо демонструвати свою здатність до протидії РФ, а не нарощувати свою присутність в Чорному морі, щоб Росія дотримувалася міжнародного права.

Але ми бачимо дії РФ, які вранці закликали скасувати Sea Breeze 2021, а вдень вже повідомляють про обстріл британського есмінця, який зайшов в будь-якому випадку в українському міжнародну економічну зону і в наші територіальні води, згідно з міжнародним правом.

НАТО має затвердити стратегію, конкретний алгоритм дій для протидії подібним інцидентам. Ось зараз сталася така небезпечна ситуація. Яка реакція НАТО? Вона повинна бути миттєвою.

Треба зробити прості речі: створити Чорноморське командування в Констанці (Румунія), щоб там знаходилися "натовські" адмірали, які б постійно стежили за подіями і координували діяльність кораблів. Треба забезпечити нарощування флотів Румунії і Болгарії, тобто фактично допомогти цим країнам, оскільки вони є членами Альянсу, і вони можуть наростити корабельний склад, не порушуючи конвенцію Монтре. Можливо, навіть наростити флот Україні з Грузією, адже це країни-партнери НАТО.

Було багато розмов, але немає консолідованих зусиль Альянсу. І на цьому тлі Росія постійно нарощувала мілітаризацію Криму і Чорного моря. І час уже втрачено. Наступний саміт - через два роки. Якщо її узгодять лише через два роки, то ще два-три піде на її реалізацію. Років п'ять мінімум НАТО не зможе взяти на себе лідерство і відповідальність за регіон і допомагати країнам Чорноморського регіону протидіяти російської агресії. І ми цей час віддаємо Росії, щоб вона розширювала свої позиції.

Росіяни силою встановлюють нові лінії розмежування і межі. І це небезпечно. Але розрахунок росіян будується на тому, що ні НАТО, ні Європа не готові до загострення відносин. Глибоке занепокоєння - це максимум на що здатні наші західні партнери.

Сьогодні вже Росія вустами свого посольства в США опублікувала заклик до США скасувати навчання Sea Breeze 2021, тому що це веде до загострення ситуації. І вони так і написали, що "можуть бути інциденти". При цьому Росія нахабно оголошує закритими райони для стрільб, які були раніше закриті України для проведення стрільб в рамках Sea Breeze. Виходить, що і ми, і Чорноморський флот РФ будемо стріляти в одному регіоні. Вони свідомо йдуть на загострення, зриваючи наші багатонаціональні навчання. І організаторам навчань тепер треба буде вирішувати цю ситуацію або ж йти на ескалацію.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів