RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія у вогні: чому Кремль не зможе зупинити атаки дронів

Для російського керівництва масова поява БПЛА стала несподіванкою

Для російського керівництва масова поява БПЛА стала несподіванкою Фото:

Ніч з 29 на 30 серпня для багатьох росіян видалася безсонною. У шести областях РФ - Псковській, Брянській, Орловській, Московській, Рязанській і Калузької, а також у тимчасово окупованому Севастополі була "бавовна". Як повідомили російські телеграм-канали, причиною "бавовни" стали безпілотники. До речі, з початку повномасштабної війни, це наймасштабніша і найрезультативніша атака дронів, що охопила найбільшу кількість російських регіонів і завдала найбільшої шкоди окупантам. Але головне, внаслідок атаки в аеропорту Пскова пошкоджено чотири військово-транспортні літаки Іл-76. Детальніше про нічні атаки та їх наслідки читайте у матеріалі "Апострофа".

На "Хрестах" поставили хрест

Повідомлення про вибухи в аеропорту Пскова "Хрести", який знаходиться за 700 км від кордону з Україною, почали з'являтися в тамтешніх телеграм-каналах відразу після опівночі. Це аеродром спільного базування, там розташовані як військові, так і цивільні повітряні судна. Місцеві жителі чули звуки стрілянини та спостерігали сильну пожежу в районі повітряної гавані. Про те, що аеропорт Пскова атакували безпілотники, згодом підтвердив і місцевий губернатор.

ТАРС з посиланням на екстрені служби також написав, що дрони атакували військовий аеродром і пошкодили чотири літаки Іл-76. Варто зазначити, що військово-транспортні літаки обслуговують 76 гвардійську десантно-штурмову дивізію ВДВ, військовослужбовці якої в лютому минулого року наступали на Київ.

Як зазначає видання "Важливі історії", на супутникових знімках видно, що повітряні судна були розставлені на аеродромі щільно і без укриттів, тому реальні втрати в техніці можуть бути більшими.

Читайте: Російська ППО була не готова: як Україна здобула фору атаками дронів по РФ

Як написали псковські паблики, після атаки, з аеропорту Пскова почали виводити транспортні літаки, що залишилися, а силовики оголосили план "Едельвейс".

Щоправда, губернатор Псковської області сказав, що нічого серйозного не сталося. Тим часом, всі рейси з аеропорту та в аеропорт було скасовано на добу. Міноборони Росії про пошкодження літаків та пожежу у військовій частині не повідомило зовсім. Проте відомство Шойгу кілька разів за ніч рапортувало про припинення "спроб київського режиму зробити терористичну атаку БПЛА літакового типу по об'єктах на території Російської Федерації".

"Псков знаходиться за півсотні кілометрів від НАТОвського кордону і там багато військових частин, які ніяк не прикриті, - зазначив у коментарі колишній льотчик, полковник ЗСУ в запасі і військовий експерт Роман Світан, - Це говорить про те, як Росія боїться НАТО. Вони чудово розуміють, що НАТО на них не нападатиме".

За словами експерта, звідки злетіли безпілотники, питання для росіян є відкритим.

"Те, що вони оголосили план "Едельвейс", означає, що вони або шукали коригувальників на місці, або тих, хто управляє дронами. Швидше за все, дрони були невеликою дальністю до 150 км. Найцікавіше, що вони могли бути запущені будь-ким. Це взагалі не факт, що це наші дрони", - наголосив Роман Світан.

На думку Романа Світана, сьогодні вночі завдано дуже серйозної шкоди російській військово-транспортній авіації.

"Це хороша робота наших спецслужб і збройних сил. Авіація - це основний носій ракет, а тому тактика обрана правильна. Прикрити свої аеродроми Росія не може. У них немає достатньої кількості ЗРК, система ППО дірка геть-чисто. Зняти ЗРК з фронту вони теж не можуть зараз, а якщо зніматимуть, то це для нас ще краще, будуть вільні зони для польотів нашої авіації", - пояснив експерт.

Мовчання відомства Шойгу з приводу знищення літаків цілком зрозуміле.

"Загоряння в Пскові не на жарт розбурхали росіян. Вже зараз російські пропагандисти задіяли свої "турецькі джерела" і "турецьких експертів", які розповсюджують фейк, що інцидент на аеродромі в Пскові став наслідком проникнення БПЛА з Естонії, - зазначає оглядач групи "Інформаційний cпротив" Олександр Коваленко, - Даним наративом росіяни намагаються виправдати повну недієздатність своєї ППО, адже якщо вони звинувачують у цьому нальоті, наприклад, Україну, то що ж це виходить? Група БПЛА вільно подолала 700 км повітряного простору Росії та знищила літаки вартістю сотні мільйонів доларів на важливому військовому об'єкті?"

У Головному управлінні розвідки Міноборони України вже підтвердили знищення чотирьох літаків Іл-76 у Пскові вночі, 30 серпня.

За словами представника ГУР Андрія Юсова, атаку провели з використанням спецтехніки та за допомогою "відповідних груп на території з території держави-агресора".

Не Псковом єдиним

Але прильоти БПЛА зафіксовані не тільки на псковському аеродромі. Вночі кілька російських телеграм-каналів повідомили про пожежу, що почалася в районі розташування 2-ї бригади спецназу ГРУ (військової частини 64044), розташованої в мікрорайоні Пскова "Проміжки". Ця бригада також брала участь в атаці на Україну 24 лютого 2022 року.

Провідали дрони та інші регіони Росії. Так у Брянській області повідомили про трьох збитих безпілотників. Причому один із них впав на завод "Кремній ЕЛ", який значиться в списку найбільших російських підприємств мікроелектроніки. Там зафіксовано руйнування та виникла пожежа. Регіональна адміністрація повідомила про "бавовну" у будівлі Слідчого комітету.

У московських аеропортах двічі за ніч запроваджували план "Килим".

Як повідомляла місцева влада, двох безпілотників було збито в Орловській області, по одному в Калузької та Рязанській областях. За попередніми даними, обійшлося без ушкоджень та жертв.

Не обійшлося без дронів і в Криму. Про атаку повідомив так званий "губернатор" Севастополя Развозжаєв.

Не чекаючи на таку масовану атаку БПЛА, рашисти в паніці, ближче до ранку атакували Україну.

Як повідомили у командуванні Повітряних сил ЗСУ, було знищено 43 повітряні цілі в межах Київської, Черкаської, Одеської та Миколаївської областей: 28 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 15 ударних БПЛА типу "Shahed-136/131".

У Києві також було оголошено повітряну тривогу.

"Цієї ночі, на диво, мені було цікаво не спати, - написав Олександр Коваленко, - Адже і справді, за останні півтора роки рідко коли разом з тобою, одночасно, не спав Псков, не спала Брянська, Орловська, Калузька, Тульська та Московська області. Географія не сплячих російських міст та областей розширюється".

"Ми ще всерйоз нічого не починали. Тим більше, що це не ми", - резюмував експерт.

Читайте: На окупантів чекає "щедра" пропозиція: експерт назвав найкращу тактику для ЗСУ на півдні

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів