RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стовпи режиму путіна: в Європі знайдено нерухомість найбільших російських олігархів

Конфіскація майна людей, які напряму підтримують режим путіна, має стати ще одним кроком до перемоги у війні

Конфіскація майна людей, які напряму підтримують режим путіна, має стати ще одним кроком до перемоги у війні Фото:

З початком повномасштабної війни росії проти України, США та Європа продовжує надавати підтримку Україні у різних сферах. Крім військової, одним з елементів такої підтримки є застосування санкцій проти осіб або підприємств, які підтримують російський режим та економічно спонсорують путіна і здійснюють фінансування оборонного сектору росії. Однак, в сучасних реаліях існують люди, проти яких не запроваджено жодних санкцій, але варто було б це давно зробити. Про цих людей читайте в матеріалі "Апострофа".

Більшість з цих людей, є громадянами росії, володіють у Європі елітною нерухомістю, яка часто оформлена на третіх осіб, або різноманітні фірми. Це зроблено для того, аби замести сліди і щоб ніхто не здогадався про кінцевого власника майна. Вироблення дієвого механізму і подальша конфіскація цього майна на користь України, має стати, на ряду з персональними санкціями проти цих осіб, ще одним кроком до перемоги у війні. Пошуком такого майна займається команда журналістів програми "Схеми". Про це йдеться в нещодавно оприлюдненому розслідуванні.


Так, за інформацією оприлюдненою у розслідуванні, одним з таких людей є російський олігарх Григорій Берьозкін – власник групи ЄСН, який заробляє на нафтопереробці та електроенергетиці у росії.

Крім цього, Берьозкін причетний до інформаційної війни, яку російська федерація веде проти України і її партнерів: він є власником російського медіахолдингу РБК та видавничого дому "Комсомольская правда". Також за повідомленнями "Схем", Берьозкін виступав на одній інформаційній панелі у Петербурзькому міжнародному економічному форуміразом з донькою путіна Катериною Тихоновою. Але це ще не все. Також в Берьозкіна є компанія, на яку записані шале у Франції, називається SCI Sunny Day. Відповідно до документів, нею володіє сам Григорій Берьозкін та його дружина – Олена Берьозкіна. А фірма, у свою чергу, – майном комплексу нерухомості LesChaletsDuBhoutan вартістю 5 мільйонів євро. Відповідно до даних із кадастрової карти Франції, ідеться про ось ці шість шале у Куршевелі просто біля однієї із гірськолижних трас.

Тож якщо ця нерухомість Берьозкіна потрапить під санкції, то далі має відбутися арешт, а потім і можлива конфіскація на користь України.

Ще одним діячем, якому вдячний путін за підтримку війни в Україні є Олег Федорович Демченко – генеральний конструктор Дослідно-конструкторського бюро імені Яковлєва (росія).

Бюро входить до складу корпорації "Иркут", яка випускає літаки Су-30. Військові літаки цієї моделі російська федерація використовує у війні проти України. І саме зараз Демченко залишається на своїй посаді. Також у нього є нерухомість у Франції на Лазуровому березі.

Французька нерухомість Олега Демченка записана на компанію SCI Olara. Її засновники, відповідно до документів, – сам Олег Демченко, його дружина Лариса та двоє їхніх дітей.

Наступною людиною, яка уникла персональних санкцій ЄС, однак має санкції Великобританії та підтримує путіна є Володимир Євтушенков – власник концерну "РТІ Системи", що входить до сотні найбільших оборонних компаній світу та постачає радіотехнічне обладнання Міністерству оборони росії.

Крім того, Євтушенков цікавий тим, що видання "НВ" повідомляло, що саме він міг бути одним із посередників, який зводив Віктора Януковича після втечі в росію із тими, хто був зацікавлений у початку бойових дій на Донбасі у 2014 році.

Також Євтушенков володіє трьома віллами на Лазуровому узбережжі Франції поблизу Ніцци.

Нерухомість оформлена на французькі фірми, якими володіє олігарх та члени його родини.

Крім того, Володимир Євтушенков поки що має можливість безперешкодно літати до країн Європи. Літак Boeing 737-7FY(BBJ) із бортовим номером P4-AFK, яким користується Євтушенков, зареєстрований в Арубі. Також, слід додати, що власності корпорації Євтушенкова одна з найбільших мереж мобільного зв’язку росії – компанія "МТС".

Журналісти дізналися також, про ще одну нерухомість Євтушенкова, вартістю 30 мільйонів фунтів стерлінгів у Великій Британії. Відповідно до витягу із земельного реєстру, Володимир Євтушенков володіє нерухомістю у Лондоні за адресою 7 Holland Park Mews, London (W11 3SU).Ще один знайдений журналістами "Схем" об’єкт нерухомості Володимира Євтушенкова розташований по сусідству. Його адреса – 31 Holland Park, London (W11 3TA).Вартість обох об’єктів нерухомості Євтушенкова висока, перш за все, завдяки вдалому розташуванню: за оцінкою 2019 року, йдеться про 31 000 000 фунтів стерлінгів. Євтушенков отримав заборону на в’їзд до Британії і замороження активів. В подальшому, вони можуть бути потенційно конфіскованими, а гроші- компенсовані Україні зазавданні російським командуванням збитків.

Наступним журналісти "Схем" звертають увагу на підсанкційного російського олігарха Михайла Фрідмана.

Він став одним із перших олігархів, який потрапив у санкційний список ЄС. В обґрунтуванні вказано: Фрідман має міцні зв'язки з адміністрацією утіна, збудував бізнес за рахунок наближеності до влади. У тому числі його звинувачують у сприянні окупації Криму у 2014 році.

Російське видання Forbes оцінювало його статки у майже 12 мільярдів доларів. В Україні найбільшими активами Михайла Фрідмана є "Альфа-Банк" та оператор мобільного зв’язку "Київстар". Зараз олігарх вийшов з ради директорів обох цих компаній.

Після введення санкцій Фрідман скаржився, що його рахунки у Великій Британії, де він мешкає, «заморожені» і він «не знає, як жити».

Санкційні обмеження передбачають заморожування активів, заборону на перерахування коштів та заборону в’їзду на територію ЄС.

На півдні Франції у Сент-Тропе знайшли родинну віллу підсанкційного російського олігарха Михайла Фрідмана, наближеного до президента РФ Володимира Путіна. Вілла на 580 квадратних метрів з басейном, саунами та паркомісцем під гелікоптер оформлена на доньок олігарха, повідомляють журналісти "Схем".

Родинна вілла Фрідмана має назву Copab. У ній 10 спальних кімнат, джакузі, сауна, хамам та басейн. Ця елітна нерухомість має свій власний сайт і здається в оренду.

Згідно з документами, які є у розпорядженні "Схем", бенефіціарами компанії у рівних частках є Лариса та Катерина Фрідман, ще один відсоток залишається за колишньою дружиною Михайла Фрідмана Ольгою Айзіман. На ексдружину ЄС також наклав санкції.

У коментарі "Схемам" експертка ГО "Центр протидії корупції" Тетяна Шевчук пояснила, що якщо влада країни вирішить, що майно, яким формально володіють родичі, насправді контролюється підсанкційною особою, то, нерухомість може "заморозити" та у подальшому конфіскувати.

Крім того, НАЗК передало до МЗС, до посольств інших країн в Україні понад 4 тис. профайлів фізичних осіб і понад 1 тис. профайлів юридичних осіб для накладення санкцій. Одночасно ті самі дані передані до Генеральної прокуратури для оголошення підозр і арешту майна.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів