RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Суд став на заваді крадіжці 74 га землі у киян, яку намагалася здійснити ТОВ "Агрофірма «Зодіак"

Земля залишиться у киян

Земля залишиться у киян Фото:

У тривалій історії з намаганням ТОВ "Агрофірми "Зодіак" через суд забрати у киян 74,4 га землі на Осокорках (Дарницький район Києва) врешті поставлено крапку.

Сьогодні Північний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу агрофірми, однак її не задовольнив. Тож у силі залишилося рішення суду першої інстанції, відповідно до якого земельна ділянка площею 74,4 га на Осокорках лишилася в руках громади Києва. Це рішення суду стало на заваді ТОВ "Агрофірма "Зодіак" у їхніх намірах привласнити цю територію.

Представники "Зодіаку" намагалися оскаржити в апеляційній інстанції наказ Мінюсту, яким було повернуто землю у власність громади.

Оскаржуваний наказ

Фактично, це означало б, що під час війни, у киян могли вкрасти 74,4 га землі.

Однак, суд вислухавши доводи сторін, до слова, представники "Зодіаку" не з’явилися, як і приватний нотаріус, водночас представники КМДА були присутні, лишив землю у власності киян.

Передісторія.

Міністерство юстиції та Держгеокадастр восени минулого року скасували сумнівні реєстраційні дії щодо цієї землі. Експерти тоді наголошували – ТОВ "Агрофірма "Зодіак" не має жодного відношення до зазначеної ділянки сільгосппризначення біля озера Тягле, для її реєстрації, ймовірно, були використані підроблені документи, а у випадку перемоги компанії в судах ця земля може бути забудована. Столична влада притримувалася більш-менш чіткої позиції, доводячи незаконність претензій скаржника, останнє слово лишалося за служителями Феміди та Державним бюро розслідувань.

На чому побудована можлива крадіжка землі ТОВ «Агрофірмою «Зодіак»

Аналізуючи рішення Господарського суду м. Києва від 17.08.2022 № 910/18193/21 можна оцінити усю історію цієї справи та побачити, як ТОВ "Агрофірма "Зодіак" намагалося вкрасти землю.

На підставі державного акту на вічне користування землею колгоспами № 548357 сільськогосподарській артілі імені Ворошилова с. Дмитрівка, Києво-Святошинського району, Київської області було передано у вічне користування землю в кількості 1217,3 га.

У 1959 році на базі сільськогосподарських артілей сіл Шпитьки, Горбовичі, Личанка було створене державне сільськогосподарське підприємство радгосп "Шпитьківський", до складу земель якого ввійшла частина заплавних черезсмужних земель колишніх сільськогосподарських артілей ім. Ворошилова "Жовтень".

У серпні 1997 року на підставі рішення виконавчого комітету Києво-Святошинської районної ради народних депутатів від 04.09.97 № 1922, код 00849445, радгосп "Шпитьківський" був перетворений в колективне сільськогосподарське підприємство "Шпитьківське".

Цього ж року, інститутом землеустрою Української академії аграрних наук складено технічний звіт по коригуванню планових матеріалів зйомок минулих років державного сільськогосподарського підприємства радгоспу "Шпитьківський" Києво-Святошинського району Київської області, згідно з яким на земельній ділянці знаходиться землекористування радгоспу "Шпитьківський".

КСП "Шпитьківське" отримало у колективну власність земельні ділянки належні радгоспу "Шпитьківський", зокрема, земельну ділянку площею 74,46 га в межах міста Києва (урочище Бортничі у Дарницькому районі) на підставі Державного акту на право колективної власності на землю за № 108 від 18.08.99.

В подальшому колективне сільськогосподарське підприємство "Шпитьківське" було реорганізовано в ТОВ "Агрофірма "Зодіак" та ТОВ "Шпитьківське".

