RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Військовий облік жінок: чи зможуть українки виїхати з країни

Головне питання – можливість виїзду жінок за кордон

Головне питання – можливість виїзду жінок за кордон Фото: facebook.com

В Україні намітився черговий скандальний мобілізаційний скандал. Його причина – взяття на військовий облік жінок, який, згідно із чинним законодавством, стартує вже зовсім скоро: 1 жовтня 2022 року. Головною причиною для занепокоєння стала інформація, що жінкам, яких візьмуть на військовий облік, буде заборонено виїзд за кордон. Але ж разом із жінками зазвичай евакуюються і діти. Чи справді для військовозобов'язаних жінок закриють виїзд із країни, і комусь в обов'язковому порядку необхідно стати на військовий облік - з'ясовував "Апостроф".

Сміливий Смілка

Чергову хвилю медіашуму підняла заява юриста Міноборони Володимира Смілки, який у коментарі "Суспильному" зазначив, що на військовозобов'язаних жінок поширюються ті самі обмеження, що й на чоловіків. Отже, вони не можуть залишати територію країни під час дії військового стану.

"Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми йдемо до них не тільки за зброєю, а й у питаннях військового обліку. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, направляються до територіальних центрів комплектування", - зазначив Володимир Смілка.

Насправді, нічого нового юрист Міноборони не сказав. Але словосполучення "жінкам заборонять виїзд за кордон" одразу було підхоплено ЗМІ і очікувано викликало хвилю обурення в соцмережах. Що ж відбувається насправді?

Кому потрібно у військкомат

Для початку варто розуміти, кому саме з жінок потрібно стати на військовий облік?

Відповідно до закону "Про військовий обов'язок та військову службу", "жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною обліково-військовою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних".

Перелік спеціальностей та професій, власники яких мають стати на військовий облік, це окремий наказ Міноборони № 313. У ньому визначено 14 груп споріднених спеціальностей (наприклад, телекомунікації та радіотехніка, біологія, харчові технології, медицина, ветеринарія, фінанси, психологія), та 7 груп споріднених професій (здебільшого пов'язаних з медициною, а також кухарі, перекладачі та керуючі працівники пошти).

Постановка на облік ще не означає автоматичної мобілізації, але і не виключає мобілізацію як таку.

"Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час", - говорить закон "Про військовий обов'язок та військову службу". А можуть і не бути призвані. Залежно від потреб Міноборони.

Крім того, українські закони дають достатньо підстав для отримання відстрочки від призову по мобілізації.

Так, згідно із законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

- жінки, які самостійно виховують дитину (зокрема з інвалідністю) віком до 18 років;

- на утриманні яких перебуває троє та більше дітей до 18 років;

- ті, що доглядають хворого чоловіка або батьків (своїх або чоловіка);

- які мають чоловіка з інвалідністю І або ІІ групи або одного з батьків (своїх чи чоловіка) з інвалідністю;

- здобувають професійно-технічну та вищу освіту, аспіранти, докторанти денної форми навчання, а також педагоги шкіл, училищ, вузів.

У свою чергу, закон "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає низку випадків, за яких жінка може бути звільнена з військової служби навіть у період дії військового стану:

- у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю;

- у зв'язку з вагітністю (з цієї причини жінки звільняються і від військових зборів);

- у разі декретної відпустки, якщо дитині ще не виповнилося 3 роки.

Але це не означає, що на військовий облік ставати не потрібно.

Що з виїздом за кордон

Вже після постановки на облік жінки стають військовозобов'язаними.

"Жінки стають військовозобов'язаними тільки після того, як стають на військовий облік, і до моменту постановки на облік вони не є такими", - пояснював міністр оборони Олексій Рєзніков.

А якщо жінки, взяті на облік, стають військовозобов'язаними, то на них поширюються ті самі норми, що діють і щодо військовозобов'язаних чоловіків. Наприклад, необхідність прибувати на виклик військкоматів на збірні пункти та призовні ділянки, проходити медичні комісії. Також не можна змінювати місце фактичного проживання з моменту оголошення мобілізації, без дозволу військового комісара. Якщо військовозобов'язаний тимчасово перебуває за кордоном, то має стати на консульський облік за місцем проживання у дипломатичних представництвах України.

Відповідно і залишати країну без законних причин військовозобов'язаним жінкам заборонено. Але це теоретично. У Держприкордонслужбі запевняють, що заборона на виїзд із країни пов'язана не з військовим обов'язком, а із статтю.

"На даний момент мені невідомо, щоб порушувалися питання про обмеження жінок у праві перетину кордону. Взагалі. Обмеження стосуються лише чоловіків. Питання щодо жінок мені невідомо, щоб взагалі порушувалося", - додав речник Держприкордонслужби Андрій Демченко, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Тут варто було б звернутися взагалі до правових підстав для заборони виїзду за кордон під час дії воєнного стану. Вже не перший місяць юристи твердять про те, що таких підстав просто немає, оскільки в законі "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України" немає обмежень для виїзду чоловіків навіть під час воєнного стану, а постанова КМУ "Правила перетину державного кордони громадянами України" роз'яснює, кому можна залишати країну під час війни, але не говорить про те, кому не можна цього робити.

Але якщо у випадку із забороною на виїзд чоловіків влада сяк-так уклала з українцями негласний громадський договір (наприклад, секретар РНБО Олексій Данилов запевняв, що це більше "моральне" питання), то у випадку з жінками такого договору, ймовірно, не передбачається.

Але як на кордоні визначити, чи є жінка військовозобов'язаною, чи ні? З чоловіками все просто: маєш документ про зняття з обліку – їдь. А як бути з жінками, адже далеко не кожній із них, на відміну від чоловіків, треба взагалі на цей облік ставати. Як довести, що ти мерчандайзер, а не кухар і твоя професія, в принципі, не передбачає походу до військкомату? Піти у військкомат, щоб узяти довідку про те, що тобі не треба йти ставати на облік у військкомат?

"Можливо, буде надано якусь базу тих, хто стоїть на обліку. Якщо жінка вже є військовослужбовцем або стоїть на військовому обліку, то Державну прикордонну службу буде про це поінформовано. Буде розроблено алгоритм. Це буде якась база або щось за прикладом системи "Шлях", - пояснив "Апострофу" керівник Управління зі зв'язків із громадськістю ЗСУ Богдан Сеник.

"Забити" на облік

А далі постає логічне питання: а що, якщо жінці взагалі не ставати на військовий облік і таким чином не потрапляти до категорії військовозобов'язаних, яка накладає обмеження? Це буде законно?

Ні, адже військовий облік справа не добровільна. Існує навіть адміністративна відповідальність за статтею 210 Кодексу України про адміністративні порушення. Це штраф у розмірі від 510 до 850 гривень. У разі повторного порушення протягом року штраф різко зросте від 850 до 1700 гривень.

Є й кримінальна відповідальність за статтею 337 "Ухиляння від військового обліку". Так, ухилення від обліку після попередження, зробленого керівником територіального центру комплектування, може загрожувати штрафом від 5100 до 8500 гривень або виправними роботами строком на 1 рік.

Крім того, на суму від 5100 до 8500 гривень штрафуватимуть і підприємства, де працюють жінки, яким потрібно ставати на облік, але які цього не зроблять. Втім влада обіцяє, що до кінця 2022 року нікого штрафувати не будуть, оскільки це перехідний період.

Закон зіпсувався, несіть новий

Але! Все може змінитися. За словами заступника міністра оборони Ганни Маляр, Міноборони розробило та передало у ВР пропозиції щодо зміни закону "Про військовий обов'язок та військову службу" щодо добровільної постановки жінок на військовий облік.

"На сьогоднішній день держава не має гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Разом з тим, для Збройних Сил залишається потреба у фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тому у разі ухвалення змін до закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово- облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби. Ще раз нагадую – йдеться про ДОБРОВІЛЬНУ постановку на військовий облік", - пояснила Ганна Маляр.

У свою чергу член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла зазначила, що від Міноборони жодних законопроектів щодо військового обліку жінок у ВР не заходило – були лише пропозиції у формі листа, які не можуть бути законопроектом.

Проте нардеп від "Слуги народу" Роксолана Підласа повідомила, що комітет з нацбезпеки все ж таки схвалив принцип добровільної постановки жінок на військовий облік. Проте тексту конкретного законопроекту наразі немає.

Теоретично Міноборони могло б скоротити перелік необхідних спеціальностей всього до трьох: медицина, радіотехніка, харчові технології (якщо ці фахівці зараз потрібні ЗСУ). Але в такому випадку втрачають право ставати на облік жінки інших спеціальностей.

До чого приведе такий бюрократичний пінг-понг – покаже час. Однак, якщо у владі терміново не налагодять нормальну комунікацію з українцями, мобілізаційні пожежі гасити буде все складніше.

Читайте також

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Новини партнерів