RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пам’ятку архітектури в Одесі віддали Тарпану і росіянину: повернення майна державі заблокував прокурор

Одесити б'ють на сполох

Одесити б'ють на сполох Фото:

Історична будівля у центрі Одеси на Приморському бульварі, 7 свого часу була привласнена нині розшукуваним через Інтерпол, колишнім депутатом Одеської міської ради Русланом Тарпаном. Справу (№ 62021000000000690) тривалий час розслідував центральний апарат Державного бюро розслідувань, слідчі якого детально встановили усю хронологію злочину, усіх спільників та організатора. Однак, на етапі готовності вручення підозр та скерування провадження до суду, його миттєво перекинули до ГУНП Одеської області, де усі слідчі заходи зупинилися. Про те, хто прийняв відповідне рішення та як відбувалося незаконне заволодіння історичним будинком компаніями Руслана Тарпана - у матеріалі "Апострофа".

Так, досудове розслідування у кримінальному провадженні про зміну власників будинку на Приморському бульварі, 7 із серпня 2021 року здійснювало ДБР. Однак згодом, за рішенням прокурора першого відділу процесуального керівництва за додержанням законів ДБР Москаленко Володимира Івановича, справу неочікувано перекинули у Нацполіцію Одеської області. З того часу, провадження завмерло, і жодних подальших заходів з метою повернення історичної будівлі державі та одеситам не відбувається.

Хронологія злочину

В ході здійснення досудового розслідування слідчими ДБР встановлено, що службові особи ДП "Одесазовніштранс" у складі організованої злочинної групи спільно з посадовими особами Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України та з іншими суб’єктами господарювання не державної форми власності у період 2003-2015 років вчинили розтрату державного майна, а саме об’єктів нерухомого майна, розташованих за адресою – м.Одеса, вул. Приморський бульвар, 7 шляхом зловживання своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

За за даними слідства ДБР, сума збитків, що завдана злочинними діями організованої групи осіб становить понад 500 млн грн.

Внаслідок злочину, ДП "Одесазовніштранс", що знаходилося у сфері управління Мінекономіки, та володіло будівлею №7 на Приморському Бульварі в м. Одесі (пам’ятка архітектури національного значення) продало цей будинок Крижановському Костянтину Вікторовичу. Останній, за давними слідства, працівник ПП "Ремерцентр", що входять до групи компаній колишнього депутата Одеської міськради, а нині розшукуваного Інтерполом утікача Руслана Тарпана.

Водночас ПП "Строй-систем" (засновником був Підгайний С., начальник управління благоустрою м. Одеси), придбав у ДП стару внутрішньодворову нежилу аварійну будівлю (флігель) площею 357 кв. м за адресою вул. Ольгієвська, 8. Флігель належить до цілісного комплексу триповерхового будинку пл. 715 кв.м по вул. Ольгієвська, 8, що був внесений в список пам’ятників в м. Одесі. Крижановський згодом продав приміщення Руслану Тарпану за 117 724 грн, встановило слідство.

Читайте також: Департамент охорони культурної спадщини КМДА не погоджував демонтаж будинку на Ярославській - відкрито кримінальне провадження

Окремо ДП "Одесазовніштранс" підписало з Русланом Тарпаном договір купівлі-продажу на внутрішньодворову нежитлову будівлю (флігель) площею 357 кв. м за адресою вул. Ольгієвська, 8 за 2 260 000.00 грн.

Однак грошові кошти у сумах 2 260 000.00 гривень та 2 565 000.00 грн (отримані за продаж частини будівлі на аукціоні) згодом було перераховано на рахунок ПП "Строй-систем" за нібито ремонтні роботи. У такий спосіб 4 млн 825 тис. гривень, тобто кошти, отримані ДП "Одесазовніштранс" за історичні будівлі повернулись врешті до Руслана Тарпана. Тож заволодіння майном держави відбувалося для останнього безоплатно, з’ясували в ДБР.

Далі через залучення кількох ТОВок, видачу векселів, банкрутство ДП "Одесазовніштранс", була реалізована ще одна схема. ТОВ "Реставратор-1946", що теж належить Тарпану, у липні 2008 року пред’явило до ДП "Одесазовніштранс" вимоги як кредитор.

Врешті, компанія Тарпана за рішенням Господарського суду Одеської області (у справі №22/11-10-719) стала власником нежитлової двоповерхової будівлі по вул. Ольгіївській, 8 та 32/100 частини домоволодіння по Приморському бульвару, 7.

Після серії спорів у різних судових інстанціях, рішення суду, яке б визнавало право власності ТОВ "Реставратор-1946" на вказане нерухоме майно в рахунок погашення заборгованості було скасовано. Відповідно й підстав для реєстрації такого права власності не було.

Разом з тим, у 2015 році до господарського суду Одеської області надійшов позов ТОВ "ГРАНД ОТЕЛЬ" до відповідачів: ДП "Одесазовніштранс" та ТОВ „Реставратор-1946” про виділ в натурі частки з майна. І врешті, підсумком цього позову стало визнання за ТОВ "ГРАНД ОТЕЛЬ" права приватної власності на домоволодіння на Приморському бульварі будинок 7, загальною площею 1171, 45 кв.м. Це рішення так і не було ніким оскаржено.

Тарпан и Шайдуллін

ТОВ "ГРАНД ОТЕЛЬ", своєю чергою, належить Руслану Тарпану спільно з громадянином росії Рамілем Шайдулліним.

Їм обидвом належать насправді три компанії в Одесі, ще “Компас Проект” і “Квартал Руссова”.

Скрізь учасником фірм є ТОВ “Інкор-Групп" Тарпан та власне сам росіянин Шайдуллін.

Таким чином, одну з найвеличніших історичних будівель Одеси у розпал війни з росією-агресором контролюють росіянин і утікач, що переховується від українського правосуддя з 2017 року. Хоч, це далеко не єдина будівля, якою заволоділа "група Тарпана".

Нині Тарпан, окрім всеукраїнського розшуку також оголошений у розшук Інтерполом, а Офіс генпрокурора вимагає його екстрадиції з Арабських еміратів.

Загалом, передача провадження про заволодіння будівлею на Приморському бульварі, 7 із ДБР до органів поліції, ініційована прокурором Володимиром Москаленко немає під собою законних підстав, і може бути вчинена у змові з самим Тарпаном, аби "поховати" справу, припускають у ДБР.

Після зміни керівництва прокуратури Одеської області та призначення керівником Одеської ОВА Олега Кіпера, жодних заходів з повернення справи до ДБР, законного завершення розслідування та повернення історичного будинку на Приморському бульварі державі поки що вжито ніким так і не було.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів