RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Cезон "бавовни" у Криму триває, кому не подобається - за поребрик - Наталія Гуменюк

Росіяни постійно змінюють тактику, намагаючись розкрити нашу ППО

Росіяни постійно змінюють тактику, намагаючись розкрити нашу ППО Наталія Гуменюк Фото: facebook

Російські загарбники посилили атаки по українських містах. Останніми днями особливу увагу ворог приділяє Києву - столиця переживає наймасовіші атаки дронів і ракет від початку вторгнення. Примітно, що частину дронів росіяни запускають з окупованих територій півдня України. Про ситуацію в південній оперативні зоні, терор на деокупованих територіях з боку ворога, а також сезон "аплодисментів" у Криму розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України НАТАЛІЯ ГУМЕНЮК.

⁃ Протягом останніх днів росіяни атакують Україну з повітря, зокрема вночі. Яка ситуація в південній операційній зоні, і які наслідки?

⁃ Ситуація залишається досить напруженою, тому що запуски все одно відбуваються поблизу нашої зони відповідальності, хоча останнім часом ворог все частіше намагається обходити наші рубежі оборони. Зокрема, стартуючи зі східного узбережжя Азовського моря, дрони намагаються прямувати максимальну кількість шляху тимчасово окупованою територією. Вздовж Херсонщини, вздовж Запоріжжя, щоб не потрапити під зону ураження наших сил протиповітряної оборони.

Читайте: Ракетне безсилля: як українська ППО руйнує кремлівські плани

Південні сили ППО не дають їм спокою і не дають завершити свою роботу. Бо навіть виходячи з тимчасово окупованої території, вони все одно потрапляють в зону нашого ураження. Два дрони сьогодні з тих, що стартували для нанесення удару по півночі та північному заходу, були уражені ще в нас на півдні та знищені повністю. Решту передали наступним повітряним командуванням, які теж змогли з ними впоратися вже на іншому відрізку шляху.

Ворог продовжує обстрілювати правобережжя. Зрозуміло, що вони не відмовляться від контрбатарейної боротьби. Вони продовжують тиск на мирне населення, обстрілюючи житлові квартали, завдаючи ударів по соціальній інфраструктурі. І крамниці, і цвинтарі - вони намагаються бити там, де можуть бути мирні люди, оскільки розуміють, що зараз їх спосіб впливу - це терор. Вони намагаються також використовувати безпілотні літальні апарати типу "Ланцет" в нашій зоні відповідальності. Це БПЛА недалекого влучання, але саме за допомогою "Ланцетів" вони приводять в дію ті заміновані обʼєкти, які полишили ще, коли тікали з правого берега.

⁃ Це прихована вибухівка, про яку знають росіяни, і вони скеровують туди безпілотники, аби спричинити більший руйнівний ефект?

⁃ Так, абсолютно вірно. Вони таким саме чином намагаються "розміновувати" сільськогосподарські площі, куди гатять з важкої артилерії, також знаючи, що ці ділянки містять велику кількість вибухівки. Вони намагаються таким чином зашкодити веденню сільськогосподарських робіт на деокупованій території.

Мінна небезпека залишається дуже високою. Зокрема, на Миколаївщині вчора підірвалися на легковій автівці двоє чоловіків - отримали важкі поранення. Сталося це на ділянці поблизу Лиману (Дніпро-Бузький лиман, - "Апостроф") в Миколаївській області. Вони відхилилися від рекомендованого маршруту.

Дивіться: Киянин показав наслідки нічного удару "шахедами" по будинку, де спали четверо маленьких дітей: фото

Дуже багато хто вважає, що минуло багато часу з деокупації і вже небезпеки немає. Насправді якщо не відмічена територія як безпечна, в жодному разі не можна ані відхилятися від маршрутів, ані заглиблюватися в лісосмуги і поля там, де не відпрацювали вибухотехніки.

⁃ Ви відстежуєте ракетоносії "Калібрів" у Чорному морі. Під час останніх атак по Україні використовувалися і крилаті ракети, хоча й не "Калібри". Чи є загроза, що вони знову можуть піти в хід?

⁃ Загроза застосування "Калібрів" залишається. Тим паче, як правило, коли витримується така довга пауза, вони якраз і очікують втрати пильності на морському напрямку і застосовують "Калібри". Вони готові були їх застосувати майже під час кожної атаки. Але вже протягом тижня ми бачимо, що є активність ракетоносіїв, але немає їх використання. Цілком імовірно, що це така тактика ворога. Вони намагаються атакувати зараз із використанням ракет повітряного і наземного базування, але можуть застосувати і ракети морського базування.

Дивіться: "Вибралися через діру в стіні": 9-річний хлопчик розповів, як врятувався зі зруйнованого будинку у Києві. Відео

⁃ Цієї ночі вибухи чули і в окупованому Криму. Що це було, чи маєте ви інформацію? Про що повідомляють російські джерела, і якою є офіційна українська оцінка?

⁃ Треба усвідомлювати, що в умовах гібридної війни з інформацією треба поводитися так само філігранно і обережно, як і з звичайною зброєю. Тому наразі можемо сказати, що сезон "бавовни" триває. Мешканцям Криму потрібно до цього звикнути і усвідомити, наскільки їм це близько, наскільки їм це до снаги - тим, хто залишається на тимчасово окупованій території. Тобто якщо ви визначилися зі своєю позицією і розумієте, що Крим - це Україна, ви маєте знати, що відбувається відповідна бойова робота, яка спрямована на його деокупацію. Якщо вам дуже заважають ці так звані "хлопки", під ці аплодисменти можете прямувати за поребрик. Тому робота триває.

Дивіться: В Маріуполі чергова "бавовна": вибухи чули в районі "Азовсталі". Фото

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів