RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На болотах божевільна паніка, Путін загнав себе в куток – Георгій Тука

Путін сподівався всіх перехитрити, але лише загнав себе у пастку

Путін сподівався всіх перехитрити, але лише загнав себе у пастку Георгій Тука Фото: Апостроф

Проведення псевдореферендумів і приєднання тимчасово окупованих територій України до складу рф з подальшим ядерним шантажем усього світу, не допоможе путіну виграти війну. Захід дав явний сигнал Кремлю, що не припинить підтримку України за жодних умов. Оголошена мобілізація, на яку також розраховував путін, тріщить по швах. Чоловіки призовного віку масово тікають із росії, а в деяких регіонах почалися масштабні протести проти "могилізації". Руйнівні процеси в росії набирають обертів, а ситуація для путінського режиму погіршується з кожним днем.

Навіщо росіянам "референдуми", що дасть путіну мобілізація та чому посилюються фільтраційні заходи на окупованих територіях - в ефірі Апостроф TV розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України у 2016-2019 роках ГЕОРГІЙ ТУКА.

– Чому росіяни спочатку затягували з проведенням так званих референдумів, а тепер поспішають?

– З моєї точки зору, відповідь лежить у тій поразці, яку отримали російські збройні сили від Збройних сил України. Я маю на увазі наступ на Харківському напрямку. В принципі, переважна більшість експертів, думки яких я поділяю, вважають, що взагалі теза про проведення псевдореферендуму… Ні в кого не виникає сумніву щодо результатів і наступних кроків росії.

Отже, можна заявити, що найближчим часом держдума росії буде розглядати питання щодо вступу цих окупованих територій до складу російської федерації. Відповідно, миттєво одразу з так званим актом проголошення спочатку незалежності, а потім вже приєднанням так званих "незалежних" республік до складу рф, на ці території, за логікою кремля, буде розповсюджуватися так звана захисна ядерна парасолька росії.

Не дарма під час свого оголошення про проведення "референдуму" путін, знову таки, намагався всіх налякати своїм ядерним потенціалом, наголошуючи, що "це не блеф". Саме з цієї точки зору і викликана така поспішність цих дій з боку кремлівської адміністрації.

– Повернімося до 2014 року, коли теж проводилися так звані "референдуми". Відсотки були взяті зі стелі, було оголошено про приєднання Криму, формування так званих "республік". Світ це не визнав. Зараз, коли вони знають, що світ це не визнає, навіщо взагалі братися за цей формат? Чому росія так чіпляється за "референдуми"? Для кого вони взагалі?

– Мені здається, це виключно для внутрішнього споживача. Принаймні, якийсь відсоток мешканців рф ще й досі перебуває під впливом російської пропаганди, яка діяла протягом більше ніж 20 років, промиваючи мізки тому "насєлєнію". Якщо так відверто казати, стаду баранів, яке зараз преться до військкоматів. Якийсь відсоток, хоч і невеликий, але він є, який ще досі вірить у необхідність захисту та розповсюдження так званого "русского міра". Саме це і спричиняє такі дії.

Врешті-решт, очільник Кремля розраховує, що офіційне оголошення того факту, що після формального включення окупованих територій України до складу російської федерації ці території будуть перебувати під захистом ядерної зброї росії, – ця лякалка має привести до певної реакції з боку як наших західних партнерів, так і уряду нашої держави.

Путін відверто сподівається, що після цього команда Зеленського буде значно поступливішою щодо запропонованого "мирного процесу", який вже був започаткований у Стамбулі. Але я абсолютно щиро переконаний, що в черговий раз путін із такою ініціативою отримає абсолютно зворотній результат. За ті місяці, як почалася повномасштабна агресія проти нашої держави, путін зробив декілька кроків, які викликали діаметрально протилежну реакцію. Це стосується і відношення українців до росіян, і відношення України до росії, і так званого нерозповсюдження НАТО, яке відбулося в діаметрально протилежному напрямку.

Я переконаний, що ці лякалки "якщо ви будете накачувати Україну зброєю, то ви всі наражаєтеся на ядерну небезпеку з боку моєї великої російської імперії"... Але вже пролунали відповіді від переважної кількості керманичів західного світу, що такі дії кремлівської адміністрації лише збільшать рівень підтримки України.

– Якщо відкинути ядерний ультиматум і не говорити про емоційний спалах після поразки під Харковом, чи можна це повʼязати з його нещодавньою поїздкою на саміт ШОС? Певне занепокоєння ситуацією висловлювали і Китай, і Індія, які так чи інакше є партнерами росії. Чи не є це таким способом заспокоєння, що ситуація під контролем? Мовляв, проводжу "референдум" і на тому спинюся.

– Я не думаю, що саме в такому контексті можна повʼязувати оголошену мобілізацію і той саміт ШОС, який відбувся. Дійсно, і очільник Китаю, і очільник Індії публічно закликали путіна в найкоротші терміни вирішити питання конфлікту з Україною. Але я не думаю, що зараз знайдеться в світі хоч одна людина, яка уявить собі ситуацію, що зараз путін проведе ці псевдореферендуми, оголосить ці території територією рф, і на цьому припиниться збройне протистояння.

Це нонсенс як з боку України, яка беззаперечно буде продовжувати військовим шляхом повертати контроль над власними окупованими територіями, так і з боку російської федерації, яка на жодну хвилину не буде зупиняти акти агресії, а буде продовжувати здійснювати обстріли нашої території. І не тільки з окупованих територій чи з анексованого Криму, а і з території російської федерації.

– Росіяни проводять фільтраційні заходи під час в’їзду-виїзду з окупованих територій, чоловікам з 1 жовтня без довідок від "військкоматів" виїзд буде заборонено. Ця фільтрація – замашки на прикордонний контроль? Яка ціль цього?

– З моєї точки зору, те, що зараз найбільш жорсткий режим встановлено, пов’язано з акцією призову, яку оголосив путін. В той самий день, як відбувся цей виступ путіна, з міністерства оборони росії був зроблений свідомий, з моєї точки зору, витік про цілі міноборони набрати біля 80 тисяч чоловіків з тимчасово окупованих територій України, вручити їм зброю та примусити їх воювати безпосередньо проти Збройних сил нашої країни. З моєї точки зору, відбувається величезна трагедія насамперед для тих людей, які волею долі опинилися на тимчасово окупованих територіях. Але хіба окупанта колись зупиняли якісь моральні аспекти? На жаль, це факт, із яким доводиться рахуватися.

Постійно надходить інформація про нові обмежувальні заходи, які з кожною годиною посилюються, щодо виїзду з анексованого Криму, щодо виїзду з Херсонської та Запорізької областей, щодо можливостей виїзду з самої російської федерації. Мені днями друзі порадили російський телеграм-канал "Где раздают повестки Москва". Я скажу відверто: більшої насолоди, ніж спостерігати цю шалену паніку серед цього болота, яке називається "русскоє насєленіє", "глубінний русскій народ", я вже давно не отримував.

– До речі, в Москві та інших містах вже дають повістки тим, хто намагався протестувати. Так само була інформація про якусь московську тероборону. Від кого буде цей захист?

– Щодо тероборони, я поки що такої інформації не бачив, тому коментаря дати не можу. А що стосується самої Москви, дійсно, в цих телеграм-каналах маються свідчення насамперед молодих чоловіків, які були затримані під час акцій протесту. Вони розповідають про те, що під час або етапування до райвідділу, або після допиту в райвідділу поліції їм видавали повістки. Це справді відповідає дійсності.

– Існує проект "Хочу жить", який покликаний допомогти примусово мобілізованим жителям рф та окупованих територій України здатися в полон нашим Збройним силам. Ми вже декілька тижнів говоримо про інформацію від ОК "Південь", що вже були випадки, коли росіяни зверталися з такими намірами, дізнаватися, як це має бути. Після цієї мобілізації та з цією чергою на виїзд, чи можемо ми очікувати на бажання переходу росіян у полон та великого поповнення нашого обмінного фонду?

– Так, звісно це абсолютно очікувано. Є вже низка телеграм-каналів, які розповідають про хід цієї призовної кампанії в росії. Я не думаю, що вони якось заангажовані, але жодного піднесення, бодай якогось значущого піднесення серед населення росії я не спостерігаю. Наприклад, днями відбувся концерт в Краснодарі на підтримку мобілізації. Його відвідало аж дві особи. Разом із тим є величезна кількість відео, які свідчать про неймовірне бажання росіян покинути власну імперію і в аеропортах, і на прикордонних переходах. Тому стверджувати, що є якесь піднесення серед населення, – хай це Соловйов зі Скабєєвою розповідають.

Разом із тим, наприклад, в Дагестані, який за офіційними даними відправив найбільшу кількість представників "вєлікого русского народа" на територію нашої країни, днями місцеві мешканці перекрили федеральну трасу, протестуючи проти таких дій. Аби не наражатися на масові протести, Кадиров не дарма оголосив, що, наприклад, призов Чечні зараз тривати не буде, бо Чечня, мовляв, уже зробила свій внесок. Тому, з моєї точки зору, процес десакралізації як самого путіна, так і цієї імперської ідеї розповсюдження "русского міра" таким шляхом, як він це розпочав 24 лютого на території нашої держави, і процес руйнації вже набирає обертів.

– Ви кажете, що немає піднесення. Однак були кадри з Москви, Пітера, де екстрено скликали бюджетників та студентів на мітинги на підтримку референдумів.

– Найкращий спосіб перевірити щирість цих мітингувальників – просто там почати їм роздавати повістки.

– До речі, є ремарка до питання про обмінний фонд. Вони ж потім обмінюватися не захочуть. Що далі тоді?

– Між іншим, серед тих полонених, які зараз перебувають на території України… Я не можу сказати, яка конкретна кількість, але я вже чув в інтерв’ю дві заяви. Одна заява була від молодого росіянина, який публічно звернувся до представників Червоного Хреста з відмовою від повернення до росії. Друга заява теж була зроблена публічно, людина заявила, що всі ув’язнені, які зараз перебувають в полоні в тій камері, де перебуває ця людина, не лише відмовляються від повернення на територію росії, а й мають бажання долучитися до російських формувань в складі Збройних сил України. Тому ситуація для російської федерації, для режиму путіна, з моєї точки зору, погіршується з кожним днем. Я маю на увазі внутрішньо-політичне життя росії.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів