RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Військовий чи цивільний міністр оборони: хто зараз потрібен Україні

Чи варто міняти міністра оборони на військову людину

Чи варто міняти міністра оборони на військову людину Хто має очолювати Міноборони - цивільна чи військова людина Фото: inforesist.org

На початку лютого зʼявилася інформація щодо можливого звільнення міністра оборони Олексія Резнікова. ЗМІ повідомляли, що його посаду може отримати нинішній очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Наразі думки щодо цього питання розділилися, зважаючи на обізнаність та участь Резнікова у засіданнях в форматі "Рамштайн". Чи доцільно міняти міністра оборони зараз та чи може це бути військова людина - в етері Апостроф TV пояснив генерал армії України, колишній голова Служби зовнішньої розвідки МИКОЛА МАЛОМУЖ.

В першу чергу, ми рухаємося до стандартів НАТО. Згідно з цими стандартами, має бути цивільний міністр і розподіл посади "міністр" і "командувач Збройних сил" – це начальник Генштабу. Це сьогодні Залужний. В даній ситуації є чітка позиція – ми туди йдемо стратегічно.

Друга позиція на цьому етапі, якщо ми говоримо просто про зміну Резнікова, – там є і за, і проти, але він сьогодні "в темі". Вже йде 9-й Рамштайн, він має всі механізми, всі повноваження, контакти і найголовніше – програми забезпечення Збройних сил України і озброєнням, і технікою. Формуються потужні форуми – зараз авіаційний, бронетанковий сформований, потужні моделі з поставки зброї та техніки. Тобто це організація підтримки України.

Читайте: Фальстарт заради хайпу: чому "зависло" звільнення Резнікова

Просто змінити міністра на цьому етапі - вважаю, це завдасть шкоди. Для того, щоб його міняти, треба підготувати протягом кількох місяців більш потужну особу. Це перша складова щодо зміни, якщо є доцільність в цьому, якщо міністр неефективним виявиться, і хто буде більш ефективним. Тому, виходячи з цього повинні бути зміни.

Третя ситуація – оці всі ініціативи звучали з боку низки депутатів, політиків і навіть представників військового відомства. Сьогодні надзвичайна ситуація. Якщо на цьому фоні зʼявляється, умовно кажу, потужна особистість – не ті, кого називали, а визріла за час війни людина, яка б могла дійсно на порядок покращити стан міністерства, то може бути, що може прийти військовий. Це, я вважаю, (може статися) на короткий період, виключно як засіб внесення правок на період воєнного стану, але з метою вирішення глобальних питань.

Тут може бути поправка на цей визначений термін – ми можемо цю особистість призначити, щоб були виконані великі завдання. Сьогодні поки фігури, яка могла б замінити Резнікова, не запропоновано. Хоча вона могла б бути, тому може бути і військовий, і цивільний.

Але я нагадаю основний принцип, який президент ставив на початку, ще до війни – принцип підбору професіоналів високого класу. А в період війни – антикризових менеджерів і потужних організаторів оборони й безпеки. Вони повинні бути і в секторі оборони, і в секторі безпеки, і в секторі організації всієї оборонно-економічної стратегії на період війни.

Читайте також

Перезавантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни