RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Квартири за мільйон доларів і люксові автівки - спікер ДБР про скандал з чиновницею податкової

ДБР веде низку справ щодо незаконного збагачення чиновників

ДБР веде низку справ щодо незаконного збагачення чиновників Фото: liga.net

У середу, 1 лютого, в українському медіапросторі одна за одною з'являлися новини про проведення обшуків та оголошення підозр чиновникам та високопосадовцям. З найбільш гучних – ДБР провело обшуки у в.о. керівника податкової служби Києва, яку викрили у багатомільйонних оборудках, та у колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Деталі обшуків в одній з справ в ефірі Апостроф TV оприлюднила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань ТЕТЯНА САПЬЯН.

– ДБР запобігло диверсії на Курахівській ТЕС, розкажіть докладніше, що сталося?

– Так, ДБР вдалося спіймати на гарячому та попередити несприятливі наслідки для нашої країни. ДБР працює в цьому напрямку та не лише.

Сьогодні лунає багато повідомлень про те, що проводиться багато обшуків та оголошується про підозри тим чи іншим високопосадовцям. Я хочу сказати, що сьогоднішня історія - це про тих, хто незважаючи на війну, обіймаючи певні посади, все одно прагнуть спустошити державний бюджет та дбають про власну вигоду.

- Так, минулого тижня звільнення, тепер обшуки.

- Окремо розкажу щодо податкової Києва. В межах кримінального провадження щодо зловживання владою було проведено низку обшуків у працівниці та в.о. начальника податкової служби міста Києва. Увагу привернуло те, що спосіб її життя не відповідає рівню доходів. Виявилося, що вона має три квартири в Києві загальною вартістю приблизно 1 млн доларів, також у її власності будинок поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів, дві автівки вартістю приблизно 150 тисяч доларів.

Цікавим фактом є те, що одне з авто вартістю приблизно 100 тисяч доларів записане на її особистого водія. Але якщо проаналізувати рівень його доходів за останні роки, то вони склали не більше 8 тисяч доларів. І тут виникає запитання, а як людина, що заробляє не більше 8 тисяч доларів на рік, могла придбати авто за 100 тисяч доларів.

Також жінка користується дорогими прикрасами, виключно дорогим брендовим одягом, золотими годинниками та іншими елітними речами. Загальна сума встановлених необґрунтованих активів посадовиці складає майже 1,5 млн доларів. Під час слідчих дій знайдено 158 тисяч доларів, 530 тисяч грн та 2,2 тисячі євро.

Далі буде проводитися розслідування та встановлюватися, як цій жінці, разом з поплічниками, вдавалося обходити закон. Як повідомляє нам слідство, вони за гроші ухвалювали рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств. А також махлювали на ПДВ.

– Не так давно народний депутат Давид Арахамія анонсував весняні "посадки". Це він знав, що такі розслідування ведуться, чи стимулював правоохоронні органи до праці? Про інші резонансні справи ми ще почуємо?

– Однозначно почуємо, і, я думаю, що ще до вечора ДБР підтвердить ще низку резонансних кримінальних досудових розслідувань. Я не знаю щодо народного депутата, можливо в нього інтуїція добре розвинена, але точно знаю, що слідчі ДБР користуються ст. 222 КПК України, де сказано, що всі проведені дії є таємницею досудового розслідування.

Втім, дійсно сьогодні в багатьох Telegram-каналах з'являлися низка повідомлень з посиланням на правоохоронні органи. Але я б хотіла, щоб журналісти та громадяни дочекатися офіційного підтвердження.

– Чи підтверджуєте ви обшуки у Арсена Авакова?

– Ми підвереджуємо, що ДБР та СБУ за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора проводять відповідні заходи, передбачені досудовим розслідуванням. Але деталі поки не можу розголошувати.

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Новини партнерів