Рішенням Загальних зборів засновників ТОВ "Агрофірма "Зодіак" від 30.03.2000, яке оформлено протоколом № 1, було прийнято рішення про створення ТОВ "Агрофірма "Зодіак" в с. Шпитьки, Києво-Святошинського району Київської області на базі частини майна КСП "Шпитьківське".

Позивач стверджує, що ТОВ "Агрофірма "Зодіак" виступило правонаступником КСП "Шпитьківське" в частині переданих йому майна, прав та обов'язків, зокрема, права користування земельною ділянкою площею 74,46 га в межах м. Києва (урочище Бортничі у Дарницькому районі), що підтверджується листом Києво-Святошинської РДА № 07-22-11/7 від 21.03.2006 та п. 1.2. Статуту ТОВ "Агрофірма "Зодіак".

28.10.2004 Головним управлінням земельних ресурсів КМДА було затверджено технічний звіт земельно-кадастрової інвентаризації ТОВ "Агрофірма "Зодіак".

Відповідно до технічного звіту по встановленню зовнішніх меж кварталу № 96:001, земельна ділянка площею 748014.95 га за адресою: в межах Дарницького району м. Києва в міському земельному кадастрі обліковується за ТОВ "Агрофірма "Зодіак".

11.02.2021 позивач звернувся до спеціаліста землевпорядника - ФОП Ткаченко Н.В. із заявою щодо виготовлення та складання технічної документації на земельну ділянку ТОВ "Агрофірма Зодіак".

10.09.2021 до Державного земельного кадастру за заявою позивача внесено інформацію про земельну ділянку площею 74.4527 га із присвоєнням кадастрового номеру 8 000000000:96:001:0040 за проектною документацією виготовленою на замовлення позивача.

10.09.2021 приватним нотаріусом Бутько М.В. за ТОВ "Агрофірма "Зодіак" було зареєстровано право постійного користування земельною ділянкою площею 74.4527 га за кадастровим номером 8 000000000:96:001:0040.

Підставою для прийняття скасованого рішення державного реєстратора слугував державний акт на вічне користування землею колгоспами від 24.02.46 № 548357, виданий Виконавчим комітетом Києво-Святошинської районної ради депутатів трудящих про те, що за сільськогосподарською артіллю ім. Ворошилова закріплюється в безплатне і безстрокове користування, тобто навічно, земля в кількості 1217,3 га, а також відомості з Державного земельного кадастру від 10.09.2021 N 49423999, отримані в результаті взаємодії, в яких зазначено, що власником (користувачем) земельної ділянки є Виконавчий комітет Києво-Святошинської районної ради депутатів трудящих, а також, документ, що посвідчує це право є вищевказаний державний акт.

Однак, для підтвердження належності та правомірності земельної ділянки користувачу TOB "Агрофірма "Зодіак" державному реєстратору не було надано жодних документів, які посвідчують те, що сільськогосподарська артіль імені Ворошилова (користувач земельної ділянки зазначений в державному акті) було реорганізовано/перетворено в TOB "Агрофірма "Зодіак".

Єдиним належним підтвердженням факту реорганізації КСП "Шпитьківське" є відповідне рішення загальних зборів його членів або зборів уповноважених про реорганізацію, або рішення суду чи арбітражного суду.

Рішення загальних зборів ТОВ "Агрофірма "Зодіак" від 30.03.2000, що оформлене протоколом № 1 не є рішенням членів КСП "Шпитівське", а на вказаних загальних зборах взагалі не були присутніми члени КСП "Шпитьківське".

Статут юридичної особи є одностороннім актом цієї юридичної особи, який не є підставою правонаступництва щодо іншої юридичної особи, якщо таке правонаступництво не виникло відповідно до закону.

Отже, як бачимо, саме на підставі цих доводів, ТОВ "Агрофірма "Зодіак" планувало отримати на праві постійного користування земельну ділянки в районі озера Тягле на столичних Осокорках площею 74,4 га (кадастровий номер – 8000000000:96:001:0040).

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів