RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Загроза вторгнення з Білорусі залишається, але ми знаємо про плани супротивника - Сергій Наєв

Розглянуті всі сценарії розвитку подій

 Розглянуті всі сценарії розвитку подій Фото:

Під час робочої поїздки командувач Об’єднаних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв перевірив оборонні спроможності прикордонних районів Сумської області та обговорив їх покращення з керівництвом регіону. Перебуваючи на передових позиціях, генерал-лейтенант СЕРГІЙ НАЄВ оглянув інженерні споруди оборонних рубежів, ознайомився з умовами, в яких несуть службу українські захисники та відповів на запитання журналіста "Апострофа".

- В останні два місяці збільшилась кількість ракетних обстрілів території України? Багато ракет летять на Київ та Київську область. Не жаліють навіть дефіцитні "Кинджали" та "Іскандери", не кажучи вже про "Шахеди". Чого шукає ворог у столиці?

- Так, дійсно, з середини травня противник значно збільшив кількість ракетних ударів, в тому числі по Києву та Київській області. Перш за все, це пояснюється його намірами знищити важливі адміністративні об’єкти та комплекси протиповітряної оборони, які їх прикривають. Крім цього, удари по Києву мають терористичний характер та направлені на створення паніки серед населення.

За нашими оцінками, рф продовжуватиме здійснювати ракетні удари по об’єктам критичної інфраструктури та центрам ухвалення рішень. В свою чергу, сили та засоби нашої розвідки активно виявляють наміри противника, що дозволяє своєчасно вживати всіх заходів щодо захисту цих об’єктів.

- Скільки російських військ зараз перебувають у білорусі та чи становлять вони небезпеку?

- У білорусі перебуває оперативна група збройних сил російської федерації до 40 осіб. Крім цього, для підтримання функціонування російських військових об’єктів (окремого радіотехнічного вузла "Барановичи" (РЛС СПРН "Волга"), Озеречьє Клецького району Мінської області та вузлу дальнього зв’язку ВМФ (Вілейка) на території білорусі перебувають до двох тисяч військовослужбовців.

На аеродромах білорусі як і раніше знаходяться літаки та гелікоптери повітряно-космічних сил збройних сил росії, які виконують завдання з ведення розвідки та демонстрації готовності до застосування на українському напрямку.

Читайте також: Окупанти вивели з Білорусі майже всі війська: що відбувається на північних кордонах України

- Під Вашим керівництвом активно укріплюється оборона Півночі. Будується фортифікація, проводяться навчання. Якщо ворог раптом захоче повторити наступ на Київ – ми готові?

- З цією метою створено багатоешелоновану систему оборони, що складається з комплексу заходів та визначеного комплекту військ в готовності до застосування. Сили оборони готові реагувати на будь-які сценарії загострення ситуації у Північній операційній зоні.

Безпереревно удосконалюється система підготовки та ведення бойових дій. Сплановані й готові до впровадження дієві варіанти застосування військових частин та підрозділів визначених військ (сил).

Силами розвідки здійснюється постійний моніторинг ситуації в прикордонних районах та на території рб.

Ситуація на кордоні під контролемФото: Роман Петушков

- Чи можливий взагалі повторний наступ з Півночі й на столицю зокрема?

- За наявною розвідувальною інформацією, ударних угруповань на території білорусі не створено. На сьогодні військову інфраструктуру (полігони, польові учбові центри тощо) росія використовує виключно як місця для підготовки, злагодження та відновлення власного особового складу, білорусь - як донора озброєння і військової техніки, а її територію - як плацдарм з якого ведеться розвідка.

Підрозділи збройних сил білорусі, які розгорнуті вздовж українського кордону ударного потенціалу не мають й можуть виконувати лише завдання з посилення охорони власного кордону.

В той же час, в разі ухвалення відповідного рішення, противник може наростити існуюче угруповання на території білорусі, для чого в готовності утримує відповідну інфраструктуру.

Враховуючи можливість поновлення наступальних дій на північному напрямку, особливої актуальності набула інформація про плани розмістити на території сусідньої держави підрозділи ПВК “Вагнер”. Отже загроза вторгнення з білорусі залишається.

В той же час, ми повністю проінформовані про плани противника та вживаємо відповідних заходів.

У прикордонних районах нами прораховані всі варіанти дій противника, розглянуті всі сценарії розвитку подій, у тому числі найбільш загрозливі, та вжиті всі відповідні заходи.

Всі сценарії розвитку подій передбаченоФото: Роман Петушков

- За умов усталеної лінії бойового зіткнення, чи варто очікувати активізації дій диверсійних груп ворога?

- Так, із настанням сприятливих погодних умов фіксується активізація дій диверсійно-розвідувальних сил противника. Слід зазначити, що диверсійно-розвідувальні сили противника мають широкий спектр завдань від ведення розвідки до терористичних актів, об’єктами яких може бути цивільне населення. Загалом застосування ДРГ в прикордонних районах залишається однією з основних форм дій підрозділів спеціального призначення зс рф.

В свою чергу, сили та засоби ОСУВ "Північ" неодноразово виявляли та відбивали спроби проникнення ДРГ противника на нашу територію.

- У відкритих джерелах постійно з’являється інформація про надходження міжнародної технічної допомоги. Чи можете розповісти про деякі зразки?

- Наші західні партнери продовжують надавати різноманітну технічну допомогу щоб підтримати Україну у боротьбі з агресором.

Практично всі види допомоги, від бойового спорядження до засобів ураження, бойової та військової техніки, зміцнюють нашу обороноздатність та дозволяють наростити бойові можливості, підвищити рівень спроможностей щодо виконання завдань зі знищення ворога у будь яких-умовах обстановки та з усіма наявними формами застосування.

Зокрема, дуже актуальним було та залишається питання протиповітряної оборони нашої держави, в тому числі боротьба з "шахедами" та ракетними обстрілами в зоні відповідальності ОСУВ “Північ”, які постійно загрожують нашим об’єктам, як військовим, так і цивільним, особливо критичній інфраструктурі. Тому таки зразки ОВТ як "Гепард" (зенітна самохідна артилерійська установка 1А2 Gepard) та "Віктор" (мобільний зенітний комплекс MR-2 Viktor), які отримані як міжнародна технічна допомога, дозволили створити дієву систему зенітного артилерійського прикриття з мобільних вогневих груп, які дуже успішно знищують вищезазначені БПЛА та ракети ворога.

Читайте також: Чеські ЗК Viktor успішно знищують ворожі "шахеди": Наєв показав фото і відео роботи

Ефективність застосування цих зразків ОВТ можна оцінити за повідомленнями ЗМІ, щодо практичного збиття БПЛА (майже у всіх випадках до 90%) після кожного нападу противника з повітря.

- Війська угрупування "Північ" постійно проводять навчання в умовах, максимально наближених до бойових. Які методики зараз використовуются? Чи застосовується досвід країн НАТО?

- Поєднання досвіду сучасної війни та методик підготовки згідно західних стандартів дозволило нам значно наростити готовність військ. В Північній операційній зоні створені та функціонують близько п’ятдесяти тренувальних баз зі смугами перешкод та тактичними полями для проведення вправ з вогневої підготовки. З особовим складом працюють досвідчені сержанти – опора сучасного війська. Саме вони разом з інструкторами доводять готовність підрозділів до необхідних кондицій. Тренувальна база постійно вдосконалюється. Створюються нові навчальні місця, наприклад до традиційних смуг перешкод додається імітація міської забудови, де військовослужбовці відпрацьовують методику зачистки будинків та роботу в команді під час штурмових дій.

Читайте також: "Робота йтиме й надалі": Наєв про ситуацію на кордоні України та Білорусі, відео

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Новини партнерів