RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія заводить конфлікт на Донбасі в глухий кут - член ТКГ Денис Казанський

Як росіяни влаштували шоу з виборами на Донбасі

Як росіяни влаштували шоу з виборами на Донбасі Денис Казанський Фото: Апостроф

На окупованих Росією територіях Донбасу і Криму проходять так звані вибори до Держдуми РФ. Аби створити позитивну картинку, бюджетників та студентів змушують на них голосувати. Ба більше, власників російських паспортів на автобусах відвозять для цього до Ростова. Триденна вакханалія під назвою "вибори" не тільки призведе до ускладнення реінтеграції окупованих територій, а є й жорстким порушенням Мінських домовленостей. Яка зараз ситуація на окупованих територіях у контексті російських виборів, та як має діяти Україна - в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповів член української делегації в ТКГ по Донбасу ДЕНИС КАЗАНСЬКИЙ.

- Ми сьогодні говоримо про Донбас в контексті цих триденних виборів, які розпочалися в Російській Федерації. Вже відкрито говорять про те, які "каруселі" влаштовують на окупованій частині Донбасу, що виділено більше 800 автобусів, рейсів для бажаючих проголосувати. Вони навіть виїжджають до Ростова – ті, хто має російські паспорти. Що ви знаєте про цю ситуацію?

- Насправді, росіяни хотіли створити картинку на цих виборах. Вони провели масовану інформаційну кампанію, постійно розповсюджуючи інформацію про те, що Донбас буде голосувати, брати участь у російських виборах. Завісили бордами Донецьк і Луганськ, щоб створити таке враження, що у всіх ці вибори – це головне завдання.

Дивіться: З коломийками і баяном: в Росії на вибори людей заманюють у дивний спосіб, відео

Було зрозуміло, що вони будуть робити картинку, їм треба показати, що люди ідуть на дільниці. Вони змушують людей іти, я про це писав. Наприклад, студентів, бюджетників окремо примушують звітувати. Їм розсилають у месенджери вказівки, що треба обов’язково взяти участь (у виборах). Від бюджетних організацій людей відправляють автобусами.

Тобто все це робиться, щоб потім показати, що сотні тисяч мешканців Донбасу в "едином порыве" поїхали, щоб взяти участь у російських виборах.

- Ви кажете про "единый порыв", там все одно якась частина людей проголосувала або ж їх змусили. Як Україна на це має реагувати? МЗС заявило про неприпустимість, але менше з тим. Паспорти роздають, їздять голосувати.

- Ви знаєте, тут треба хіба що апелювати до міжнародної спільноти, тому що це реально грубе порушення, зокрема і Мінських домовленостей. Фактично відбувається поступова анексія цих територій Російською Федерацією.

Ми розуміємо, що всі ці дії точно не сприяють реінтеграції Донбасу. Навпаки, Росія робить усе, щоб конфлікт завести в глухий кут. Це все демонструє, хто насправді не бажає виконувати Мінські угоди, зриває їх. Відповідно, я вважаю, що завдання України, нашого МЗС – апелювати до світової спільноти, закликати до нових санкцій і демонструвати, що Росія не хоче вирішення цього конфлікту.

- Ця гра навколо виборів на окупованій частині поглибить конфлікт?

- Це точно ускладнить повернення територій, реінтеграцію. Це поглиблює прірву, яка вже існує.

Читайте також

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Новини партнерів