RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Провісники звільнення Криму: окупанти на півострові обирають між поганим та дуже поганим сценаріями

Російським "варягам", гауляйтерам та колаборантам вже зараз слід пакувати валізи

Російським "варягам", гауляйтерам та колаборантам вже зараз слід пакувати валізи Фото:

Польоти українських дронів до окупованого Криму помітно активізувалися. 1 травня, у понеділок, стало відомо про дрони над Євпаторією та Севастополем. Раніше представник ГУР МО України Андрій Юсов повідомив, що внаслідок вибуху на нафтобазі в Козачій бухті у тимчасово окупованому Севастополі 29 квітня було знищено понад 10 резервуарів із нафтопродуктами, призначеними для окупаційних військ. Загальна ємність знищених резервуарів становить близько 40 тисяч тонн. За словами представника військової розвідки, удар по Козачій бухті став "божою карою, у тому числі за вбитих цивільних в Умані". Незважаючи на те, що командування ЗСУ не стало докладно коментувати чергову "бавовну", експерти наполягають, що по нафтобазі окупантів били саме українськими БПЛА, а сама атака може вважатися дією, спрямованою на звільнення півострова. На що саме націлені українські беспілотники і чого чекати надалі, читайте у колонці військового експерта, полковника ЗСУ у запасі Романа Світана для "Апострофа".

Як повідомив окупаційний "губернатор" Севастополя Михайло Развожаєв, пожежу повністю ліквідовано. За його словами, нафтобазу нібито атакував один БПЛА, а не два БПЛА, як він розповідав раніше.

У цілому не важливо, які цифри озвучує так звана "влада" Севастополя. Важливим є сам факт, що кілька БПЛА пролетівши через увесь Крим, досягли окупаційної бази в Севастополі, зруйнувавши важливий для росіян логістичний об'єкт. Російське ППО така ж "дірява", як і на території самої РФ - Москві, Енгельсі та Дягілєво.

Наше командування не стало детально коментувати те, що сталося, але низка факторів вказує, що по окупантах вдарили БПЛА українського виробництва.

Судячи з масштабів "НП" у Козачій бухті, безпілотників могло бути не два, а більше. По нафтобазі могли вдарити роєм із десятка безпілотників. Ціна одного ударного БПЛА Mugin 5 Pro вітчизняної розробки коливається близько 10 тис. доларів. Ми, витративши близько 100 тис. "баксів", завдати росіянам збитків на 20 мільйонів доларів з огляду на обсяги резервуарів. При цьому виставивши їх абсолютно нездатними закрити небо власними об'єктами. Щоб хоч якось виправдати себе, росіяни почали розповідати, що баки були заповнені "списаним" паливом, що безглуздо само по собі.

Читайте: Мінлива погода: як НАТО підготувало Україну до контрнаступу

В операції точно брали участь кілька безпілотників. Соляра та гас у рідкому стані вкрай важко спалахують. Горять випари палива, але не сама рідина в калюжі. Спочатку БПЛА треба вдарити по резервуарах, зруйнувати їх, щоб паливо вилилося і почало випаровуватися. Дрони, що б'ють слідом, підпалюють дизельні випаровування і вогонь швидко поширюється по всьому периметру.

Якщо хтось із росіян ще думає поїхати влітку на "відпочинок" до Криму, то їм краще сидіти вдома в Рязані або Тамбові. Удар безпілотниками по Козачій бухті можна назвати першими діями ЗСУ зі звільнення окупованого Криму. Підкреслю, йдеться саме про перші кроки. Далі все буде набагато потужнішим.

Сценарії тут можна обігрувати різні, порівнюючи, як нацисти штурмували Крим у 1941 році, оскільки у 1943-1944 роках комуністи його відвойовували назад. Важливо, що тільки-но ми візьмемо північ Криму під щільний вогневий контроль, а також після руйнування Кримського мосту в окупантів буде лише два варіанти – організовано відходити або, дотягнувши до останнього, панічно бігти. У такому разі у них буде лише два варіанти відходу – повітрям та водою через Севастополь або поромом через Керченську протоку.

Аналогічна ситуація була, коли росіяни відходили із західного берега Дніпра у Херсоні. Вони бачили, які можливості мали ЗСУ, але протиставити нічого не могли просто в силу географічних особливостей місцевості. При підході ЗСУ до адміністративного кордону з Кримом вся північ і частково центр півострова прострілюватимуться.

Тут слід погодитися з президентом Володимиром Зеленським, який у недавньому інтерв'ю заявив, що як тільки ЗСУ підійдуть до першого кримського села, росіяни почнуть тікати з території півострова. Громадяни України, на відміну від колаборантів, що "понаїхали" з території РФ, давно втомилися від окупаційного режиму, який їм приніс війну, масові репресії, обмеження всіх прав і свобод і цілодобове промивання мізків. Наші люди в Криму не тільки вийдуть зустрічати українську армію, а й допомагатимуть виявляти російських ставлеників, колаборантів та інших "перефарбованих".

Не думаю, що ця строката публіка чекатиме на вхід до Криму українських танків. Вони заздалегідь зберуть валізи та втечуть, на що вказують численні "плани евакуації", які на місцях розробляють окупаційні адміністрації, готуючи вивіз сімей "чиновників" та поліцаїв. Аналогічна ситуація у районах Донецької та Луганської областей, які перебували під окупацією дев'ять років. Усі, хто одержав російський "паспорт", працював на окупаційний режим і всіляко шкодив українській державності, давно відомі місцевим жителям. Такі персонажі втечуть серед перших, і ніхто не з них не стане зубами триматися на територію, яку вони в односторонньому порядку оголосили "російською".

За словами Зеленського, громадяни Криму втомилися від окупаційного режиму Росії, оскільки ворог лише мілітаризував півострів і аж ніяк не розвивав його. Коли ж наші воїни почнуть звільняти Крим – цивільні вийдуть на вулиці, аби допомогти вигнати російську "владу".

Читайте: Військкоми – на фронт: що стало останньою краплею для Зеленського

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців